rak jelita grubego
-
Cukrzyca typu 2 związana jest z wyższym ryzykiem raka jelita grubego - nowe badanie
Cukrzyca typu 2 wiąże się ze zwiększonym ryzykiem raka jelita grubego - alarmują eksperci. "Dane wskazują jasno, że związek między cukrzycą a rakiem okrężnicy nie jest przypadkowy".
-
Te leki przyjmuje każdy, a niewielu wie, jak niszczą organizm. "W Polsce się o tym nie mówi"
Te leki przyjmuje każdy z nas. A lekarze z chęcią przypisują je na wiele problemów, z którymi do nich przychodzimy. Ale czy słusznie? Okazuje się, że antybiotyki mogą źle wpływać na nasz organizm.
-
Rak jelita grubego - wczesne objawy, leczenie i rokowania. Jeden sygnał powinien cię zaniepokoić
Rak jelita grubego bywa określany mianem "cichego zabójcy", ponieważ może się rozwijać w ukryciu nawet kilkanaście lat, właściwie nie dając większych objawów. Kiedy powinniśmy się zaniepokoić i dlaczego tak ważne są badania przesiewowe w kierunku...
-
Pierwsze objawy raka jelita grubego. Jeden często mylimy ze zwykłym przejedzeniem
Zrozumienie, kiedy objawy są oznaką czegoś poważnego i zdiagnozowanie choroby to zadanie lekarza. My sami możemy jednak sobie pomóc, obserwując swój organizm oraz dbając o badania przesiewowe.
-
Dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn - pokazują najnowsze badania
Dieta roślinna, bogata w warzywa, produkty pełnoziarniste, orzechy i rośliny strączkowe, może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn o ponad jedną piątą. To zasługa przeciwutleniaczy, znajdujących się w owocach i warzywach, które tłumią...
-
Przez 30 lat przebadano milion Amerykanów. Wystarczą dwa słodkie napoje dziennie, by zwiększyć ryzyko tych nowotworów
Osoby, które na co dzień wypijają dwa słodkie napoje, są bardziej narażone na raka jelita grubego, raka okrężnicy i nerki oraz otyłość - wynika z badań prowadzonych przez trzy dekady w Stanach Zjednoczonych. Szkodzą nawet napoje dietetyczne,...
-
Rak jelita grubego: coraz więcej dowodów na to, że nasza dieta zwiększa ryzyko choroby
Nadmiar czerwonego mięsa i jego przetworów w diecie, "puste kalorie" w wysokoprzetworzonej żywności - to wszystko nie pozostaje bez wpływu na zdrowie jelit. Sprzyja bowiem namnażaniu się pewnych szczepów bakterii, które zmieniają DNA komórek jelit...
-
Zainspirowała miliony pacjentów do walki z rakiem. Świat żegna Deborah James
W 2016 roku, zdiagnozowano u niej raka jelita grubego w zaawansowanym stadium. Miała wówczas 34 lata. Dawno jej wówczas tylko 8 proc. szans na przeżycie kolejnych 5 lat. Czas, jaki jej pozostał, wykorzystała po to, by zmienić życie wielu pacjentów...
-
Po tym leku rak zniknął u 100 proc. pacjentów. Naukowcy zaskoczeni wynikami badań
Po pół roku stosowania eksperymentalnego leku przeciwnowotworowego u wszystkich 14 pacjentów, u których zdiagnozowano raka odbytnicy we wczesnym stadium, guzy nowotworowe całkowicie zniknęły. Uzyskane dotąd wyniki są spektakularne, choć uzyskano j...
-
Pół godziny tygodniowej aktywności wzmacniającej mięśnie może chronić przed najgroźniejszymi chorobami
Ćwiczenia wzmacniające mięśnie obniżają ryzyko zachorowania na najpoważniejsze choroby takie jak rak płuc, choroby układu krążenia, cukrzyca i przedłużają życie. Potrzebujemy około 30-60 minut takiej aktywności na tydzień, aby wesprzeć nasze zdrow...
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
"Cicha depresja" dopada coraz więcej osób. Tak może się przejawiać
-
To kwestia smaku. Dlaczego wybór metody parzenia kawy ma znaczenie? Eksperci tłumacząMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Krępujące, choć robią to wszyscy. Dowiedz się, dlaczego puszczamy bąki
-
Odszkodowania za powikłania po szczepieniu na COVID-19
- Dlaczego w nocy ciągle chce mi się jeść? Może to być objaw poważnej choroby
- Jak objawia się cukrzyca typu 1 u dziecka
- Co jeść przy jelitówce? Te produkty pomogą szybciej rozprawić się z chorobą
- Co jeść, żeby spalać więcej kalorii i przyspieszyć metabolizm? Wrzuć to do koszyka na zakupach
- Męczy cię zgaga? Po prostu wypij szklankę tego napoju