Jedz zdrowo
-
Te produkty zdziałają cuda dla twoich jelit. Jedz je na śniadanie, a będziesz zdrowy jak ryba
Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, każdy to słyszał. Za banalnym stwierdzeniem kryje się jednak najszczersza prawda. To, co zjesz rano, będzie miało wpływ na poziom energii i samopoczucie w ciągu całego dnia. Warto więc przy okazji zadbać o swoje jelita. Nie bez powodu w końcu nazywa się je "drugim mózgiem". Co jeść na śniadanie, by wesprzeć pracę jelit?
-
Nie wyobrażasz sobie dnia bez kawy? Uważaj na te rodzaje. Mogą przyczynić się powstawania chorób
Poranna kawa to dla wielu osób obowiązkowy rytuał. Choć ten pyszny napój ma sporo zalet, to nie każdy wie, że niektóre rodzaje kofeinowych napojów mogą prowadzić do rozwoju chorób. Dlatego, zanim sięgniesz po ulubioną wersję, weź pod uwagę kwestie zdrowotne.
-
Czego lepiej nie jeść po czterdziestce? Unikaj tych produktów, jeśli chcesz utrzymać wagę
Czterdzieści lat nie musi być wyznacznikiem powolnej utraty zdrowia i wzrostu wagi. Choć prawdą jest, że metabolizm człowieka zaczyna wtedy zwalniać, a ryzyko zachorowania na cukrzycę czy nadciśnienie jest statystycznie większe niż za młodu, to wiele zależy od naszego podejścia. Aktywność fizyczna i odpowiednio zbilansowana dieta mogą pomóc w utrzymaniu wagi i zachowaniu dobrego samopoczucia.
-
Znasz te małe ziarenka? Kosztują sześć złotych, są wyjątkowo zdrowe i potrafią nasycić całą rodzinę
Soczewica jest ceniona przez wielu, nawet przez lekarzy. Nie od dziś wiadomo, że dieta jest kluczowa do zachowania zdrowia. Specjaliści zaznaczają, że spożywanie tych niewielkich ziarenek wpływa korzystnie na organizm nie tylko wśród pacjentów z nadciśnieniem. Lista korzyści jest bardzo długa, a form wykorzystania soczewicy jest naprawdę sporo.
-
Mocz śmierdzi po szparagach? Nie wszyscy powinni je jeść
Szparagi to zdrowe, pyszne warzywa, ale nie wszyscy powinni się nimi objadać. Wkrótce po zjedzeniu sezonowego przysmaku wiele osób wyczuwa dziwny, kapuściany zapach moczu. Niektórzy obawiają się nawet, że to jakiś problem metaboliczny. Nie tędy jednak droga w poszukiwaniu przeciwwskazań do jedzenia szparagów. Komu szkodzą?
-
Jak wspierać wątrobę? Zapomnij o "cudownych tabletkach" i zadbaj o zdrowie. Sięgnij po naturalny napar
W reklamach bardzo często można usłyszeć, że wystarczy wziąć jedną tabletkę, a wątroba będzie pracować bez zarzutu. Niestety prawda jest zupełnie inna, o każdy narząd należy dbać systematycznie, a troska powinna opierać się na właściwej diecie i kilku innych aspektach. Pod żadnym pozorem nie należy traktować suplementów, czy leków bez recepty jako remedium na wszelkie dolegliwości. Podpowiadamy, jak dbać o wątrobę.
-
Specjaliści: znana dieta może mieć taki wpływ jak przejście dodatkowych 4 tysięcy kroków dziennie
Nowe badania potwierdzają związek między zdrową dietą a wydolnością organizmu. Naukowcy zauważyli, że wprowadzenie do jadłospisu produktów charakterystycznych dla pewnej diety, skutkuje polepszeniem się zdrowia, a ona sama może być ekwiwalentem wykonania dodatkowych czterech tysięcy kroków dziennie. O jaką dietę chodzi?
-
Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy? Które produkty włączyć do diety? To ma duże znaczenie
Chorujesz na niedoczynność tarczycy? W takim razie wiesz, jak uporczywa jest ta choroba. Może utrudniać nie tylko zrzucenie kilogramów, ale też powoduje różne nieprzyjemne objawy, jak pogorszenie nastroju, suchość skóry czy senność. Wesprzyj się w walce, stosując odpowiednią dietę! Czego nie jeść przy niedoczynności tarczycy?
-
Co pić rano, żeby wygrać z zaparciem? Kawa nie działa na wszystkich, ale jest inny sposób
Sądząc po liczbie reklam produktów na zaparcia, to zatwardzenia są problemem narodowym. Jak zacząć dzień, by jednak bez trudu się wypróżniać? Niewątpliwie często pomaga filiżanka kawy, zwłaszcza z mlekiem. U wielu osób reakcji jednak nie ma po niej wcale lub po prostu nie chcą pić małej czarnej. Nie szkodzi, są inne sprawdzone napoje. Zwłaszcza po jeden sięgamy zbyt rzadko.
-
Ekspert radzi: Osoby z tymi chorobami powinny koniecznie włączyć do swojej diety pewne produkty
Choroby układu krążenia w Polsce dotyczą aż 21 milionów ludzi. Najbardziej zagrożone są osoby po 65. roku życia. Mimo to mało kto w naszym kraju jest świadomy niebezpieczeństwa, jakie niesie za sobą podwyższony cholesterol. Czy da się obniżyć jego poziom bez przyjmowania leków? Ekspert z Wielkiej Brytanii zdradza, jakie produkty należy włączyć do swojej codziennej diety, aby poprawić swoje zdrowie i komfort życia.
-
Podniecona czy zestresowana - "sygnały podniecenia" wcale nie takie oczywiste
-
Bulgotania, plaśnięcia i wycieki, czyli mniej przyjemne oblicza seksu
-
Ta sukienka to nie tylko eleganckie rozwiązanie, ale przede wszystkim praktyczneMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
"To nie mój penis jest za mały, tylko jej pochwa za luźna". Pomogą konkretne pozycje
-
Jesteś na diecie? Ten prosty napój świetnie wspomaga odchudzanie
- Jaki masz rodzaj hemoroidów? Ustal to, by dobrać najskuteczniejsze leki
- Jak mogę szybko obniżyć ciśnienie?
- Rumień wędrujący w boreliozie ma charakterystyczny wygląd? Bywa często mylony
- Odczuwasz zmęczenie i częste bóle brzucha? Możesz mieć niedobór witaminy
- Boisz się kleszczy? Ten ekologiczny oprysk odstraszy niebezpieczne pajęczaki
-
Ulubione diety Polaków wczoraj i dziś. Ależ się pozmieniało! Tylko czy na pewno?
Dieta Kwaśniewskiego, kapuścianka, Montignac, Dukan - kto dziś jeszcze stosuje te diety? Sama moda na odchudzanie jest nieprzemijająca, ale już konkretne rozwiązania odchodzą do lamusa wraz z wyznawcami, którzy jednak nie doświadczyli cudu. Czy obecnie popularne rozwiązania przetrwają próbę czasu? Są skuteczniejsze? Trudno powiedzieć, ale w większości przypadków wcale nie różnią się tak bardzo od poprzedników, jak można by sądzić na pierwszy rzut oka. Porównujemy i wyjaśniamy.
-
Co jeść na śniadanie, żeby obniżyć cholesterol? Mamy trzy konkretne propozycje
Nie brakuje produktów, które nie tylko nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi, ale wręcz pozwalają go obniżyć. Wiele z nich nie nadaje się na śniadanie, bo sprzyjają nieświeżemu oddechowi lub niekoniecznie sprawdzają się do rozkręcenia dnia. Kto chciałby jeść rano takich znanych pogromców cholesterolu, jak czosnek czy śledzie? Spokojnie, są też tacy, którzy powinni ci przypasować o każdej porze.
-
Bomba witaminowa na twoim parapecie. Warto dodawać ją do posiłków przez cały rok
Natka pietruszki to nie tylko dodatek nadający potrawom aromatu. To też bogate źródło składników mineralnych. Jej cenne właściwości odżywcze wpływają pozytywnie na organizm, uzupełniają niedobory witamin, a nawet wspomagają leczenie niektórych chorób i dolegliwości. Sprawdź, dlaczego warto jeść ją regularnie!
-
Masz jedną z tych chorób? Powinieneś unikać jedzenia ogórków kiszonych. Sprawdź, dlaczego
Kiszonki, a zwłaszcza ogórki kiszone, są niemal obowiązkowym elementem na polskim stole. Oprócz walorów smakowych uważa się je również za cenny składnik diety, który dostarcza organizmowi wiele witamin i wartości odżywczych. Jak się jednak okazuje, substancje zawarte w ogórkach w połączeniu z pewnymi schorzeniami mogą nieść za sobą negatywne skutki. Sprawdź, czy należysz do grupy osób, które powinny ograniczyć spożycie tych przetworów.
-
Czego nie jeść na śniadanie? Dietetycy wskazali pięć produktów, których musisz unikać
Od lat lekarze powtarzają, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia. Ale duże znaczenie ma także to, co nakładamy na talerz. Dietetycy ujawnili, że istnieją produkty, których należy bezwzględnie unikać, by zachować zdrowie. Czego nie jeść na śniadanie?