dodatki do żywności
-
Benzoesan sodu: otrzymywanie, zastosowanie i wpływ na zdrowie
Benzoesan sodu znaleźć można w wielu produktach, gdyż jest on jednym z najczęściej stosowanych konserwantów. Czym jest i czy może wpłynąć negatywnie na zdrowie?
-
Syntetyczne barwniki spożywcze - czy są groźne dla zdrowia
Kolorowa żywność, słodycze, ciastka, szynka itp. wyglądają niezwykle apetycznie na sklepowych półkach. Lecz to, czemu zawdzięczają swój smakowity wygląd, może zagrażać naszemu zdrowiu. Profesor farmacji i naukowiec z Uniwersytetu Południowej...
-
Glutaminian sodu - nauka kontra mity
Glutaminian sodu to związek chemiczny odpowiedzialny za piąty smak, czyli smak umami (nazywany czasem rosołowym). Znajduje się w wielu produktach spożywczych, w tym tych naturalnych, takich jak mięso czy pomidory lub sery oraz w...
-
E171: czy ten barwnik jest szkodliwy?
E171 - pod tym symbolem kryje się dwutlenek tytanu - środek używany w przemyśle spożywczym do nadawania produktom żywnościowym bieli i połysku. Budzi kontrowersje ze względu na niejednoznaczne wyniki badań nad jego wpływem na zdrowie. Uznawany jes...
-
Maltodekstryna - właściwości i zastosowanie. Czy maltodekstryna jest groźna dla zdrowia?
Maltodekstryna to dodatek do żywności przetworzonej, dopuszczony do użytku w UE, uważany za bezpieczny dla zdrowia. Jedynie diabetycy oraz osoby z nadwagą powinny unikać maltodekstryny. Otrzymywana jest ze skrobi drogą częściowej hydrolizy i...
-
5 najsłynniejszych trucicieli w żywności. W pełni zasłużyli na złą sławę?
Niektórych substancji zawartych w żywności boimy się jak ognia. Chociaż są jadalne, a nawet należą do składników niezbędnych do życia: białek, cukrów, tłuszczów, minerałów, wzbudzają silne emocje i mają swoich zagorzałych wrogów. Tylko czy słuszni...
-
Ser topiony - tani przysmak czy niezdrowa podróbka sera? Jakie są plusy i minusy serków topionych?
Ser topiony na białej bułce - prosty przysmak, który daje wiele szczęścia. Niestety, nie jest zbyt zdrowy. Co kryje w sobie ser topiony?
-
Emulgatory i zagęstniki - co to jest? Czy emulgatory i zagęstniki szkodzą zdrowiu?
Dużo o nich słyszymy, ale czy wiemy, co to takiego? Emulgatory i zagęstniki to powszechnie pojawiające się składniki żywności. Do czego służą? Czy emulgatory i zagęstniki są tak szkodliwe, jak nam się wydaje?
-
"E" nie musi szkodzić! Wybrane substancje dodatkowe stosowane w produktach bezglutenowych
Poniżej tabele, które przydadzą się nawet osobom, które nie stosują diet eliminacyjnych. Konserwanty, barwniki, wzmacniacze smaku i dodatki do żywności są wszechobecne, zatem stykamy się z nimi wszyscy. Czy jednak jest się czego bać? Wiele...
-
Słodziki niezdrowe? Jednak nie!
Jeśli wierzyć Polskiemu Towarzystwu Badań nad Otyłością i Polskiemu Towarzystwo Diabetologicznemu, 11 niskokalorycznych substancji słodzących nie tylko nam nie szkodzi, ale wręcz sprzyja skutecznemu leczeniu cukrzycy i otyłości.
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
"Cicha depresja" dopada coraz więcej osób. Tak może się przejawiać
-
To kwestia smaku. Dlaczego wybór metody parzenia kawy ma znaczenie? Eksperci tłumacząMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Dlaczego często puszczamy bąki? Poznaj najczęstsze powody uporczywych gazów
-
Będą odszkodowania za szczepienia przeciwko COVID-19. Chodzi o nowe powikłanie
- Napar, który pomaga przy bólu gardła
- Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?
- Dlaczego w nocy ciągle chce mi się jeść? Może to być objaw poważnej choroby
- Cukrzyca typu 1 u dziecka - trzy objawy, które powinny cię zaniepokoić