Jedz zdrowo
-
Czy od piwa rośnie brzuch? Kluczowe znaczenie ma ilość i rodzaj złotego trunku. Te wyniki badań ucieszą mężczyzn
Jasne piwo - bez względu na to, czy zawiera alkohol, czy nie - ma korzystny wpływ na mikroflorę jelitową mężczyzn. Jeśli tylko panowie zachowają umiar, to od jednego lagera dziennie nie przytyją, nie zaszkodzą sercu i nie zwiększą udziału tkanki tłuszczowej w ogólnej masie ciała. Zmianie może jednak ulec ich flora bakteryjna, dzięki której łatwiej będzie się im uchronić przed chorobami przewlekłymi. Wyniki nowych badań dotyczą wyłącznie płci męskiej.
-
Czarny bez kiedyś służył za naturalną farbę do włosów. Jakie właściwości ma syrop z kwiatów tej rośliny?
Ma białe kwiaty i czarne owoce, którymi już od czasów starożytnego Egiptu barwiono brwi, rzęsy oraz włosy. Nie wolno ich spożywać w postaci surowej, bo zawierają trującą sambunigrynę i prunazynę, ale po obróbce termicznej nadają się do zrobienia z nich wyśmienitego soku, syropu, nalewek, konfitur, a nawet kisieli lub aromatycznych galaretek.
-
Trójglicerydy ważniejsze niż cholesterol? Lekarze nie wiedzą, skąd wziął się ten pomysł
Od paru miesięcy pod niemal każdą naszą publikacją dotyczącą miażdżycy, cholesterolu czy złych tłuszczów, pojawiają się komentarze, że według aktualnej wiedzy, w ramach profilaktyki należałoby skupić się na trójglicerydach. Sprawdziliśmy, czy ma to jakieś naukowe uzasadnienie.
-
Żywokost leczniczy - kiedy pomaga, a kiedy szkodzi? Negatywne i pozytywne właściwości
Nie brakuje tych, którzy twierdzą, że to "najgorsza herbata świata", ale ta nazwa może być bardzo myląca. W sieci można przypadkiem natknąć się na wiele sensacyjnych materiałów na temat naparu z żywokostu lekarskiego. Herbatka z liści tej rośliny ze względu na zawarte w niej alkaloidy może być toksyczna i odradza się jej spożywanie. Nadaje się jednak do stosowania zewnętrznie na skórę w postaci okładów lub jako dodatek do kąpieli leczniczych, bo może pomóc w łagodzeniu niektórych dolegliwości. Wyjaśniamy, w czym tkwi jej sekret.
-
Produkty, które mogą wywołać atak migreny. By tego uniknąć, warto wyeliminować je z diety
Migrena jest chorobą przewlekłą, charakteryzującą się występowaniem napadowych, silnych bólów głowy, którym towarzyszą też inne objawy. Jeśli co jakiś czas borykasz się z tym problemem, warto wziąć pod lupę swoją dietę. Niektóre produkty mogą wywołać ataki migreny. Wyjaśniamy, które z nich mogą się do tego przyczyniać.
-
Czy jedzenie ryb może zwiększać ryzyko czerniaka? Skutki skażenia środowiska zaskoczyły naukowców
Przez 15 lat naukowcy z Brown University przebadali prawie pół miliona dorosłych Amerykanów i zauważyli, że spożywanie 300 g ryb tygodniowo może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem czerniaka. Zawarte w nich dioksyny, arsen, rtęć lub polichlorowane bifenyle prawdopodobnie działają szkodliwie na naszą skórę, ale do uzyskania jednoznacznych wniosków potrzebne są dalsze badania.
-
Truskawki pełne zdrowia? Czy osoby z cukrzycą i alergią muszą na nie uważać?
Truskawka to z pewnością królowa polskiego czerwca. Pyszna, zdrowa, pożywna. Trudno sobie wyobrazić bez niej początek lata, chociaż ceny nie kuszą - te owoce także nie obroniły się przed inflacją i są droższe o kilkadziesiąt procent w stosunku do ubiegłego roku. Dodatkowo do zakupów mogą zniechęcać sieciowe informacje, że truskawki nie są wskazane dla osób z cukrzycą, alergików, generalnie dbających o zdrowie. Słusznie?
-
Kawa zbożowa, czyli napój dla całej rodziny. Dlaczego warto mieć ją w swojej diecie?
Kawa zbożowa jest napojem powszechnie znanym, a zarazem trochę niedocenianym. Na co dzień pozostaje w cieniu "zwykłej" kawy naturalnej, cieszącej się dużo większą popularnością i estymą. Tymczasem zbożówka również ma nam wiele do zaproponowania - i to zarówno ze zdrowotnego, jak i smakowego punktu widzenia. Dlaczego zatem warto po nią sięgać?
-
Babka jajowata. Poznaj dobroczynne właściwości tego ziela
Babka jajowata to roślina należąca do rodziny, która obejmuje około 270 gatunków! Większość z nich ma właściwości lecznicze wykorzystywane od wieków w medycynie ludowej. Jakie są charakterystyczne cechy, właściwości oraz sposoby stosowania babki jajowatej?
-
Wreszcie wiadomo, w jaki sposób jajka podnoszą "dobry cholesterol". Tyle jaj warto jeść dla zdrowia
Jedzenie jednego jajka dziennie może pomóc obniżyć ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego i udaru mózgu. Badaczom z Chin udało się dowieść, że w ten sposób można podnieść poziom "dobrego cholesterolu" HDL. Osoby, które jedzą mniej niż jedno jajko na dobę, mają wyższe tężenie związków działających szkodliwie na tętnice.
-
Dieta cukrzycowa - jadłospis, przepisy. Czy można jeść ser żółty lub pleśniowy?
-
Post przerywany - w czym pomoże ten rodzaj diety? Szybki spadek z wagi to kropla w morzu
-
Problem suchości oka - czynniki i przyczyny. PODCAST [Materiał promocyjny]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Niedobór witaminy B12 może być groźny. Masz te objawy? Biegnij do lekarza
-
Co pić przed snem, gdy walczymy o smukłą sylwetkę?
-
Ile kaw dziennie ma dobry wpływ na nasze nerki? Naukowcy określili dawkę
Jeśli każdego dnia wypijamy co najmniej jedną filiżankę kawy, możemy ograniczyć ryzyko ostrej niewydolności nerek. W porównaniu z ludźmi, którzy w ogóle nie piją tego napoju, kawosze są do 15 proc. mniej narażeni na uszkodzenie tego organu - wykazano w badaniach przeprowadzonych na ponad 14 tys. pacjentów. Najlepsze wyniki pod tym względem osiągają osoby, które codziennie piją 2-3 filiżanki kawy.
-
Pięciu pogromców cholesterolu, których nie znajdziesz w kuchni. Zdrowe odżywianie to za mało
Chcesz wygrać ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu? Poszukaj sprzymierzeńców, którzy ci w tym pomogą. Przynajmniej niektórzy mogą ci się bardzo spodobać. Można dbać o zdrowie z przyjemnością. Nie wierz jednak, że zwycięstwo zależy tylko od diety. Niestety, to mit.
-
Kopenhaska, norweska, szwedzka - te diety stworzyli lekarze? Tak, ale w innej wersji niż krążą w sieci
Skandynawowie słyną z długiego, zdrowego życia. Tymczasem diety odchudzające, przypisywane duńskim czy norweskim ekspertom, ze zdrowiem nie mają nic wspólnego. Nie są też dziełem nordyckich lekarzy. Specjaliści z północy od dawna próbują przebić się ze swoim prawdziwym pomysłem na optymalne żywienie i zdetronizować dietę śródziemnomorską. Na razie bez większego powodzenia. Wręcz przeciwnie - południe przenika do kuchni skandynawskiej.
-
Rukiew wodna to bogate źródło mikro- i makroelementów. Jak włączyć ją do swojej diety?
Rukiew wodna, znana również jako rzeżucha wodna jest jedną z wielu roślin, które są bardzo zdrowe i dostarczają cennych składników odżywczych. Jakie właściwości posiada i dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z rukwi wodnej?
-
Królowa rutyny. Lekarze (i nie tylko) zdradzili sekrety Elżbiety II
Nigdy nie była na diecie, jadała często, ale tylko małe porcje. Unikała skrobi i kukurydzy, za to przepadała za orzechami nerkowca i miała słabość do ciasta czekoladowego popijanego filiżanką aromatycznej herbaty Earl Gray - koniecznie bez cukru i mleka. 96-letniej monarchini nie brakowało werwy, a dobrą formę zawdzięczała nie tylko doskonałym genom po przodkach, ale także wyrobionym przez lata nawykom, dzięki którym udawało się jej uniknąć przewlekłych chorób.