Jedz zdrowo
-
Koszenila. W jakich produktach występuje? Czy jest szkodliwa dla zdrowia?
Koszenila (inaczej kwas karminowy) to bardzo popularny barwnik pochodzenia naturalnego, który otrzymywany jest z owadów. Stosuje się go w przemyśle spożywczym, kosmetycznym oraz farmaceutycznym, a jego szerokie stosowanie powoduje szereg pytań dotyczących jego szkodliwości. Koszenila - czy jest szkodliwa? Czym ten barwnik tak naprawdę jest?
-
Nie lubisz czystej wody? To jej nie pij. Pięć smacznych i zdrowych napojów, które też cię nawodnią
Woda to samo dobro. Zero kalorii. Usprawnienie metabolizmu. Wsparcie dla każdej komórki twojego organizmu. Jeśli jednak nie lubisz czystej wody, nie musisz się męczyć. Nawodnij się ze smakiem. Pięć propozycji napojów, które nawadniają i wychodzą na zdrowie.
-
Pomogą się obudzić. Poprawią koncentrację i nastrój. Naturalne dopalacze - najlepszy pomysł na poranek?
To więcej niż kawa. Nie potrzebujesz recepty. Nie złamiesz prawa. Większość możesz stosować bezkarnie. Naturalne, legalne dopalacze, czyli produkty i substancje zapewniające energetycznego kopa, są na wyciągnięcie ręki. Moc wielu z nich znana jest od setek lat. Tylko czy to działa?
-
Czerwona herbata - dobra na odchudzanie i nie tylko. Jak prawidłowo ją parzyć
Czerwona herbata jest popularna zwłaszcza wśród osób dbających o linię i tych, którzy chcą zrzucić zbędne kilogramy. Ten rodzaj herbaty ma znacznie więcej właściwości prozdrowotnych. Między innymi usuwa toksyny, wzmacnia pamięć, a także redukuje poziom złego cholesterolu we krwi. Czym dokładniej jest czerwona herbata oraz jak prawidłowo ją zaparzać?
-
Agar agar, czyli wegetariańska żelatyna. Czym się wyróżnia?
Agar agar to substancja zagęszczająca wykorzystywana przez zwolenników diety wegetariańskiej. Wśród ogólnej populacji na wegetarianizm przechodzi coraz więcej osób. Jednym z problemów jakie napotykają jest znalezienie odpowiednich zamienników produktów zwierzęcych. Agar agar to świetna alternatywa dla żelatyny. Dlaczego i co ją wyróżnia?
-
Sok z pokrzywy: właściwości lecznicze. Czy sok z pokrzywy jest dobry dla każdego
Sok z pokrzywy zawiera wiele cennych witamin, minerałów i mikroelementów, dzięki czemu wzmacnia organizm, pomaga w usuwaniu szkodliwych produktów przemiany materii. Tradycyjnie stosowany jest na wzmocnienie włosów i paznokci oraz w dolegliwościach skóry głowy. To nie wszystkie właściwości lecznicze soku z pokrzywy. Jak go zrobić? Czy sok z pokrzywy jest wskazany dla każdego?
-
Tarczyca bajkalska. Syberyjska roślina o wielu zastosowaniach
Tarczyca bajkalska rozpowszechniła się poprzez tradycje Dalekiego Wschodu. Wykorzystywana była przede wszystkim w medycynie ze względu na swoje właściwości, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Czym dokładnie jest tarczyca bajkalska? Jakie ma właściwości?
-
Gdy swędzi i piecze... Co robić, by złagodzić oparzenie pokrzywą?
Bliskie spotkanie z liśćmi pokrzywy wbrew pozorom jest całkiem zdrowe i może działać jak naturalna akupunktura. Nie wszyscy są jednak w stanie poradzić sobie z bólem, jaki się wtedy pojawia. Jak ograniczyć cierpienie w takiej sytuacji?
-
Nie stosują diet cud, niekoniecznie ciężko trenują, to co robią? Sekrety szczupłych kobiet
W rozważaniach o szczupłej kobiecej sylwetce nie można pomijać uwarunkowań genetycznych i procesów metabolicznych. Po części jest prawdą, że "to taka uroda" - jednym niemal bezkarnie uchodzą dietetyczne grzechy, innym każdy pączek idzie w biodra. Wszystko jednak do czasu. By zachować zdrowy wygląd w każdym wieku, niejednokrotnie trzeba już mieć swoje tajemnice.
-
Nawłoć kanadyjska. Poznaj właściwości tej wyjątkowej rośliny
Nawłoć kanadyjska to wysoka roślina z wiechowatymi kwiatami w żółtym kolorze. Nie prezentuje się ona zbyt ozdobnie, ale ma bogaty skład. Dowiedz się, jak ją odróżnić od nawłoci zwyczajnej. Poznaj właściwości lecznicze rośliny oraz jej najczęstsze zastosowanie w ziołolecznictwie.
-
Produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Co warto włączyć do diety
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Przeciętna pielęgniarka w Polsce ma 53 lata, umiera 8 lat później. Niedługo może ich zabraknąć
-
Skąd się wzięło tajemnicze zapalenie wątroby u dzieci? Wyjaśniamy, co może być przyczyną
-
Pomogą się obudzić. Poprawią koncentrację i nastrój. Naturalne dopalacze - najlepszy pomysł na poranek?
- "To nie starość, to choroba". 10 wczesnych objawów alzheimera
- Zaglądaj do sedesu dla własnego dobra. Kompendium wiedzy o kupie
- PH moczu: jak wygląda badanie? Co oznacza wysokie pH moczu?
- Ile jajek można jeść dziennie bez obaw o zdrowie serca
- Nadziąślak. Niegroźna zmiana w jamie ustnej, która może być sygnałem m.in. niedoboru witamin
-
Galangal. Zastosowanie i właściwości orientalnej przyprawy
Galangal jest podobny do imbiru, głównie wykorzystuje się go w kuchni azjatyckiej, gdzie jest szczególnie ceniony. Należy jednak uważniej przyjrzeć się tej roślinie, ponieważ ma o wiele więcej zastosowań. Czym jest galangal i do czego można go wykorzystać?
-
Sorbinian potasu. Popularny konserwant, który może wywołać podrażnienie skóry i wysypkę
Sorbinian potasu to substancja konserwująca, którą znaleźć można w wielu produktach. Wraz z rosnącym konsumpcjonizmem rośnie jednak także świadomość konsumentów co do składu kupowanych artykułów. Czy często spotykany na etykietach produktów sorbinian potasu jest szkodliwy dla naszego zdrowia?
-
Syrop z pigwy na przeziębienie i nie tylko. Poznaj lecznicze właściwości pigwy
Syrop z pigwy to przykład doskonałego, naturalnego źródła witaminy C. Duża ilość warzyw i owoców powinna być stałym składnikiem naszej diety. Przyczynia się to do wzmocnienia naturalnej odporności organizmu i zmniejszenia podatności na infekcje. Pigwa dla przykładu pokrywa większą część dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Na co jest dobry syrop z pigwy? Poznaj jego właściwości, działanie oraz sposób dawkowania.
-
Jak podkręcić metabolizm? Dziesięć sprawdzonych sposobów dla osób po 40. roku życia
Wartość kaloryczna posiłków nie zmieniła się, zwyczaje żywieniowe także nie, a twoja waga rośnie? Niestety, to możliwe. Z wiekiem następuje naturalne spowolnienie metabolizmu. Najczęściej zauważamy to już wyraźnie około czterdziestych urodzin: tyjemy coraz łatwiej, a każdy zbędny kilogram trudniej zrzucić. Podpowiadamy, jak rozpędzić przemianę materii w każdym wieku.
-
Jak rozkręcić metabolizm? Sprawdzone sposoby dla osób dojrzałych
Niby jesz to samo i tak samo, w diecie nie przybyło produktów wysokokalorycznych, a jednak waga idzie w górę? Niestety, to możliwe. Po czterdziestce naturalne spowolnienie metabolizmu sprawia, że coraz łatwiej przytyć, coraz trudniej schudnąć. Co można na to poradzić? Całkiem sporo.