dodatki do żywności
-
Benzoesan sodu: otrzymywanie, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Benzoesan sodu znaleźć można w wielu produktach, gdyż jest on jednym z najczęściej stosowanych konserwantów. Czym jest i czy może wpłynąć negatywnie na zdrowie?
-
Syntetyczne barwniki spożywcze - czy są groźne dla zdrowia
Kolorowa żywność, słodycze, ciastka, szynka itp. wyglądają niezwykle apetycznie na sklepowych półkach. Lecz to, czemu zawdzięczają swój smakowity wygląd, może zagrażać naszemu zdrowiu. Profesor farmacji i naukowiec z Uniwersytetu Południowej...
-
Glutaminian sodu - nauka kontra mity
Glutaminian sodu to związek chemiczny odpowiedzialny za piąty smak, czyli smak umami (nazywany czasem rosołowym). Znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym tych naturalnych, takich jak mięso czy pomidory lub sery oraz w...
-
E171: czy ten barwnik jest szkodliwy?
E171 - pod tym symbolem kryje się dwutlenek tytanu - środek używany w przemyśle spożywczym do nadawania produktom żywnościowym bieli i połysku. Budzi kontrowersje ze względu na niejednoznaczne wyniki badań nad jego wpływem na zdrowie. Uznawany jes...
-
Maltodekstryna - właściwości i zastosowanie. Czy maltodekstryna jest groźna dla zdrowia?
Maltodekstryna to dodatek do żywności przetworzonej, dopuszczony do użytku w UE, uważany za bezpieczny dla zdrowia. Jedynie diabetycy oraz osoby z nadwagą powinny unikać maltodekstryny. Otrzymywana jest ze skrobi drogą częściowej hydrolizy i...
-
5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?
Niektórych substancji zawartych w żywności boimy się jak ognia. Chociaż są jadalne, a nawet należą do składników niezbędnych do życia: białek, cukrów, tłuszczów, minerałów, wzbudzają silne emocje i mają swoich zagorzałych wrogów. Tylko czy słuszni...
-
Ser topiony - tani przysmak czy niezdrowa podróbka sera? Jakie są plusy i minusy serków topionych?
Ser topiony na białej bułce - prosty przysmak, który daje wiele szczęścia. Niestety, nie jest zbyt zdrowy. Co kryje w sobie ser topiony?
-
Emulgatory i zagęstniki - co to jest? Czy emulgatory i zagęstniki szkodzą zdrowiu?
Dużo o nich słyszymy, ale czy wiemy, co to takiego? Emulgatory i zagęstniki to powszechnie pojawiające się składniki żywności. Do czego służą? Czy emulgatory i zagęstniki są tak szkodliwe, jak nam się wydaje?
-
"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Poniżej tabele, które przydadzą się nawet osobom, które nie stosują diet eliminacyjnych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i dodatki do żywności są wszechobecne, zatem stykamy się z nimi wszyscy. Czy jednak jest się czego bać? Wiele...
-
Słodziki niezdrowe? Jednak nie!
Jeśli wierzyć Polskiemu Towarzystwu Badań nad Otyłością i Polskiemu Towarzystwo Diabetologicznemu, 11 niskokalorycznych substancji słodzących nie tylko nam nie szkodzi, ale wręcz sprzyja skutecznemu leczeniu cukrzycy i otyłości.
-
Prawidłowy poziom cukru u 65-latka. Czy cukier 140 to już cukrzyca? Bądź ostrożny
-
Kolacja, która pomoże kontrolować poziom glukozy we krwi
-
Kąpiel to nie tylko świetna zabawa! W wannie maluch może też nauczyć się wielu umiejęt-ności! Oto kilka propozycji, jak połączyć radosną zabawę z pożyteczną nauką.MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co pić wieczorem, aby szybciej zgubić tłuszcz z brzucha i przyspieszyć metabolizm
-
Co jeść na śniadanie, żeby mieć niski cukier? Zacznij od prostego nawyku
- Z czym kanapki na kolację na wysoki cholesterol? Wystarczy prosty nawyk
- Oksykodon to narkotyk? Lek może być niebezpieczny. Jakie ma skutki uboczne?
- Oksykodon: co to? Jakie ma działanie? Lepiej nie łączyć go z niektórymi substancjami
- Dobry cholesterol. Czy cholesterol 215 to dużo? Które wartości mogą niepokoić?
- To obniża poziom cukru we krwi. Zadziwiające, ale badacze potwierdzają