Fasola to roślina strączkowa z rodziny bobowatych; do bobowatych należą też między innymi ciecierzyca, groszek, soja, kozieradka czy soczewica. Na świecie występuje kilkadziesiąt odmian fasoli, w Polsce znane są głównie dwa - fasola zwykła oraz wielokwiatowa. Odmianą fasoli wielokwiatowej jest znany wszystkim jaś (jego pełna nazwa to Piękny Jaś z Doliny Dunajca). Piękny Jaś znajduje się na liście produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi; tylko 11 polskich gmin ma oficjalne pozwolenie na uprawę "prawdziwego" jasia. W kuchni używa się przeważnie młodych strączków fasoli oraz jej dojrzałych nasion. Niekiedy fasola służy jako roślina ozdobna.
Dołącz do Zdrowia na Facebooku!
Fasola występuje w rozmaitych kształtach i kolorach. Wszystkie gatunki mają jednak bardzo dużo białka roślinnego, nawet 22 procent swojej zawartości. To dobry zamiennik mięsa dla wegetarian (choć białko nie zawiera wszystkich aminokwasów, które ma w sobie białko zwierzęce). Nasiona fasoli zawierają witaminy z grupy B (B1, B2), C i E, a także magnez i fosfor. Strąki posiadają witaminy z grupy B oraz witaminę A i C. Oprócz tego mają potas, wapń, magnez i karoten.
> Przeczytaj: Białka (proteiny), niezastąpiony budulec organizmu
Jakie są właściwości lecznicze fasoli? Strąki fasoli mają działanie przeciwutleniające - walczą z nadmiarem wolnych rodników organizmie. Wolne rodniki przyspieszają starzenie się organizmu i stymulują występowanie chorób nowotworowych. Strąki chronią wątrobę i przeciwdziałają cukrzycy (wpływają na regulację poziomu insuliny). Mają funkcje moczopędne, pomagają oczyszczać organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
Nasiona fasoli wpływają korzystnie na cholesterol - zmniejszają poziom "złego" (LDL) i podwyższają stężenie "dobrego" (HDL). Fasola obniża ciśnienie krwi. U osób, które nie mają poważnych problemów żołądkowych, poprawia perystaltykę jelit i ułatwia przemianę materii. Nie zaleca się jej jednak osobom z chorobami przewodu pokarmowego.
Młode strąki fasoli nie są kaloryczne; to jedynie 30 kcal na 100 g. Osoby, które są na diecie odchudzającej, powinny natomiast uważać na nasiona fasoli - te mają już więcej kalorii, 100 g suchych nasion fasoli to około 350 kcal. Mimo tego nasiona fasoli mają swoją dobrą dietetyczną stronę - wywołują długotrwałe uczucie sytości.
Niestety, fasola jest ciężkostrawna, wywołuje wzdęcia i gazy. Z tego powodu powinny od niej stronić osoby starsze, dzieci oraz kobiety w ciąży i karmiące piersią. Jest ona niewskazana dla osób z problemami żołądkowymi i jelitowymi, na przykład zaparciami.
Najlepsze źródła błonnika: naturalny sposób na sprawną przemianę materii