witaminy
-
Wypadające włosy mogą być objawem braku witamin. Sprawdź, czy w twojej diecie nie brakuje tych składników
Wypadające włosy to problem wielu osób. Czasem może być to znak, że organizm zmaga się z niedoborami pewnych substancji. Jeśli więc zauważyliście u siebie taką przypadłość, rozważcie wybranie się na badania.
-
Drganie powieki - dlaczego moja powieka drga. Powinnam się niepokoić? Kiedy iść do lekarza
Drganie powieki - delikatne, ale dość irytujące, zwykle nie stanowi powodu do niepokoju. Chyba że trwa w nieskończoność lub współwystępuje z innymi objawami. Kiedy zacząć się martwić?
-
Witaminy i suplementy. Nie łącz ich ze sobą. Lekarze ostrzegają, że może dojść do niebezpiecznej reakcji
Przyjmowanie różnego rodzaju suplementów stało się bardzo popularną metodą wzmacniania odporności, dbania o kondycję skóry, włosów, czy paznokci. O ile sam sposób nie jest zły, o tyle lekarze przestrzegają, aby nie przyjmować preparatów na własną...
-
Surowe czy gotowane? W jakiej postaci jeść popularne warzywa, aby w pełni wykorzystać ich wartości odżywcze
Zwykle namawia się nas do jedzenia jak najwięcej nieprzetworzonych warzyw. I słusznie, ponieważ w ten sposób korzystamy ze zgromadzonych w nich składników odżywczych, którym wysoka temperatura nie zawsze służy. Przykładem jest witamina C, która...
-
Acerola - w jakich postaciach występuje i jakie ma właściwości? Zobacz, co warto o niej wiedzieć
Acerola to owoc, pochodzący z Wysp Kanaryjskich. W Polsce znamy go jako doskonały naturalny sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności organizmu. Zobacz, w jakich postaciach można go zdobyć, a także co w sobie skrywa.
-
Marchewka: jakie ma właściwości i zalety. Dlaczego warto jeść marchewkę?
Marchewka to źródło wielu innych witamin, soli mineralnych oraz błonnika. Najkorzystniejsza dla zdrowia jest surowa marchewka, dobrze jest jeść ją z niewielkim dodatkiem np. oliwy, ze względu na to, że zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach....
-
Panga - właściwości. Co warto wiedzieć o tej rybie?
Panuje powszechne przekonanie, że niezależnie od tego jaką rybę jemy, nasz organizm dostaje wszystko to, co najlepsze. Bezcenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy. Niestety ta reguła nie zawsze się sprawdza. Najlepszym tego dowodem jest panga.
-
Reumatoidalne zapalenie stawów - dieta raczej nie złagodzi choroby
Stosując określoną dietę, przyjmując suplementy z minerałami i witaminami nie wpłyniemy na przebieg takich schorzeń jak choroba zwyrodnieniowa stawów czy reumatoidalne zapalenie stawów. Co nie oznacza, że dbałość o zdrową dietę nie ma wpływu na...
-
Gryka zwyczajna - źródło minerałów i witamin. Dlaczego warto ją włączyć do diety
Gryka słynie nie tylko z właściwości odżywczych, ale również leczniczych. Przede wszystkim zawiera wysokiej jakości białka, ale to nie wszystko. Jakie właściwości mają ziarna gryki i dlaczego warto wprowadzić je do swojego jadłospisu? Do czego moż...
-
Liczi - jak jeść? Jak smakuje i po czym poznać dojrzały owoc?
Liczi to mały, okrągły owoc kryjący w sobie głębię smaków i potęgę dobroczynnych właściwości. Smakuje doskonale jako samodzielna przekąska, ale także w towarzystwie innych składników. Skąd pochodzi liczi? Jak smakuje i jak poznać dojrzały owoc?
- Wyciskanie pryszczy może być niebezpieczne. Wszystko przez trójkąt śmierci
- Światowy Dzień Zespołu Downa. Kolorowe skarpetki to symbol tego święta
- To humorzasty quiz, bo pytamy o hormony! Komu uda się zgarnąć komplet?
- Jak spalić tłuszcz na brzuchu? W mądry sposób można szybciej schudnąć
- Sposób na zdrowie? Nie każdy zwraca na to uwagę