barwniki
-
Koszenila. W jakich produktach występuje? Czy jest szkodliwa dla zdrowia?
Koszenila (inaczej kwas karminowy) to bardzo popularny barwnik pochodzenia naturalnego, który otrzymywany jest z owadów. Stosuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym, a jego szerokie stosowanie powoduje szereg pytań...
-
"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Poniżej tabele, które przydadzą się nawet osobom, które nie stosują diet eliminacyjnych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i dodatki do żywności są wszechobecne, zatem stykamy się z nimi wszyscy. Czy jednak jest się czego bać? Wiele...
-
Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?
Zdecydowana większość dostępnych na naszym rynku produktów spożywczych ma w swoim składzie substancje dodatkowe, oznaczane symbolem E i numerem indentyfikacyjnym wg systemu międzynarodowego INS (International Numbering System). Co powienieneś...