cukier

Więcej o:

cukier

  • Cukier

    Dołącz do nas na Facebooku! Cukry a próchnica zębów Pokarmy zawierające cukry proste i skrobię mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy zębów. Bakterie znajdujące się w jamie ustnej

  • Cukier Muscovado - więcej niż cukier?

    Cukier Muscovado pochodzi z Filipin. To nierafinowany cukier wytwarzany z syropu z trzciny cukrowej, uchodzi za najzdrowszy z spośród brązowych cukrów. Obok niewielkiej kaloryczności, odpowiednio wytworzony staje się bogactwem soli mineralnych, żelaza i potasu. Dlaczego jeszcze warto zastąpić nim

  • Syrop z sosny: lek na przeziębienie. Jak przygotować syrop z sosny?

    pędów (około 1 kg), każdy z nich należy dokładnie przejrzeć, aby sprawdzić, czy nie znajdują się na nim owady. Bardzo ważne jest, aby nie myć pędów wodą, jedynie oczyścić je z brązowych łusek. Po przygotowaniu pędów należy ułożyć ich warstwę w słoiku, ugnieść, a następnie zasypać cukrem. Czynność należy

  • Sok z aronii - właściwości, przygotowanie. Na co pomaga sok z aronii

    potrzebne są jedynie dojrzałe owoce aronii, cukier oraz woda. Zalecane proporcje to około 150 gramów cukru i szklanka wody na kilogram owoców. Na początku owoce należy dokładnie oczyścić i usunąć z nich szypułki. Aronię należy umieścić w garnku, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, po czym najlepiej

  • Cukier zdrożeje

    Wczoraj pierwsze umowy na wykup cukru po cenach interwencyjnych podpisała z polskimi cukrowniami Agencja Rynku Rolnego. Na razie na 81 tys. ton. Od wielu lat ceny na rynku unijnym były wyższe od kosztów produkcji, więc agencje nie skupowały cukru od

  • Słynni truciciele w naszej diecie. Jest się czego bać?

    lekarza. Ocenia się, że łącznie problem z glutenem może mieć do 5 proc. populacji. Cała reszta, w trosce o zdrowie, gluten jeść powinna. Oczywiście, jego źródłem nie powinna być żywność przetworzona, o wysokiej zawartości cukrów, pozbawiona witamin, w nadmiernej ilości itd. Jednak za konsekwencje braku

  • Kukurydza - zboże znakomite nie tylko dla tych, którzy unikają glutenu

    Więcej o zbożach bezglutenowych na Gazeta.pl Artykuł aktualizowany. Po raz pierwszy ukazał się jesienią 2020 roku. Tak naprawdę nie jest ani warzywem, ani owocem, chociaż czasem załapuje się do tych kategorii, ze względu na zastosowanie czy zawartość cukru (zwłaszcza kukurydza cukrowa). Kukurydza