Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Picie mleka i jedzenie nabiału to dla większości osób codzienność. Sery, napoje z mleka krowiego, masło czy bita śmietana goszczą w naszej diecie niemal każdego dnia. Czy spożywanie nabiału może mieć dla nas niekorzystne skutki? Dietetycy obalają mity żywieniowe i wskazują, kto powinien zrezygnować z laktozy.
W ostatnich latach coraz głośniej mowa o wszelakich nietolerancjach pokarmowych oraz rozmaitych alergiach. Jak się okazuje, przyczyną są złe nawyki żywieniowe, które przez lata były przez nas pielęgnowane. Warto zatem zwiększyć świadomość co ląduje na naszych talerzach i jaki wpływ ma na nasze samopoczucie, a także zdrowie - zarówno fizyczne, jak i psychiczne.
Hasło: jesteś tym, co jesz, kryje wiele prawdy. Warto zatem przyjrzeć się szczególnie nabiałowi i laktozie, która króluje w rozmaitych daniach i produktach. Nie ma wątpliwości, że takie produkty jak masło, śmietana czy sery są bardzo zdrowe i zawierają ogromne pokłady białka. Warto jednak wiedzieć, że przetworzone z mleka produkty są znacznie lepiej przyswajalne niż standardowa szklanka białego napoju "prosto od krowy". Mleko krowie jest jednym z najgorszych źródeł wapnia dla człowieka. Rola tego minerału wydaje się wyolbrzymiona i mimo wielu zadań, jakie spełnia on w naszym organizmie, potrzeba go niewiele.
Ignorowanie symptomów nietolerancji pokarmowej może prowadzić do wycieńczenia, niedożywienia, osteoporozy. Znane są z literatury przypadki, gdy niezdiagnozowana nietolerancja laktozy doprowadziła do IBS, astmy, egzemy, zapalenia zatok, bólu stawów i kości oraz zaburzeń koncentracji.
W mleku znajdują się dwa składniki, do których trawienia potrzebne są enzymy - laktoza (która wymaga laktazy) i kazeina (trawiona przez reninę). Organizm dziecka zaprzestaje wytwarzania laktazy po odstawieniu od piersi matki. Później produkt nam najzwyczajniej nie służy. Warto jednak podkreślić, że jogurty, sery, masło czy kefir są produktami znacznie łatwiej przyswajalnymi - spożywane sporadycznie przyczyniają się do prawidłowego metabolizmu w naszym organizmie. Kluczem jest jednak dobra jakość i skład pozbawiony chemii.
Są jednak grupy osób, którym nabiał i laktoza wyjątkowo nie służą. Do takich osób zaliczają się:
Czujesz się źle po spożyciu laktozy? Porozmawiaj z lekarzem pierwszego kontaktu lub umów się na wizytę u gastrologa. Wskaże, które badania warto wykonać, by określić, w czym leży problem. To bardzo ważne, by zapewnić sobie odpowiednią diagnostykę.