Komu szkodzi nabiał? Ta grupa powinna ograniczyć spożycie tych produktów. Powód jest prosty

Do chorób cywilizacyjnych należą także wszelakie alergie i nietolerancje pokarmowe. Dietetycy nie pozostawiają złudzeń - mleko i nabiał szkodzą. Czy spożywanie produktów może jednak niekorzystnie wpłynąć na każdego? Wyjaśniamy, kto powinien wstrzymać się od nabiałów i jakie skutki może wyrządzić bagatelizowanie problemu.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Picie mleka i jedzenie nabiału to dla większości osób codzienność. Sery, napoje z mleka krowiego, masło czy bita śmietana goszczą w naszej diecie niemal każdego dnia. Czy spożywanie nabiału może mieć dla nas niekorzystne skutki? Dietetycy obalają mity żywieniowe i wskazują, kto powinien zrezygnować z laktozy. 

Laktoza nie dla każdego, czyli o opłakanych skutkach złej diety

W ostatnich latach coraz głośniej mowa o wszelakich nietolerancjach pokarmowych oraz rozmaitych alergiach. Jak się okazuje, przyczyną są złe nawyki żywieniowe, które przez lata były przez nas pielęgnowane. Warto zatem zwiększyć świadomość co ląduje na naszych talerzach i jaki wpływ ma na nasze samopoczucie, a także zdrowie - zarówno fizyczne, jak i psychiczne. 

Hasło: jesteś tym, co jesz, kryje wiele prawdy. Warto zatem przyjrzeć się szczególnie nabiałowi i laktozie, która króluje w rozmaitych daniach i produktach. Nie ma wątpliwości, że takie produkty jak masło, śmietana czy sery są bardzo zdrowe i zawierają ogromne pokłady białka. Warto jednak wiedzieć, że przetworzone z mleka produkty są znacznie lepiej przyswajalne niż standardowa szklanka białego napoju "prosto od krowy". Mleko krowie jest jednym z najgorszych źródeł wapnia dla człowieka. Rola tego minerału wydaje się wyolbrzymiona i mimo wielu zadań, jakie spełnia on w naszym organizmie, potrzeba go niewiele.

Ignorowanie symptomów nietolerancji pokarmowej może prowadzić do wycieńczenia, niedożywienia, osteoporozy. Znane są z literatury przypadki, gdy niezdiagnozowana nietolerancja laktozy doprowadziła do IBS, astmy, egzemy, zapalenia zatok, bólu stawów i kości oraz zaburzeń koncentracji.

Zobacz wideo Pij mleko, będziesz wielki? A może: pij mleko, będziesz kaleką? Kontrowersje nie ustają [NaZdrowie]

Kto powinien odstawić mleko i nabiał? 

W mleku znajdują się dwa składniki, do których trawienia potrzebne są enzymy - laktoza (która wymaga laktazy) i kazeina (trawiona przez reninę). Organizm dziecka zaprzestaje wytwarzania laktazy po odstawieniu od piersi matki. Później produkt nam najzwyczajniej nie służy. Warto jednak podkreślić, że jogurty, sery, masło czy kefir są produktami znacznie łatwiej przyswajalnymi - spożywane sporadycznie przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu w naszym organizmie. Kluczem jest jednak dobra jakość i skład pozbawiony chemii. 

Są jednak grupy osób, którym nabiał i laktoza wyjątkowo nie służą. Do takich osób zaliczają się: 

  1. osoby cierpiące na autyzm,
  2. osoby borykające się z chorobami autoimmunologicznymi takimi jak: celiakia, hashimoto, łuszczyca,
  3. osoby cierpiące na problemy z jelitami - syndrom jelita drażliwego, 
  4. cierpiący na problemy żołądkowe, 
  5. ludzie mający problem z zaparciami, biegunkami, wzdęciami i niestrawnościami, 
  6. cierpiący na nietolerancję laktozy i glutenu,
  7. alergicy na białko krowie, 
  8. osoby chorujące na refluks. 

Czujesz się źle po spożyciu laktozy? Porozmawiaj z lekarzem pierwszego kontaktu lub umów się na wizytę u gastrologa. Wskaże, które badania warto wykonać, by określić, w czym leży problem. To bardzo ważne, by zapewnić sobie odpowiednią diagnostykę. 

Więcej o: