dodatki do żywności

Więcej o:

dodatki do żywności

  • Czy bać się chemicznych dodatków do żywności E?

    Straszenie dodatkami do żywności oznaczanymi literą ?E? i kodem liczbowym stało się tak powszechne, że wykorzystuje się je już nawet do reklamowania swoich produktów (bywa, że nieuczciwie). Czym są dodatki do żywności E i czy należy ich unikać? Przede wszystkim kompletnym nieporozumieniem

  • Dodatki do żywności - to warto o nich wiedzieć

    żywności narosło sporo mitów, dlatego warto uporządkować wiedzę o nich. Dodatek nie musi być sztuczny Czym realnie są dodatki do żywności? Prawodawstwo Unii Europejskiej definiuje substancję dodatkową jako: "każdą substancję, która w normalnych warunkach ani nie jest spożywana sama jako żywność

  • Dodatki do żywności

    Jako że własnej rodziny jeszcze nie mam, postanowiłem zaopatrzyć w wiktuały na cały dzień moją koleżankę Elę i jej dwuletniego syna Dawida. Świeżo pasowany na męża i ojca, wyruszyłem do supermarketu. Najpierw coś na śniadanie. Jako że na śniadanie z reguły jem obiad - to dla mnie pewien problem. Ale

  • Czy glutaminian sodu jest szkodliwy? Oto wyniki badań

    nie bardzo odróżnia faktycznie działanie danej substancji na organizm od innych czynników. Glutaminian sodu to częsty dodatek do żywności przetworzonej, która zwykle nie jest dietetyczna. Można więc równie dobrze przyjąć, że jedzący dużo glutaminianu odżywiali się niezdrowo i dlatego tyli. Skąd więc syndrom chińskiej

  • Chrzan - dlaczego nie może go zabraknąć na wielkanocnym stole?

    Artykuł aktualizowany (pierwsza wersja ukazała się w 2017 roku). Chrzan w tradycji chrześcijańskiej to jeden z koniecznych elementów święconki. Możemy go umieścić w koszyczku w formie kawałka korzenia, bądź już jako chrzan wielkanocny (mieszanka startego chrzanu, jajek i śmietany), w niewielkim

  • Nowości spożywcze na targach w Poznaniu

    , mleczarskiego, piekarskiego i cukierniczego. Pakfood to Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego. Wszystkie imprezy potrwają do czwartku. Jutro rozpocznie się towarzyszą imprezom wystawienniczym Międzynarodowy Salon Dodatków do Żywności.

  • Kiedy dziewczyna powinna zacząć miesiączkować?

    ich rodzice. Naukowcy zakładają, że może to być spowodowane czynnikiem środowiskowym, zwłaszcza sposobem odżywiania się. Zwierzęta hodowlane karmione są bowiem paszą z zawartością anabolików. Przypuszcza się też, że niektóre syntetyczne dodatki do żywności mogą działać podobnie jak hormony, np. estrogeny

  • Mity nowotworowe pod mikroskopem

    lat, krążą plotki na temat rzekomych rakotwórczych właściwości dodatków do żywności. Jak podaje francuska agencja ANSES dodatek do żywności jest substancją, która zazwyczaj nie jest konsumowana jako produkt spożywczy albo używana jako składnik jedzenia. Dodawany jest on w celach technologicznych w