Pektyny, czyli najzdrowsza galaretka
Wystêpuj± w owocach, wspomagaj± odchudzanie, maj± w³a¶ciwo¶ci ¿eluj±ce. Ta niezwyk³a substancja, wchodz±ca wraz z innymi zwi±zkami w sk³ad b³onnika, potrafi du¿o wiêcej.
Pektyny to mieszanki wêglowodanów. Najczê¶ciej i najwiêcej jest ich w ro¶linach, zw³aszcza w ¶cianach komórkowych. Dziêki w³a¶ciwo¶ciom wi±¿±cym bardzo czêsto wykorzystywane s± do produkcji d¿emów oraz powide³. Ale nie tylko, z niezwyk³ych w³a¶ciwo¶ci pektyn korzysta równie¿ medycyna.
Pektyny dobre dla serca
Pektyny s± wêglowodanami , które obok ¶luzów ro¶linnych, hemiceluloz obojêtnych, polisacharydów algowych i gum ro¶linnych zalicza siê do rozpuszczalnych w wodzie elementów b³onnika . Ich wspóln± cech± jest zdolno¶æ tworzenia ¿eli w kwa¶nym ¶rodowisku. Dziêki tym w³a¶ciwo¶ciom s± szeroko wykorzystywane w przemy¶le spo¿ywczym. Dodawane s± m.in. do ketchupu, majonezu czy produktów niskot³uszczowych jako ¶rodek wi±¿±cy.
Obok w³a¶ciwo¶ci ¿eluj±cych pektyny maj± zdolno¶æ "wy³apywania" cz±steczek cholesterolu , redukuj±c tym samym poziom "z³ego" cholesterolu. Badania dowodz±, ¿e dostarczenie organizmowi 15 g tych wêglowodanów dziennie obni¿a stê¿enie gro¼nego dla serca zwi±zku a¿ o 30 proc. Tym samym s± bardzo skuteczne przy leczeniu chorób uk³adu kr±¿enia, chorób uk³adu sercowo - naczyniowego.
Pektyny s± równie¿ wykorzystywane w leczeniu oty³o¶ci. Wype³niaj± ¿o³±dek, co zwiêksza poczucie syto¶ci. Reguluj± gospodarkê kwasów ¿ó³ciowych. Usuwaj± ich nadmiar, chroni± przed powstawaniem kamieni ¿ó³ciowych oraz u³atwiaj± i przyspieszaj± trawienie t³uszczów. Dodatkowo, dziêki zdolno¶ci wi±zania jonów, oczyszczaj± organizm. Za ich spraw± pozbywa siê on metali ciê¿kich tj. o³owiu oraz kobaltu.
Usprawniaj± pracê jelit. Pomagaj± usuwaæ zalegaj±ce w nich resztki pokarmu, a tym samym zapobiegaj± powstawaniu zaparæ. Tworz± w przewodzie pokarmowym warstwê ochronn±, czyli korzystn± mikroflorê bakteryjn±. Usuwaj± szkodliwe produkty przemiany materii oraz zalegaj±ce toksyny. Wspomagaj± produkcjê bia³ych krwinek (przeciwcia³), a tym samym wzmacniaj± odporno¶æ i zapobiegaj± infekcji wirusowej oraz bakteryjnej.
Gdzie ich szukaæ?
Najwiêkszym ¼ród³em cennych dla organizmu cz³owieka pektyn s± przede wszystkim warzywa i owoce. W ten rodzaj wêglowodanów bogate s± m.in.
- jab³ka (ok. 1-1,5 proc.)
- marchew (ok. 1,7-2,92 proc.)
- morele (ok. 1 proc.)
- banany (ok. 0,59-1,28 proc.)
- brzoskwinie (ok. 0,71-1,32 proc.)
- dynia (ok. 0,1-9,4 proc.)
- fasola (ok. 0,27-1,11proc.)
- cytryny (ok. 2,80-2,99 proc.) - skórki owoców cytrusowych (ok. 30 proc)
W przemy¶le spo¿ywczym stosuje siê sztuczne pektyny, które kryj± siê pod oznaczeniem "E 44".
Pektyny dobre dla serca
Pektyny s± wêglowodanami , które obok ¶luzów ro¶linnych, hemiceluloz obojêtnych, polisacharydów algowych i gum ro¶linnych zalicza siê do rozpuszczalnych w wodzie elementów b³onnika . Ich wspóln± cech± jest zdolno¶æ tworzenia ¿eli w kwa¶nym ¶rodowisku. Dziêki tym w³a¶ciwo¶ciom s± szeroko wykorzystywane w przemy¶le spo¿ywczym. Dodawane s± m.in. do ketchupu, majonezu czy produktów niskot³uszczowych jako ¶rodek wi±¿±cy.
Obok w³a¶ciwo¶ci ¿eluj±cych pektyny maj± zdolno¶æ "wy³apywania" cz±steczek cholesterolu , redukuj±c tym samym poziom "z³ego" cholesterolu. Badania dowodz±, ¿e dostarczenie organizmowi 15 g tych wêglowodanów dziennie obni¿a stê¿enie gro¼nego dla serca zwi±zku a¿ o 30 proc. Tym samym s± bardzo skuteczne przy leczeniu chorób uk³adu kr±¿enia, chorób uk³adu sercowo - naczyniowego.
Pektyny s± równie¿ wykorzystywane w leczeniu oty³o¶ci. Wype³niaj± ¿o³±dek, co zwiêksza poczucie syto¶ci. Reguluj± gospodarkê kwasów ¿ó³ciowych. Usuwaj± ich nadmiar, chroni± przed powstawaniem kamieni ¿ó³ciowych oraz u³atwiaj± i przyspieszaj± trawienie t³uszczów. Dodatkowo, dziêki zdolno¶ci wi±zania jonów, oczyszczaj± organizm. Za ich spraw± pozbywa siê on metali ciê¿kich tj. o³owiu oraz kobaltu.
Usprawniaj± pracê jelit. Pomagaj± usuwaæ zalegaj±ce w nich resztki pokarmu, a tym samym zapobiegaj± powstawaniu zaparæ. Tworz± w przewodzie pokarmowym warstwê ochronn±, czyli korzystn± mikroflorê bakteryjn±. Usuwaj± szkodliwe produkty przemiany materii oraz zalegaj±ce toksyny. Wspomagaj± produkcjê bia³ych krwinek (przeciwcia³), a tym samym wzmacniaj± odporno¶æ i zapobiegaj± infekcji wirusowej oraz bakteryjnej.
Gdzie ich szukaæ?
Najwiêkszym ¼ród³em cennych dla organizmu cz³owieka pektyn s± przede wszystkim warzywa i owoce. W ten rodzaj wêglowodanów bogate s± m.in.
- jab³ka (ok. 1-1,5 proc.)
- marchew (ok. 1,7-2,92 proc.)
- morele (ok. 1 proc.)
- banany (ok. 0,59-1,28 proc.)
- brzoskwinie (ok. 0,71-1,32 proc.)
- dynia (ok. 0,1-9,4 proc.)
- fasola (ok. 0,27-1,11proc.)
- cytryny (ok. 2,80-2,99 proc.) - skórki owoców cytrusowych (ok. 30 proc)
W przemy¶le spo¿ywczym stosuje siê sztuczne pektyny, które kryj± siê pod oznaczeniem "E 44".
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Pani Magda: Jestem po szczepieniu pierwsz± dawk±. Nie rozumiem do koñca, dlaczego za³apa³am siê do grupy zero
-
Norwegia: zgony starszych ludzi a szczepionka Pfizera. Co ju¿ wiadomo na ten temat
-
COVID-19. Masz prawo do szczepienia poza kolejno¶ci±, ze wzglêdu na stan zdrowia lub wykonywany zawód? Wyja¶niamy, jak je wyegzekwowaæ
-
16 najlepszych pozycji seksualnych dla mê¿czyzn. Jego potrzeby na pierwszym miejscu, ale ona te¿ skorzysta
-
Izrael: Pojedyncza dawka szczepionki na COVID-19 okaza³a siê mniej skuteczna ni¿ my¶leli¶my - twierdz± specjali¶ci
- COVID-19: Lek na zapalenie stawów tocilizumab - to by³y przedwczesne nadzieje
- 5G nie wywo³uje COVID-19, ale plotka rozprzestrzenia siê jak wirus
- Witamina E - wiêcej ni¿ witamina m³odo¶ci. W³a¶ciwo¶ci i skutki niedoboru witamy E
- Mutacje wirusa z Wielkiej Brytanii, Brazylii, Afryki Po³udniowej: czy s± gro¼ne i czy szczepionki bêd± skuteczne
- Mog³o byæ po wszystkim jeszcze przed koñcem roku... Zbiórka dla Gabrysia na ostatniej prostej?