Jedz zdrowo
-
Amarantus - przedstawiciel superfood: w³a¶ciwo¶ci, zastosowanie
Amarantus nazywany jest te¿ szar³atem. Jest jednym z najstarszych gatunków zbo¿a (choæ wed³ug klasyfikacji botanicznej nie jest zaliczany do zbó¿) i jedn± z najstarszych ro¶lin uprawnych. Przez lata zapomniany, obecnie zdobywa ogromn± popularno¶æ. Z uwagi na bogactwo witamin i minera³ów oraz niezwyk³e w³a¶ciwo¶ci prozdrowotne zaliczany jest do superfood.
-
Potrawy wigilijne - ile w nich kalorii, ile zdrowia?
Oto zdrowotny przegl±d najpopularniejszych dañ, które pojawiaj± siê na polskich sto³ach w czasie ¶wi±t. To nie tylko kalorie spiesz±ce, aby od³o¿yæ siê w biodrach. To ¿ywieniowa m±dro¶æ zaklêta w tradycji. We¼my pod lupê ich warto¶æ od¿ywcz±. Wyjdzie nam to na zdrowie?
-
Kalkulator BMI: co to jest? Jak obliczyæ BMI?
Kalkulator BMI pomaga w oszacowaniu prawid³owej wagi cia³a. Przy u¿yciu nieskomplikowanego wzoru matematycznego, b±d¼ te¿ po wprowadzeniu danych do kalkulatora online w prosty sposób mo¿na przekonaæ siê, czy nasza waga jest prawid³owa.
-
Dieta dr D±browskiej: aspekty zdrowotne. Na czym polega?
Dieta dr Ewy D±browskiej znana jest ju¿ od jakiego¶ czasu i wzbudza sporo kontrowersji, maj±c zarówno zagorza³ych zwolenników, jak i zdecydowanych przeciwników. Na czym polega?
-
Dynia, czyli md³e warzywo, z którego niczego ciekawego zrobiæ siê nie da? Mylisz siê
Dynia to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jej mi±¿sz i pestki wspieraj± mózg, poprawiaj± p³odno¶æ i libido, dodaj± urody. Zalet jest znacznie wiêcej. Odpowiednio przyrz±dzona jest tak¿e przysmakiem i ciekawym pomys³em na wzbogacenie menu.
-
Kukurydza - zbo¿e znakomite nie tylko dla tych, którzy unikaj± glutenu
¦wie¿a kukurydza w sezonie kusi nas na niemal ka¿dym straganie. Przez ca³y rok jest dostêpna importowana, "prawie" ¶wie¿a, mro¿ona, w puszce... Kino wydaje siê nie móc bez niej ¿yæ. Choæ uprawiana od siedmiu tysiêcy lat, w Polsce w ubieg³ym wieku spo¿ywana by³a g³ównie przez zwierzêta hodowlane. Czy kukurydza zas³uguje na obecno¶æ na naszych sto³ach? Co ona w sobie ma?
-
Litorsal - ¶rodek nawadniaj±cy organizm. Zastosowanie, sk³ad i opinie o preparacie
Litorsal to jeden ze ¶rodków przyjmowanych bez recepty, maj±cych wspomagaæ zachowanie równowagi wodno-elektrolitowej. Poleca siê go osobom, które prowadz± bardzo aktywny tryb ¿ycia, nara¿aj±c organizm na du¿e spadki energii.
-
Zdrowe napoje na och³odê - co wybraæ?
Gdy temperatura ro¶nie, musimy dbaæ o odpowiednie nawodnienie organizmu. Dobrze, je¶li to, co pijemy jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Po które napoje warto siêgaæ w upalne dni?
-
Ile kalorii maj± truskawki? Co trzeba o nich wiedzieæ?
Ile kalorii maj± truskawki? Same owoce - niewiele. A co je¶li dodamy do nich bit± ¶mietanê, jogurt, czekoladê? Sprawdzamy.
-
Wodorosty nori - w³a¶ciwo¶ci i zastosowanie
Nori to okre¶lenie, które stosuje siê do wielu rodzajów jadalnych wodorostów. Najczê¶ciej spotykane s± cienkie, prasowane p³aty nori, które przeznaczone s± miêdzy innymi do zawijania sushi. Wodorosty s± najbardziej popularne w kuchni azjatyckiej, ale s± chêtnie jedzone równie¿ w innych obszarach ¶wiata. Jakie s± rodzaje nori i w jaki sposób siê je produkuje? Jakie w³a¶ciwo¶ci maj± wodorosty i jak mo¿na je je¶æ?
-
Pani Magda: Jestem po szczepieniu pierwsz± dawk±. Nie rozumiem do koñca, dlaczego za³apa³am siê do grupy zero
-
Izrael: Pojedyncza dawka szczepionki na COVID-19 okaza³a siê mniej skuteczna ni¿ my¶leli¶my - twierdz± specjali¶ci
-
COVID-19: Dlaczego w pierwszej kolejno¶ci nale¿y szczepiæ starszych
-
Je¶li siê wahasz, czy szczepiæ siê przeciw COVID-19: fakty, które warto poznaæ
-
Kiedy mam szansê siê zaszczepiæ? Coraz trudniej o optymizm (stan na 22.01.2021)
- Powstaje maska, która mo¿e wykryæ SARS-CoV-2 w oddechu lub ¶linie u¿ytkownika
- Dzieci s± mniej podatne na COVID-19, ale zaka¿aj± czê¶ciej ni¿ doro¶li - potwierdzaj± du¿e badania
- Koronawirus wykryty w Afryce Po³udniowej. Mutacja, która niepokoi. Obawy co do skuteczno¶ci szczepionki
- COVID-19: Lek na zapalenie stawów tocilizumab - to by³y przedwczesne nadzieje
- 5G nie wywo³uje COVID-19, ale plotka rozprzestrzenia siê jak wirus
-
¯urek czy barszcz bia³y? Który zdrowszy? Czym siê ró¿ni±?
¯urek czy barszcz bia³y? Niby wyra¼ne ró¿nice miêdzy tymi zupami siê zatar³y, ale nawet w torebkach mamy barszcz bia³y i ¿ur, a powa¿ne ¼ród³a kulinarne dowodz±, ¿e to jednak nie to samo. Gotowców na ¶wiêta nie polecamy, wiêc co wybraæ?
-
Chrzan - dlaczego nie mo¿e go zabrakn±æ na wielkanocnym stole?
Chrzan, chocia¿ na co dzieñ przegrywa z wieloma przyprawami i dodatkami do ¿ywno¶ci, choæby z keczupem, sosem czosnkowym czy majonezem, na Wielkanoc byæ musi. Dodawany do jaj, wêdlin, miês, jako sk³adnik æwik³y, a przynajmniej element dekoracyjny. Tak nakazuje tradycja. I s³usznie, bo podczas ¶wi±tecznego ob¿arstwa chrzan to niezast±piony lek profilaktyczny.
-
Morwa bia³a - w³a¶ciwo¶ci, przeciwwskazania, opinie
Morwa jest ro¶lin±, z któr± farmakolodzy i lekarze wi±¿± ogromne nadzieje. Naukowcy od kilku lat próbuj± przeanalizowaæ jej w³a¶ciwo¶ci. Co ciekawe, jadalne owoce morwy by³y od wielu wieków wykorzystywane w medycynie ludowej m.in. w Afganistanie. Ro¶lina mia³a przynosiæ ulgê w stanach os³abienia organizmu - dziêki niej mo¿liwe by³o zbicie gor±czki. Ponadto morwê wykorzystywano jako lek moczopêdny i pobudzaj±cy laktacjê. Dzi¶ wiemy, ¿e li¶cie ro¶liny mog± bardzo pomóc diabetykom, obni¿aj± bowiem poziom glukozy we krwi.
-
¯urawina - w³a¶ciwo¶ci lecznicze i zastosowanie
¯urawina to owoc wyj±tkowo bogaty w cenne sk³adniki od¿ywcze, skuteczne w walce z wieloma chorobami. Owoce wp³ywaj± korzystnie na uk³ad moczowy, uk³ad krwiono¶ny, a tak¿e wykazuj± dzia³anie antybakteryjne.
-
Miêso z kurczaka jest po¿ywne, bardzo tanie i uchodzi za zdrowe. A co, je¶li wcale takie nie jest?
Ch³opcom od kurzych piersi ro¶nie biust, a u dziewczynek pojawiaj± siê w±sy? A mo¿e jednak drób jest znakomit±, tani± odpowiedzi± na rakotwórcze miêso czerwone? Kura z wolnego wybiegu to rzeczywi¶cie zupe³nie inna kura? Dlaczego brak jednoznacznych dowodów na to, ¿e miêso z fermy kurzej jest szkodliwe? Dietetyczny (ideologiczny?) spór o kurczaki.