cukier
-
Próchnica jest zaraźliwa. Można się zarazić podczas pocałunku
Niemal połowa ludzkości cierpi z powodu próchnicy zębów, za którą odpowiadają kwasotwórcze bakterie, wśród których najgroźniejsza to Streptococcus mutans. Takimi próchniczymi bakteriami możemy się zarazić podczas pocałunku. Ale jest na to sposób. ...
-
Podwyższony cukier - objawy, których nie można lekceważyć. Kilka prostych zasad pomoże go obniżyć
Poziom cukru we krwi to jeden z ważniejszych parametrów, które należy badać regularnie. Odchylenia od normy zawsze należy skonsultować z lekarzem, ponieważ mogą być zwiastunem poważniejszych schorzeń. Do zbadania cukru powinny nas też skłonić pewn...
-
Prawidłowy poziom cukru na czczo. Jak czytać wyniki? Jak obniżyć poziom cukru?
Zgodnie z danymi Ministerstwa Zdrowia, w 2018 r. w Polsce było 2,9 mln dorosłych chorych na cukrzycę, czyli co jedenasty dorosły. Resort zwraca uwagę, że są to jedynie osoby zdiagnozowane. W rzeczywistości może być ich dużo więcej.
-
Stewia zdrowy zamiennik cukru. Czy niesie jakieś skutki uboczne?
Cukier jest potrzebny naszemu organizmowi do prawidłowego funkcjonowania, ponieważ dostarcza najwięcej energii. O ile naturalny cukier jest dobry, o tyle ten poddany rafinacji traci pozytywne właściwości i szkodzi naszemu organizmowi. Co w takim...
-
Zmiana diety może wydłużyć życie nawet o 10 lat
To, jak się odżywiamy ma fundamentalne znaczenie dla zdrowia, a trwała zmiana diety może przynieść korzyści zdrowotne ludziom w każdym wieku i znacznie wydłużyć życie. A im wcześniej zmienimy nasze nawyki żywieniowe, tym efekty będą lepsze.
-
Cukier brzozowy: właściwości. Czy to dobry zamiennik cukru
Cukier brzozowy, czyli ksylitol, wygląda jak cukier i smakuje niemal jak cukier. Ma o wiele mniej kalorii, nie podnosi poziomu glukozy we krwi, poprawia zdrowie zębów. Ksylitol - słodycz niemal idealna? Co wiemy o właściwościach cukru brzozowego.
-
Wiesz, ile kalorii ma piwo? Jak alkohol może rujnować odchudzanie
Kieliszek wina to jak zjedzenie kawałka czekolady, kufel piwa ma tyle kalorii co paczka chipsów. Wyprawa na drinki może zrujnować nasze plany odchudzania się na dłużej. To wszystko dlatego, że alkohol wyrabia się ze składników zawierających sporo...
-
Cukier trzcinowy: czy jest mniej szkodliwy niż biały?
Cukier trzcinowy, podobnie jak cukier biały, składa się prawie wyłącznie z sacharozy. Zatem oba rodzaje cukru, spożywane w nadmiarze, są szkodliwe dla zdrowia. Mogą przyczynić się do zwiększenia masy ciała, a co za tym idzie do rozwoju wielu choró...
-
Prawidłowy poziom cukru we krwi z palca, czyli jakie są normy glukozy u dorosłych osób
Prawidłowy poziom cukru we krwi z palca wskazuje na to, że czynność naszej trzustki jest prawidłowa, a nasz organizm nie jest zagrożony cukrzycą. Jakie są normy poziomu cukru? Jaki wynik powinien nas zaniepokoić?
-
Słodycze dla cukrzyków, czyli jakie produkty powstają z myślą o diabetykach
Słodycze dla cukrzyków to tylko jeden z wielu typów produktów, które stworzone zostały specjalnie z myślą o osobach zmagających się z hiperglikemią. Coraz większa zachorowalność na cukrzycę sprawia, że na rynku jest dostępne coraz więcej produktów...
-
Wygląd kupy ma znaczenie. To trzeba wiedzieć o własnych stolcach [rysunki, tabele]
-
Produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Co warto włączyć do diety
-
"To nie starość, to choroba". 10 wczesnych objawów alzheimera
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Przeciętna pielęgniarka w Polsce ma 53 lata, umiera 8 lat później. Niedługo może ich zabraknąć
- Wysokotłuszczowa dieta jest powiązana z poziomem tlenku azotu i z rozwojem raka
- PH moczu: jak wygląda badanie? Co oznacza wysokie pH moczu?
- Ile jajek można jeść dziennie bez obaw o zdrowie serca
- Nadziąślak. Niegroźna zmiana w jamie ustnej, która może być sygnałem m.in. niedoboru witamin
- Koszenila. W jakich produktach występuje? Czy jest szkodliwa dla zdrowia?