Zajady: co stosowaæ na zajady?

Zajady, bolesne nad¿erki w k±cikach ust, pomog± nam zwalczyæ preparaty na bazie witaminy B2 oraz ma¶ci o dzia³aniu przeciwgrzybicznym i bakteriobójczym, ma¶ci z dodatkiem witaminy A. Istnieje te¿ kilka sprawdzonych domowych sposobów na zajady, w tym miód czy oliwa z oliwek.

Zajady - przyczyny powstawania zajadów

Zajady, czyli bolesne, niewielkie ranki w k±cikach ust s± do¶æ czêst± przypad³o¶ci±, dopadaj±c± nas co jaki¶ czas. Zazwyczaj nie wi±¿± siê z powa¿nymi problemami zdrowotnymi. W¶ród przyczyn powstania zajadów wymienia siê: spadek odporno¶ci, braki witamin z grupy B (g³ównie B2), zaka¿enia bakteriami (paciorkowce), dro¿d¿akami, antybiotykoterapia, a tak¿e wady zgryzu lub brak higieny jamy ustnej. Zajady towarzysz± tak¿e cukrzycy i chorobom os³abiaj±cym uk³ad odporno¶ciowy. Zdarzaj± siê ponadto przy podra¿nieniu b³ony ¶luzowej np. aparatem ortodontycznym. Zajady mog± byæ zwi±zane z reakcj± alergiczn± na nikiel, znajduj±cy siê w sztuæcach, mo¿na tak¿e byæ uczulonym na który¶ ze sk³adników pasty do zêbów.

Zajady doskwieraj± najczê¶ciej osobom przemêczonym, zestresowanym lub odchudzaj±cym siê, które w zwi±zku z tym mog± mieæ niedobór witaminy B2, witaminy C i ¿elaza. Dlatego, przystêpuj±c do walki z zajadami, we¼my pod uwagê zmianê diety i wzbogacenie jej w artyku³y bogate w witaminy i ¿elazo. Zrezygnujmy z nadmiaru wêglowodanów na rzecz owoców i warzyw oraz produktów z wiêksz± zawarto¶ci± ¿elaza.

Zobacz wideo

Zajady - domowe sposoby

Jako domowy ¶rodek przeciwgrzybiczny sprawdzi siê czosnek, który po roztarciu nak³adamy na bol±ce miejsce. Do miejscowego zastosowania polecany jest tak¿e miód rozmieszany z kilkoma kroplami tranu. Miód ma dzia³anie przeciwzapalne, przyspiesza wiêc proces gojenia siê ranki. Je¿eli mamy dostêp do aloesu to tak¿e mo¿emy go wykorzystaæ do smarowania ranki. Spróbujcie tak¿e przyk³adaæ plasterek ogórka na kilkana¶cie minut, a poczujecie ulgê. Ponadto pomocna jest oliwka z oliwek, pe³na witamin i ³agodz±ca podra¿nienia. Podobnie olej z pestek winogron, który zawiera witaminê B, a ponadto nat³uszcza i od¿ywia naskórek. Dobrze dzia³a zwyk³e mas³o, która ma w sobie witaminê A, dzia³aj±c± regeneruj±co na skórê. Dro¿d¿e piwowarskie, ¼ród³o witamin z grupy B, w postaci papki, któr± smarujemy zajady to kolejna domowa kuracja, która mo¿e nam pomóc w walce z zajadami. A w¶ród zió³ pomocy mo¿na poszukaæ w rumianku, babce lancetowatej, czy nagietku.

Zajady - ma¶ci apteczne

W ofercie aptecznej znajdziemy ca³kiem sporo ma¶ci na problemy z zajadami. S± w¶ród nich:

  • ma¶æ B2 hec, na zajady
  • Zajavit, witamina B2 + C + Fe (tabletki powlekane)
  • Zajadex, ma¶æ na zajady i problemy skóry ust
  • Zajaxin, kosmetyczna ma¶æ ochronna na problematyczna skórê ust
  • Tormentiol
  • ma¶æ nagietkowa Ziaji
  • Cimmerin, ¿el na pêkaj±ce k±ciki i zmiany skóry ust
  • Lips, ma¶æ na zajady i problemy skóry ust
  • Candi, pomadka na pêkaj±ce k±ciki ust
  • Actisorftin, krem na zajady
  • Zajadex, regeneruj±ce serum do ust
  • Lewitan, dro¿d¿e piwowarskie z melis± lub miêt±
  • Dromin, preparat dro¿d¼owo-witaminowy
  • Witaminum B2, E + C hec
  • Apteo, ma¶æ do pielêgnacji ust z zajadami
  • Zajatek, witamina B2 + C+ E

Pomocniczo mo¿na zastosowaæ tak¿e ma¶æ cynkow±. Je¿eli wszystkie ¶rodki zawiod±, pozostaje jeszcze antybiotyk, dzia³aj±cy przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybicznie.

Na koniec przypomnijmy, jakie produkty spo¿ywcze trzeba w³±czyæ do diety, aby uzupe³niæ niedobory witamin, które mog± byæ powodem powstawania zajadów.

  • Witamina B2 znajduje siê w: rybach, miêsie, w±trobie, dro¿d¿ach, w pe³nych ziarnach zbó¿, w zielonych warzywach li¶ciastych, nabiale, jajach oraz w grzybach
  • Witamina C: natka pietruszki, kapusta (najlepiej kiszona), pomidory, papryka, cytrusy, kiwi, czarna porzeczka, czarny bez, dzika ró¿a, truskawki, ziemniaki, zielone warzywa li¶ciaste
  • Witamina A: pe³ne mleko, ser, ¿ó³tko jaj, mas³o, tran, w±troba, warzywa i owoce bogate w karoteny (marchew, pomidory, papryka, dynia, broku³y)
  • Witamina E: oleje ro¶linne (s³onecznikowy, sojowy), mleko, jaja, mas³o, w±troba, ryby kie³ki pszenicy, pieczywo razowe, orzechy, migda³y, zielone warzywa li¶ciaste
  • ¬ród³a ¿elaza: miêso (w tym miêso ryb), w±troba, ¿ó³tko jaj, twaróg, mleko, warzywa str±czkowe, broku³y, orzechy