Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka

Wystêpuj± w owocach, wspomagaj± odchudzanie, maj± w³a¶ciwo¶ci ¿eluj±ce. Ta niezwyk³a substancja, wchodz±ca wraz z innymi zwi±zkami w sk³ad b³onnika, potrafi du¿o wiêcej.
Pektyny to mieszanki wêglowodanów. Najczê¶ciej i najwiêcej jest ich w ro¶linach, zw³aszcza w ¶cianach komórkowych. Dziêki w³a¶ciwo¶ciom wi±¿±cym bardzo czêsto wykorzystywane s± do produkcji d¿emów oraz powide³. Ale nie tylko, z niezwyk³ych w³a¶ciwo¶ci pektyn korzysta równie¿ medycyna.

Pektyny dobre dla serca

Pektyny s± wêglowodanami , które obok ¶luzów ro¶linnych, hemiceluloz obojêtnych, polisacharydów algowych i gum ro¶linnych zalicza siê do rozpuszczalnych w wodzie elementów b³onnika . Ich wspóln± cech± jest zdolno¶æ tworzenia ¿eli w kwa¶nym ¶rodowisku. Dziêki tym w³a¶ciwo¶ciom s± szeroko wykorzystywane w przemy¶le spo¿ywczym. Dodawane s± m.in. do ketchupu, majonezu czy produktów niskot³uszczowych jako ¶rodek wi±¿±cy.

Obok w³a¶ciwo¶ci ¿eluj±cych pektyny maj± zdolno¶æ "wy³apywania" cz±steczek cholesterolu , redukuj±c tym samym poziom "z³ego" cholesterolu. Badania dowodz±, ¿e dostarczenie organizmowi 15 g tych wêglowodanów dziennie obni¿a stê¿enie gro¼nego dla serca zwi±zku a¿ o 30 proc. Tym samym s± bardzo skuteczne przy leczeniu chorób uk³adu kr±¿enia, chorób uk³adu sercowo - naczyniowego.

Pektyny s± równie¿ wykorzystywane w leczeniu oty³o¶ci. Wype³niaj± ¿o³±dek, co zwiêksza poczucie syto¶ci. Reguluj± gospodarkê kwasów ¿ó³ciowych. Usuwaj± ich nadmiar, chroni± przed powstawaniem kamieni ¿ó³ciowych oraz u³atwiaj± i przyspieszaj± trawienie t³uszczów. Dodatkowo, dziêki zdolno¶ci wi±zania jonów, oczyszczaj± organizm. Za ich spraw± pozbywa siê on metali ciê¿kich tj. o³owiu oraz kobaltu.

Usprawniaj± pracê jelit. Pomagaj± usuwaæ zalegaj±ce w nich resztki pokarmu, a tym samym zapobiegaj± powstawaniu zaparæ. Tworz± w przewodzie pokarmowym warstwê ochronn±, czyli korzystn± mikroflorê bakteryjn±. Usuwaj± szkodliwe produkty przemiany materii oraz zalegaj±ce toksyny. Wspomagaj± produkcjê bia³ych krwinek (przeciwcia³), a tym samym wzmacniaj± odporno¶æ i zapobiegaj± infekcji wirusowej oraz bakteryjnej.

Gdzie ich szukaæ?

Najwiêkszym ¼ród³em cennych dla organizmu cz³owieka pektyn s± przede wszystkim warzywa i owoce. W ten rodzaj wêglowodanów bogate s± m.in.

- jab³ka (ok. 1-1,5 proc.)

- marchew (ok. 1,7-2,92 proc.)

- morele (ok. 1 proc.)

- banany (ok. 0,59-1,28 proc.)

- brzoskwinie (ok. 0,71-1,32 proc.)

- dynia (ok. 0,1-9,4 proc.)

- fasola (ok. 0,27-1,11proc.)

- cytryny (ok. 2,80-2,99 proc.) - skórki owoców cytrusowych (ok. 30 proc)

W przemy¶le spo¿ywczym stosuje siê sztuczne pektyny, które kryj± siê pod oznaczeniem "E 44".