czekolada
-
Czy czekolada może odchudzać i ile trzeba jej zjeść, by dostać Nobla?
Mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że do XIX wieku czekolada w Europie najczęściej była dostępna w... aptekach. Uznawano ją za lek rozszerzający naczynia krwionośne, który pomagał pacjentom z niewydolnością serca. Choć przez lata ten smakołyk...
-
Produkty, które mogą wywołać atak migreny. By tego uniknąć, warto wyeliminować je z diety
Migrena jest chorobą przewlekłą, charakteryzującą się występowaniem napadowych, silnych bólów głowy, którym towarzyszą też inne objawy. Jeśli co jakiś czas borykasz się z tym problemem, warto wziąć pod lupę swoją dietę. Niektóre produkty mogą...
-
To jest kluczowy pierwiastek dla całego organizmu. Jakie są objawy niedoboru magnezu?
Magnez to jeden z najważniejszych pierwiastków, głównie kojarzymy jego działanie z koncentracją i dobrym samopoczuciem. Faktycznie wpływ na większość procesów w naszym morganizmie. Niedobór magnezu, szczególnie przewlekły, może mieć naprawdę groźn...
-
Wino, czekolada, kawa - zakazane przyjemności? Znakomity kardiolog wydaje werdykt
Jeden z najznamienitszych kardiologów na świecie nie odżegnuje się od kawy czy czerwonego wina. Czekoladę, ale gorzką, bardzo chwali. Kluczem pozostaje jednak umiar i zbilansowana dieta.
-
Zanim sięgniesz po leki, zaufaj naturze. Dieta na dobry sen
To, co jemy, ma znaczny wpływ na jakość snu i łatwość zasypiania. Przedstawiamy naturalne środki nasenne prosto z kuchni. Pomagają zasnąć i w efekcie wstać rano w dobrej formie. Przewlekła bezsenność może być objawem wielu schorzeń, także poważnyc...
-
Kakao: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto pić kakao?
Kakao jest z pewnością jednych z najzdrowszych produktów spożywczych. Naturalne ziarna kakao są pełne przeciwutleniaczy, mikroelementów, witamin i kwasów omega-9. Kakao poprawia samopoczucie, pamięć, zapobiega chorobom krążenia. Daje zastrzyk...
-
Fenyloetyloamina - co to za związek i jaki ma wpływ na organizm człowieka?
Fenyloetyloamina to związek, który naturalnie występuje w ludzkim organizmie i pełni funkcję neuroprzekaźnika, ale nie tylko. Zdaniem badaczy może odpowiadać także za tzw. euforię biegacza. Jakie jeszcze pełni zadania i jak wpływa na zdrowie?
-
Jesz czekoladę? Jest szansa, że będziesz się wolniej starzeć. Tak wynika z nowych badań
Niemiecko-amerykański zespół naukowców dowiódł, że jedzenie czekolady w połączeniu z cynkiem może spowalniać starzenie. Chodzi o wpływ na poziom stresu oksydacyjnego. Dotyczy to też kawy, herbaty czy wina.
-
Gorzka czekolada - skład, właściwości i korzyści dla zdrowia
Gorzka czekolada jest źródłem wielu cennych składników i wykazuje pozytywny wpływ na organizm człowieka, zwłaszcza układ krwionośny oraz serce. Najlepiej wybierać czekoladę o jak najwyższej zawartości kakao i zastąpić nią inne słodycze, takie jak...
-
Magnez: makroelement ważniejszy niż myślisz. Gdzie go szukać?
Kojarzysz magnez przede wszystkim z dobrym nastrojem i koncentracją? To za duże uproszczenie. Niedobory tego pierwiastka odbijają się na zdrowiu niemal całego organizmu. Skąd brać ten makroelement i po co? Na końcu zestawienie najlepszych źródeł
- Olej z czarnej porzeczki na cholesterol. Obniża jego poziom w miesiąc
- Schudłeś 5 kg? Dowiedz się, jakie zmiany zaszły w twoim organizmie
- Ciąży na mnie wielka odpowiedzialność - pan Marcin wspiera chorą żonę i synka
- Zabronić oranżady i coli? O co chodzi z zakazem dla monsterków?
- Sprawdź, jak zneutralizować bakterie odpowiedzialne za efekt jo-jo