słodycze
-
Po obiedzie czas na deser. Kiedy ochota na słodkie powinna zacząć nas martwić? Zwróć uwagę na te objawy
Od pokoleń jesteśmy nauczeni, że po obiedzie nadchodzi czas na deser. Tak też po często dwuczęściowym posiłku - pożywnej zupie i sycącym drugim daniu, trzeba znaleźć w brzuchu miejsce na kawałek ciasta lub inne domowe słodkości. Każdy w końcu lubi...
-
Dlaczego po obiedzie mamy ochotę na słodkie? Dietetyk wskazuje główne przyczyny
Zjedzenie deseru na koniec posiłku to rzecz absolutnie normalna. Od dzieciństwa jesteśmy przyzwyczajeni, że obiad kończymy czymś pysznym, co dla wielu osób oznacza po prostu "coś słodkiego". Ale jak ze wszystkim, tak i ze słodyczami nie można...
-
Pączek w tłusty czwartek? Niektórzy muszą obejść się smakiem. Ty też powinieneś uważać
Pączek w tłusty czwartek - jego zjedzenie to tradycja. Nie wszyscy jednak mogą pozwolić sobie na osłodzenie życia w ten sposób - nawet podczas święta, na które czeka się cały rok. Ci, którzy nie mają żadnych przeciwwskazań, nie powinni też objadać...
-
Masz ochotę na coś słodkiego? To może być oznaka niedoborów w organizmie, a nawet choroby
Ochota na coś słodkiego przytrafia się każdemu. Jednak warto zwrócić uwagę na częstotliwość takich zachcianek. Nadmierne spożycie cukru jest szkodliwe dla zdrowia i może prowadzić do otyłości i wielu niebezpiecznych chorób. Czy chęć na słodycze mo...
-
Czarna strona tłustego czwartku. Przedawkowanie słodkości niesie okropne konsekwencje
Cukiernie zachęcają klientów smakowitymi wypiekami. Okres karnawałowy w Polsce słynie ze znakomitych wypieków jak nadziewane marmoladą pączki czy chrupiące i leciutkie faworki. Choć w ten jeden dzień oczywiście warto pozwolić sobie na odrobinę...
-
Słodycze dla cukrzyków, czyli jakie produkty powstają z myślą o diabetykach
Słodycze dla cukrzyków to tylko jeden z wielu typów produktów, które stworzone zostały specjalnie z myślą o osobach zmagających się z hiperglikemią. Coraz większa zachorowalność na cukrzycę sprawia, że na rynku jest dostępne coraz więcej produktów...
-
Lukrecja - czy może być szkodliwa dla zdrowia? Właściwości i działanie lukrecji
Lukrecja to rodzaj byliny, należącej do rodziny bobowatych, która występuje w Europie (a konkretnie w jej południowej części) oraz w Azji. Jest to roślina tym bardziej interesująca dla wielu osób, że bywa częstym składnikiem wielu produktów...
-
Pięć przesądów o zdrowiu, w które na pewno wierzysz
Wiele naszych przekonań o zdrowym trybie życia jest błędnych. Myślisz, że pięć porcji owoców i warzyw dziennie to mus? Uważasz, że najwięcej ciepła ucieka przez głowę? Zobacz, czy masz rację!
-
Gorzka czekolada - dlaczego warto ją jeść?
Większość z nas najbardziej lubi tę mleczną, jednak to ciemna, z dużą zawartością kakao jest szczególnie wartościowa. Liczne badania, które dowodzą, że substancje zawarte w gorzkiej czekoladzie mogą chronić przed rozwojem miażdżycy oraz wspomagać...
-
Nadmierny apetyt na słodycze - skąd się bierze i jak mu przeciwdziałać?
Nie wyobrażasz sobie dnia bez słodyczy? Nie możesz funkcjonować bez codziennej dawki cukru? Możesz być uzależniony od jedzenia słodkich produktów. Sprawdź, skąd bierze się apetyt na słodycze i jak sobie z nim radzić.
-
Napar z siemienia lnianego - jak go przygotować i na co pomoże? Poznaj jego właściwości
-
Taka dieta może szkodzić zdrowiu. Na czym polega dieta kefirowa?
-
Polacy segregują odpady, jednak wciąż nie wszyscy. Szczególnie problem z tym obowiązkiem mają młodzi. [RAPORT] MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Ten sok może być zbawieniem dla jelit. Efekt już po dwóch tygodniach
-
Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?