czekolada

Więcej o:

czekolada

  • Surowa czekolada i kakao - zdrowsza alternatywa dla zwykłej czekolady?

    Chcesz mieć stały dostęp do naszych treści? Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Surową czekoladę, w porównaniu do czekolad standardowych, produkuje się z surowych, to jest nieprażonych ziaren kakaowca. Można dostać je w sklepach ze zdrową żywnością zarówno w całości, pokruszone (tzw. cacao nibs), jak

  • Czekolada z bakteriami

    Badania trwały cztery lata. Naukowcy z Zakładu Technologii Skrobi i Cukiernictwa oraz Instytutu Technologii Fermentacji i Mikrobiologii szukali takiego szczepu bakterii kwasu mlekowego, który wnosiłby do czekolady dodatkowe walory odżywcze. Żywe kultury bakterii znane są z dostępnych w sklepach

  • Czekolada może uratować życie

    , że jedzenie czekolady zmniejsza śmiertelność u osób po ataku serca. - To szczególna właściwość czekolady - podkreśla Kenneth Mukamal, współautor badań. I dodaje, że odpowiedzialne za to działanie są przeciwutleniacze zawarte w kakao. Przeciwutleniacze to związki chroniące przed tzw. wolnymi rodnikami

  • Gorzka czekolada - dlaczego warto ją jeść?

    Za gorzką czekoladę uznaje się tę która ma minimum 70 proc. zawartości kakao. Charakterystyczna cierpkość wynikająca z dużej ilości masła kakaowego sprawia, że nie od razu odczuwamy przyjemność i o żadnej "celebracji" smaku nie ma mowy. Dlatego, też najlepiej stopniowo przestawiać

  • Dzień czekolady - świętowanie czas start!

    Czekoladowe miasta Te szczęśliwe miasta, w których dzień czekolady będzie celebrowanym szczególnie, to Kraków, Warszawa i Poznań. Właśnie tam staną dziś wielkie, czekoladowe rzeźby. Będą to odpowiednio Smok Wawelski, Syrenka i Koziołki. Każda z nich waży przynajmniej pół tony

  • Gorzka czekolada - skład, właściwości i korzyści dla zdrowia

    Gorzka czekolada - skład Gorzka czekolada zawiera wiele cennych dla zdrowia składników. W czekoladzie o wysokiej zawartości kakao znaleźć można przede wszystkim: magnez, żelazo, cynk, potas, fosfor, węglowodany, flawonoidy, niacynę, teobrominę, fenylotylaminę. Gorzka czekolada - magnez Często

  • Dziś Dzień Czekolady. Polak zjada jej ponad 6 kg rocznie

    Oprócz Dnia Czekolady ? każdej czekolady ? w Stanach Zjednoczonych obchodzi się również Dzień Czekolady Gorzkiej (10 stycznia), Dzień Czekolady Mlecznej (28 lipca), Dzień Czekolady Białej (22 września),  Dzień Lodów Czekoladowych (7 czerwca). Rodzaje czekolad ? czym się różnią? Istnieją cztery

  • Ukradł czekoladę. Pójdzie do więzienia?

    Do zdarzenia doszło w sklepie przy ulicy Jutrzenki w Bielsku-Białej. 17-letni Łukasz K. ukradł tam czekoladę o wartości 5 złotych. Zauważył to pracownik ochrony, próbował go zatrzymać. - Złodziej rzucił się jednak na niego i dotkliwie go pobił - opowiada Elwira Jurasz, oficer prasowy bielskiej

  • Złodzieje czekolady wpadli w krzakach

    Bracia 23-letni Przemysław i 15-letni Daniel M. oraz 15-letni Paweł i 13-letni Patryk T. skradziony ze sklepu towar pakowali w zaroślach przy ul. Bohaterów Warszawy. Widział ich pracownik monitoringu i powiadomił policję. Chłopcy w sześciu reklamówkach schowali czekolady, piwo, kawę, cukierki, gumy

  • Ukradł 83 czekolady. Wpadł w ręce policji

    Na przełomie stycznia i w pierwszych dniach lutego na terenie Łomży doszło do kilku kradzieży w sklepach spożywczych. Wszystkie wyglądały podobnie. Do lokalnych marketów wchodził młody mężczyzna. Jego szczególnym zainteresowaniem cieszyły się produkty spożywcze, a zwłaszcza czekolada. Zamiast