zdrowa żywność
-
Polifenole: co to takiego? Czy polifenole są zdrowe? Lista produktów bogatych w polifenole
Przedmiotem zainteresowania osób dbających o zdrowie są polifenole. Co to takiego? Sprawdzamy, czym są i gdzie można znaleźć substancje, które zmniejszają ryzyko chorób układu krwionośnego czy nowotworów.
-
Acerola - w jakich postaciach występuje i jakie ma właściwości? Zobacz, co warto o niej wiedzieć
Acerola to owoc, pochodzący z Wysp Kanaryjskich. W Polsce znamy go jako doskonały naturalny sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności organizmu. Zobacz, w jakich postaciach można go zdobyć, a także co w sobie skrywa.
-
Czy lepiej zjeść kilka małych posiłków, czy mniej większych?
Korzystniej jest skupić się na jakości pożywienia, niż na częstotliwości posiłków. Z punktu widzenia zdrowia nie jest tak ważne, czy jemy trzy razy, czy też cztery-sześć razy dziennie, tylko to, co znajduje się na naszym talerzu.
-
Kawa zbożowa, czyli napój dla całej rodziny. Dlaczego warto mieć ją w swojej diecie?
Kawa zbożowa jest napojem powszechnie znanym, a zarazem trochę niedocenianym. Na co dzień pozostaje w cieniu "zwykłej" kawy naturalnej, cieszącej się dużo większą popularnością i estymą. Tymczasem zbożówka również ma nam wiele do zaproponowania - ...
-
Rukiew wodna to bogate źródło mikro- i makroelementów. Jak włączyć ją do swojej diety?
Rukiew wodna, znana również jako rzeżucha wodna jest jedną z wielu roślin, które są bardzo zdrowe i dostarczają cennych składników odżywczych. Jakie właściwości posiada i dlaczego warto sięgnąć po wyciąg z rukwi wodnej?
-
Sok z rokitnika - naturalny sprzymierzeniec w walce z infekcjami sezonowymi
Sok z rokitnika to pozycja obowiązkowa w domowej, naturalnej apteczce. Rokitnik to dość rzadka roślina, która nie jest szeroko znana. Jednak jej właściwości lecznicze oraz zastosowanie w kulinariach sprawiły, że wiele osób coraz chętniej interesuj...
-
Koszenila. W jakich produktach występuje? Czy jest szkodliwa dla zdrowia?
Koszenila (inaczej kwas karminowy) to bardzo popularny barwnik pochodzenia naturalnego, który otrzymywany jest z owadów. Stosuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym, a jego szerokie stosowanie powoduje szereg pytań...
-
Produkty bogate w błonnik. W czym jest błonnik i dlaczego powinien znaleźć się w codziennej diecie?
Produkty bogate w błonnik powinny znajdować się w jadłopisie każdego człowieka. Błonnik pokarmowy nie dostarcza do organizmu żadnych substancji odżywczych, ale jego właściwości są niezwykle istotne dla prawidłowego funkcjonowania układu pokarmoweg...
-
Mięta: odmiany, właściwości i zastosowanie
Mięta należy do najpopularniejszych ziół. Stosowana jest w celach leczniczych, kulinarnych czy kosmetycznych. Traktowana jest także jako roślina ozdobna. Dzięki zawartości mentolu, mięta ma działanie odświeżające i orzeźwiające. Jej smak znamy z...
-
Sok z żurawiny: właściwości, dawkowanie. Czy dzieci i kobiety w ciąży powinny mieć go w swojej diecie?
Sok z żurawiny można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością lub przygotować samodzielnie. Żurawina to smaczne, kwaskowate i duże owoce zawierające niespożyte pokłady witaminy C oraz wiele innych cennych składników odżywczych. Jest to roślina cenio...
-
Co jeść na kolację, aby mieć niski cukier rano. Zacznij od jednej zmiany
-
Za wysoki cukier. Objaw, który wyczujesz w czasie oddawania moczu
-
Tak gwiazdy dbają o swoje włosy. Dzięki tej aplikacji ty też tak możeszMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co pić rano, aby mieć płaski brzuch?
-
Manicure może być groźny? Czy używanie lamp UV do utrwalania lakieru na paznokciach grozi rakiem skóry?
- Całkowity zakaz sprzedaży energetyków osobom do 18 lat - news czy fejk?
- Jak zneutralizować bakterie odpowiedzialne za efekt jo-jo? To proste
- Dzień Pozytywnego Myślenia już dziś! Ile wiecie o samopoczuciu?
- Skierowanie na rehabilitację. Jak długo jest ważne? Zarejestruj się na zabiegi
- Nie boli, ale niszczy organizm. Cichy zabójca. Sprawdzaj na każdej wizycie u lekarza