aspartam
-
Kwas asparaginowy - zastosowanie i występowanie
Kwas asparaginowy wytwarza się w naszych organizmach samoczynnie. Może być wykorzystywany w leczeniu niektórych dolegliwości, na przykład wyczerpania fizycznego i psychicznego. Kwas asparaginowy występuje między innymi w ostrygach.
-
Aspartam - osławiony słodzik. Czy trzeba się go bać?
Aspartam to sztuczny środek słodzący. Sporo osób podejrzewa aspartam o szkodliwy wpływ na zdrowie, jednak żadne badania nie dowodzą, że spożywany w umiarze może zrobić nam krzywdę.
-
Substancje dodatkowe w żywności - sztuczne i niebezpieczne dla zdrowia?
Zdecydowana większość dostępnych na naszym rynku produktów spożywczych ma w swoim składzie substancje dodatkowe, oznaczane symbolem E i numerem indentyfikacyjnym wg systemu międzynarodowego INS (International Numbering System). Co powienieneś...
-
Słodziki niezdrowe? Jednak nie!
Jeśli wierzyć Polskiemu Towarzystwu Badań nad Otyłością i Polskiemu Towarzystwo Diabetologicznemu, 11 niskokalorycznych substancji słodzących nie tylko nam nie szkodzi, ale wręcz sprzyja skutecznemu leczeniu cukrzycy i otyłości.