Żelazo to składnik mineralny, który w organizmie każdego człowieka pełni ogromną, ważną rolę - o czym najlepiej można się przekonać, kiedy jest go za mało. Wówczas to odczuwamy liczne, przykre dolegliwości, które nie wiadomo skąd pochodzą. Rzadko wiąże się je bowiem ze zbyt niskim poziomem żelaza.
Dlaczego utrzymanie go na odpowiednim poziomie jest tak szalenie istotne? Ponieważ nasze organizmy nie potrafią produkować żelaza - musi ono zostać dostarczone z zewnątrz - wraz z pożywieniem. Żelazo pełni rolę zabezpieczającą. Jest magazynowane przede wszystkim w wątrobie i jeśli organizm straci dużo krwi, zapas żelaza jest wykorzystywany do wytworzenia nowej hemoglobiny. To właśnie w hemoglobinie jest najwięcej tego składnika (około 70%). Oprócz krwi, składnik ten znajdziemy również w mioglobinie, która występuje w mięśniach i umożliwia im pobieranie niezbędnego tlenu.
To jeszcze nie wszystkie funkcje żelaza - bierze ono udział między innymi w zwalczaniu bakterii i wirusów, wpływa na układ nerwowy, enzymy tkankowe i metabolizm cholesterolu. Jednym słowem, jego rola jest nie do przecenienia, a wszelkie niedobory należy szybko uzupełnić, bo mogą być niebezpieczne.
Dlaczego należy przyjmować produkty bogate w żelazo? Anemia jest bowiem bezpośrednim skutkiem jego niedoboru. To niedokrwistość, która objawia się między innymi zmęczeniem, ospałością, bladością, zawrotami głowy, pogorszeniem się stanu włosów, problemami z pamięcią oraz koncentracją, obniżeniem nastroju (nawet skłonnością do depresji), jak również kołataniem serca. Objawów jest zresztą sporo, a wszystkie wynikają właśnie z anemii.
Oczywiście, zbyt duża ilość żelaza w organizmie również nie jest wskazana, ponieważ z kolei może dojść do zaparć i wzdęć, marskości wątroby, powstania cukrzycy oraz ciemnej pigmentacji skóry. Zwykle jednak ciężko jest przekroczyć obowiązujące normy i wiąże się to zawsze ze stanem chorobowym lub skutkiem takiego stanu, albo nagłego wypadku. Do przekroczenia zalecanej ilości żelaza może bowiem dojść na przykład na skutek wielokrotnego przetaczania krwi, albo przy homeochromatozie.
Jeśli ktoś zastanawia się jakie są produkty bogate w żelazo, najważniejsze wymieniamy poniżej - każdy może wybrać coś dla siebie.
Produkty bogate w żelazo to:
Oczywiście, warto je zjadać regularnie, aby utrzymać pożądany poziom tego pierwiastka w ciele. Jeśli jednak ktoś chce się wspomóc dodatkową suplementacją, warto wcześniej wykonać badania krwi. Przeprowadzona morfologia pozwoli wskazać, czy rzeczywiście potrzebujemy podobnej suplementacji - a nie zawsze jest to konieczne.
Żelazo jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania każdego organizmu. Z tego względu wiele osób martwi się, że jego niedobór może dotknąć dzieci lub niemowlęta. Do niedoboru tego pierwiastka u dzieci - i to bardzo małych - dochodzi w zaskakująco wielu przypadkach. Szacuje się, że w Stanach Zjednoczonych na taką przypadłość cierpi nawet 9% dzieci do 2 roku życia. W Polsce bywa podobnie.
Około 3 miesiąca życia u dziecka diagnozowana jest niedokrwistość, ale ma ona typ fizjologiczny i jest w zasadzie naturalna. Spowodowana jest rozpadaniem się hemoglobiny płodowej, przy czym krwinki te muszą zostać zastąpione nowymi, co nie zawsze udaje się w szybkim tempie. Nie oznacza to jednak, że z dzieckiem dzieje się coś niepokojącego. Zwykle w takim przypadku nie jest nawet konieczna żadna suplementacja, z czego rodzice powinni zdawać sobie sprawę.
Dzieci niezbyt chętnie podchodzą do zjadania grochu czy brokułów. Niestety, często nie chcą też jeść mięsa (zwłaszcza gdy dowiedzą się, skąd pochodzi), a zwłaszcza wątróbki. Jak zatem upewnić się, że ilość żelaza będzie w diecie wystarczająca?
Żelazo zawierają również niektóre owoce - porzeczki, poziomki, maliny czy awokado. Dzieci chętniej podchodzą do jedzenia owoców, więc warto z tego skorzystać. W ich diecie nie może też zabraknąć buraków i ryb. Ważny jest w tym przypadku przede wszystkim dobry przykład rodziców - żaden maluch nie zje szpinaku, gdy widzi, że rodzic się nim brzydzi.
Żelazo jest szczególnie istotne w diecie kobiet ciężarnych. Niestety ciąża - choć jest nazywana stanem błogosławionym - wiąże się z wieloma utrudnieniami dla kobiety i może negatywnie wpływać na jej zdrowie. Jednym z takich negatywnych zjawisk jest właśnie częsta niedokrwistość. Dlatego u kobiet w ciąży zalecane dawki żelaza są spore - to nawet 27 miligramów każdego dnia!
Konsekwencje niedoboru żelaza u kobiety ciężarnej mogą być poważne, a wręcz groźne - najmniejszą jest niska masa urodzeniowa dziecka, a najpoważniejszą nawet poronienie lub przedwczesny poród. Dlatego kobieta ciężarna powinna szczególnie mocno zwracać uwagę na spożywanie elementów bogatych w żelazo - i wstrzymywać się z nadmiernym spożywaniem tych, które utrudniają przyswajanie żelaza. Chodzi tu przede wszystkim o mocne herbaty czy kawę - nie oznacza to, że nie można ich spożywać, ale że nie należy tego robić podczas posiłku.
To również może cię zainteresować: