dodatki do żywności
-
Benzoesan sodu: otrzymywanie, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Benzoesan sodu znaleźć można w wielu produktach, gdyż jest on jednym z najczęściej stosowanych konserwantów. Czym jest i czy może wpłynąć negatywnie na zdrowie?
-
Syntetyczne barwniki spożywcze - czy są groźne dla zdrowia
Kolorowa żywność, słodycze, ciastka, szynka itp. wyglądają niezwykle apetycznie na sklepowych półkach. Lecz to, czemu zawdzięczają swój smakowity wygląd, może zagrażać naszemu zdrowiu. Profesor farmacji i naukowiec z Uniwersytetu Południowej...
-
Glutaminian sodu - nauka kontra mity
Glutaminian sodu to związek chemiczny odpowiedzialny za piąty smak, czyli smak umami (nazywany czasem rosołowym). Znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym tych naturalnych, takich jak mięso czy pomidory lub sery oraz w...
-
E171: czy ten barwnik jest szkodliwy?
E171 - pod tym symbolem kryje się dwutlenek tytanu - środek używany w przemyśle spożywczym do nadawania produktom żywnościowym bieli i połysku. Budzi kontrowersje ze względu na niejednoznaczne wyniki badań nad jego wpływem na zdrowie. Uznawany jes...
-
Maltodekstryna - właściwości i zastosowanie. Czy maltodekstryna jest groźna dla zdrowia?
Maltodekstryna to dodatek do żywności przetworzonej, dopuszczony do użytku w UE, uważany za bezpieczny dla zdrowia. Jedynie diabetycy oraz osoby z nadwagą powinny unikać maltodekstryny. Otrzymywana jest ze skrobi drogą częściowej hydrolizy i...
-
5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?
Niektórych substancji zawartych w żywności boimy się jak ognia. Chociaż są jadalne, a nawet należą do składników niezbędnych do życia: białek, cukrów, tłuszczów, minerałów, wzbudzają silne emocje i mają swoich zagorzałych wrogów. Tylko czy słuszni...
-
Ser topiony - tani przysmak czy niezdrowa podróbka sera? Jakie są plusy i minusy serków topionych?
Ser topiony na białej bułce - prosty przysmak, który daje wiele szczęścia. Niestety, nie jest zbyt zdrowy. Co kryje w sobie ser topiony?
-
Emulgatory i zagęstniki - co to jest? Czy emulgatory i zagęstniki szkodzą zdrowiu?
Dużo o nich słyszymy, ale czy wiemy, co to takiego? Emulgatory i zagęstniki to powszechnie pojawiające się składniki żywności. Do czego służą? Czy emulgatory i zagęstniki są tak szkodliwe, jak nam się wydaje?
-
"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Poniżej tabele, które przydadzą się nawet osobom, które nie stosują diet eliminacyjnych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i dodatki do żywności są wszechobecne, zatem stykamy się z nimi wszyscy. Czy jednak jest się czego bać? Wiele...
-
Słodziki niezdrowe? Jednak nie!
Jeśli wierzyć Polskiemu Towarzystwu Badań nad Otyłością i Polskiemu Towarzystwo Diabetologicznemu, 11 niskokalorycznych substancji słodzących nie tylko nam nie szkodzi, ale wręcz sprzyja skutecznemu leczeniu cukrzycy i otyłości.
-
Clexane, Neocate Junior, Berodual - Minister Zdrowia zapowiada, że w lipcu może zabraknąć 215 leków
-
Nie udało się (tym razem). Smutny finał zbiórki medyków Ambulansu z Serca
-
Objawy późnej boreliozy mogą pojawić się nawet po 20 latach od zakażenia przez kleszcza. Jak je rozpoznać?
-
"Te leki zmieniają życie chorych na mukowiscydozę o 180 stopni". Dlaczego nadal nie dostali ich pacjenci, którym je obiecano?
-
Jak pozbyć się zaskórników? Sprawdzone sposoby walki z wągrami
- Do lekarza do... Biedronki? W supermarketach mają powstać punkty medyczne
- Spierzchnięte, suche, pękające usta - nie zawsze problem wyłącznie estetyczny. Jak sobie z tym radzić?
- Jak uzyskać wymarzoną sylwetkę?Woda alkaliczna, która wspiera cele treningowe
- Leczenie bólu - implant chłodzący nerwy może być alternatywą dla opioidów
- Co by było, gdyby to mężczyźni zachodzili w ciążę? "Dostępność aborcji byłaby natychmiastowa i dofinansowana"