grzyby
-
72-latek przekonał się, że jadalne grzyby również mogą być trujące. "Ból był nie do zniesienia"
Wybierając się na grzybobranie, zbieramy wyłącznie grzyby jadalne. Okazuje się jednak, że i one mogą być trujące dla naszego organizmu. Boleśnie przekonał się o tym 72-latek, który jak sam twierdził, "ból był nie do zniesienia".
-
Borowik szatański - trujący grzyb, który często jest mylony z innym. Poznasz go po kolorze
Borowik szatański jest trujący, ale coraz trudniej jest go znależć w polskich lasach. Nie wolno go zrywać, ponieważ jest objęty ścisłą ochroną gatunkową.
-
Mówią na niego grzyb sarna, krowia gęba, wołowy język. Zachowaj ostrożność, jeśli chcesz go zjeść
Grzyb sarna, krowia gęba, wołowy język to potoczne nazwy sarniaka dachówkowatego. Rośnie głównie w górach, w lasach świerkowych i sosnowych. Czy można go jeść?
-
Zjadł śmiertelnie trującego grzyba. Jako jedyny przeżył, teraz wraca do domu. W Polsce też trzeba uważać
Mężczyzna, który jako jedyny gość rodzinnej kolacji przeżył zatrucie grzybami, właśnie został wypisany ze szpitala do domu. Na oddziale spędził dwa miesiące. Gatunek, którym zatruła się rodzina występuje również w Polsce.
-
Kozia broda - grzyb, który wygląda jak stara gąbka, ale niech cię to nie zmyli. Borowiki nie dorastają mu do pięt
Kozia broda, znana również pod nazwą siedzuń sosnowy, to gatunek grzyba i to w dodatku jadalny. Wyglądem jednak zupełnie nie przypomina tradycyjnych grzybów, ponadto ma tak ciekawy smak, że jego miłośnicy głoszą nawet, że jest lepszy od borowika.
-
Doktor dietetyki tłumaczy, dlaczego ten grzyb jest trujący. "Zawiera 3 chemiczne związki"
Udzielający się aktywnie na instagramie Michał Wrzosek w prosty sposób wyjaśnia, dlaczego muchomory są trujące. Mówi o trzech związkach, które zaburzają działanie układu nerwowego - powodują halucynacje, delirium i pobudzenie.
-
Grzyb olszówka kiedyś uważany był za przysmak. Dziś lepiej go nie jeść, jest silnie trujący. Jak go rozpoznać?
Olszówka to jedna z regionalnych nazw nadana gatunkowi krowiak podwinięty, grzybowi dość powszechnie rosnącemu w naszym kraju. Jest trujący, ale przez wiele lat uchodził za jadalny. Przez wiele lat ceniono sobie jego smak. Jednak spożywanie olszów...
-
Sinoblaszek trujący jest łudząco podobny do jadalnego gatunku. Odróżnia go kilka szczegółów
Sinoblaszek trujący należy do rodziny pieczarkowatych, jest jednak toksyczny dla ludzkiego organizmu i dla większości zwierząt. Z powodu wyglądu można go pomylić innymi, jadalnymi gatunkami z tej rodziny, czyli z czubajką kanią oraz z czubajką...
-
Wybierasz się na grzybobranie? Nie zapomnij zabrać z domu tej rzeczy. Może ocalić ci skórę
Choć wakacje jeszcze w pełni, to powoli czuć zbliżającą się jesień. Wilgotna, deszczowa pogoda sprawiła, że w polskich lasach pojawiły się już pierwsze grzyby. Miłośnicy wędrowania po leśnych ostępach powoli szykują koszyki i kalosze w nadziei na...
-
Kto powinien unikać grzybów? To jedzenie dla pewnej grup jest bardzo niebezpieczne. Komu mogą zaszkodzić grzyby?
Grzyby często goszczą na polskich stołach, a grzybobranie uznawane jest niemal za sport narodowy. Owoce runa leśnego są nie tylko wyjątkowo smaczne i pożywne, ale i zdrowe. Zawierają liczne składniki mineralne i witaminy konieczne do prawidłowego...
-
Nowa szczepionka na COVID-19. Czy jest bezpieczna? Wyjaśniamy
-
Straciła wzrok w jednym oku. Powód? Pasożyt, którego złapała w tym miejscu
-
Wydajność, gwarancja, doświadczenie. Ci specjaliści od pomp ciepła znajdą dla ciebie rozwiązanie idealneMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Kraken zakaża coraz więcej osób. Lada moment nowe szczepienia
-
Masz niebezpieczne lekarstwa w swoim domu? Te trzy produkty mogą nawet zabić
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne
- Czy kolor kataru to wskazówka? Kiedy iść do lekarza?
- Ten QUIZ medyczny powinien rozwiązać każdy! Temat jest bardzo ważny
- Szok psychiczny, czyli ostra reakcja na stres. Jak go rozpoznać i we właściwy sposób udzielić pomocy?
- Polacy wciąż jedzą ich za mało. A mogą ochronić nas przed zawałem