Utrzymujący się słodki posmak w ustach po zjedzeniu słodyczy czy słodkich potraw, bądź po wypiciu napoju zawierającego duże ilości cukru, nie jest niczym wyjątkowym czy wymagającym interwencji lekarskiej. Odpowiedzialne są za niego cząsteczki cukru, które osiadły na kubkach smakowych i są obecne w ślinie. Słodki posmak w ustach spowodowany spożyciem słodkiej potrawy zanika w ciągu dnia.
Jeśli jednak pojawia się w innych sytuacjach lub utrzymuje przez cały czas, może być objawem różnych chorób, na przykład cukrzycy. Jeśli stan utrzymuje się od dłuższego czasu i nie ustępuje, mimo diety bez słodyczy i cukru, warto wybrać się na konsultację stomatologiczną oraz do lekarza rodzinnego. Powinien on wystawić skierowanie na podstawowe badania:
Najczęstszą przyczyną uporczywie utrzymującego się słodkiego posmaku w ustach jest zmiana metabolizmu węglowodanów w organizmie, a także zaburzenia wydzielania insuliny. Glukoza jest przetwarzana przez insulinę - jeśli więc nie spełnia ona swoich zadań prawidłowo, glukoza gromadzi się we krwi i limfie. Prowadzi to do penetracji węglowodanów w ślinie, a w efekcie pojawia się właśnie słodki posmak w ustach, niezależnie od tego, co jemy.
Choć słodki smak kojarzy się pozytywnie, odczuwanie słodkiego, a zwłaszcza słodko-kwaśnego posmaku, jest ważnym sygnałem ostrzegawczym. Może bowiem świadczyć o zaburzeniach pracy trzustki i zaburzeniach trawienia. Jeśli temu posmakowi towarzyszy zgaga lub uczucie pieczenia w klatce piersiowej - problemy trawienne są bardzo prawdopodobne.
Inną możliwą przyczyną odczuwania słodkiego posmaku w ustach są zaburzenia układu nerwowego. Jeśli działa prawidłowo, impulsy przekazywane do mózgu zapewniają właściwy odbiór smaków. Nerw odpowiedzialny za przekazywanie smaku znajduje się pod językiem. Jeśli jednak naruszone zostaną mechanizmy transmisji impulsów nerwowych, smak zostaje zniekształcony. Do uszkodzenia nerwów może dojść wskutek infekcji wirusowej, dlatego badania krwi pomogą uzyskać odpowiedź na to, czy za utrzymującym się słodkim posmakiem w ustach stoi uszkodzony układ nerwowy.
Utrzymujący się słodki posmak w ustach może również świadczyć o rozwoju cukrzycy - podobnie jak w przypadku problemów z trzustką, jest to efekt niedostatecznej ilości insuliny oraz wysokiego stężenia glukozy. Aby wykluczyć cukrzycę, trzeba określać poziom cukru we krwi na czczo.
To również może cię zainteresować: