witaminy
-
Marchewka: jakie ma właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka to źródło wielu innych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Najkorzystniejsza dla zdrowia jest surowa marchewka, dobrze jest jeść ją z niewielkim dodatkiem np. oliwy, ze względu na to, że zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach....
-
Panga - właściwości. Co warto wiedzieć o tej rybie?
Panuje powszechne przekonanie, że niezależnie od tego jaką rybę jemy, nasz organizm dostaje wszystko to, co najlepsze. Bezcenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy. Niestety ta reguła nie zawsze się sprawdza. Najlepszym tego dowodem jest panga.
-
Reumatoidalne zapalenie stawów - dieta raczej nie złagodzi choroby
Stosując określoną dietę, przyjmując suplementy z minerałami i witaminami nie wpłyniemy na przebieg takich schorzeń jak choroba zwyrodnieniowa stawów czy reumatoidalne zapalenie stawów. Co nie oznacza, że dbałość o zdrową dietę nie ma wpływu na...
-
Gryka zwyczajna - źródło minerałów i witamin. Dlaczego warto ją włączyć do diety
Gryka słynie nie tylko z właściwości odżywczych, ale również leczniczych. Przede wszystkim zawiera wysokiej jakości białka, ale to nie wszystko. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego moż...
-
Liczi - jak jeść? Jak smakuje i po czym poznać dojrzały owoc?
Liczi to mały, okrągły owoc kryjący w sobie głębię smaków i potęgę dobroczynnych właściwości. Smakuje doskonale jako samodzielna przekąska, ale także w towarzystwie innych składników. Skąd pochodzi liczi? Jak smakuje i jak poznać dojrzały owoc?
-
Mleczko pszczele - co to jest? Jakie ma właściwości, jak je stosować
Mleczko pszczele to substancja produkowana przez młode pszczoły robotnice. Służy jako pokarm dla larw pszczół oraz królowej. Czym konkretnie jest mleczko pszczele, dlaczego jest ważne dla człowieka?
-
Mamy zaskakującą inteligencję żywieniową. Niestety jest skutecznie niszczona
Wiele wskazuje na to, że jeżeli zostawić to instynktowi, to sami będziemy wiedzieć, co i w jakim zestawieniu jeść, aby dostarczyć organizmowi to, czego naprawdę potrzebuje. To nowo odkryta inteligencja żywieniowa, ale mamy ją od zawsze - przekonuj...
-
Sok z brzozy - kiedy zbieramy. Jakie właściwości ma sok z brzozy?
Sok z brzozy to specjał znany od wielu lat, szczególnie w naszej części Europy. Przypisuje się mu wiele właściwości leczniczych, bywa nazywany eliksirem życia. Jak jest naprawdę? Czy warto wybrać się teraz do lasu, by zebrać sok z brzozy?
-
Rośliny strączkowe dobre na odchudzanie. Niestety nie dla wszystkich
Warzywa strączkowe są źródłem wielu witamin i minerałów. Dzięki dużej zawartości białka są stosowane w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Jakie inne właściwości mają warzywa strączkowe, dlaczego warto włączyć je jadłospisu, a kto powinien ich...
-
Ta dieta ma kilka wersji i najpopularniejszy owoc w roli głównej. Jakie daje efekty, jadłospis
Dieta z jabłkiem w roli głównej ma kilka wersji, od trzydniowej do tygodniowej. Na krótką metę ta niskokaloryczna dieta może oznaczać spadek wagi. Jednak najbezpieczniej jest po prostu racjonalnie się odżywiać, dodając do codziennej diety ten...
-
Clexane, Neocate Junior, Berodual - Minister Zdrowia zapowiada, że w lipcu może zabraknąć 215 leków
-
"Te leki zmieniają życie chorych na mukowiscydozę o 180 stopni". Dlaczego nadal nie dostali ich pacjenci, którym je obiecano?
-
Ech, ten groszek cukrowy. Też nie możecie się doczekać? Tylko nie pomylcie go z zielonym groszkiem
-
Wraz ze wzrostem hospitalizacji z powodu COVID-19 Francja rozważa powrót do masek
-
Małpia ospa. Nowe objawy różnią się od tych, które pojawiały się wcześniej. Kim jest statystyczny zakażony?
- Objawy późnej boreliozy mogą pojawić się nawet po 20 latach od zakażenia przez kleszcza. Jak je rozpoznać?
- Czy wyższe spożycie białka to zdrowszy sposób odżywiania?
- Łabędzi śpiew i spadające buty, czyli na czym polegają sygnały wysyłane przez ciało przed śmiercią?
- Koniec ery silikonu? Nowa metoda rekonstrukcji piersi wchodzi w fazę badań na ludziach
- Czerwone plamy na twarzy: co je powoduje? Jak im zapobiegać?