Jesz czekoladę? Jest szansa, że będziesz się wolniej starzeć. Tak wynika z nowych badań

Niemiecko-amerykański zespół naukowców dowiódł, że jedzenie czekolady w połączeniu z cynkiem może spowalniać starzenie. Chodzi o wpływ na poziom stresu oksydacyjnego. Dotyczy to też kawy, herbaty czy wina.

Odkrycie naukowców z Friedrich-Alexander-Universität Erlangen w Norymberdze oraz z Auburn University w Alabamie z pewnością zadowoli wielu miłośników czekolady. W swoich badaniach dowiedli oni, że jedzenie jej, ale nie samej, a w połączeniu z cynkiem, może wpływać na spowolnienie procesu starzenia. Taką samą zależność udokumentowali w przypadku kawy, herbaty i wina.

Znajduje się w nich bowiem składnik o nazwie hydrochinon z grupy polifenoli. To związki chemiczne, które naturalnie występują w roślinach. Dobrymi źródłami polifenoli są: piwo, wino, winogrona, jagody, oliwa z oliwek, herbata, orzechy, kakao, yerba mate oraz niektóre inne warzywa i owoce. 

Czy owoce można jeść bez mycia? [NaZdrowie]

Naukowcy twierdzą, że spożywanie produktów, które zawierają hydrochinon w połączeniu z tymi, które są bogate w cynk sprawia, że w organizmie aktywują się związki, które chronią przed stresem oksydacyjnym. Ten bowiem przyspiesza starzenie. 

W przeszłości prowadzone były eksperymenty z użyciem innych metali: miedzi, żelaza, niklu i manganu. Wówczas okazywało się, że choć mogą one mieć działanie antyoksydacyjne (czyli zapobiegające utlenianiu się związków chemicznych), to jednocześnie metale te w nadmiarze mogły prowadzić także do wzrostu stresu oksydacyjnego.

Cynk jest bardziej efektywny, ponieważ jest mniej toksyczny niż inne metale. Autorka badań, dr Ivana Ivanović-Burmazović, postawiła więc hipotezę, że w przyszłości cynk mógłby być dodawany do produktów, które zawierają hydrochinon, a więc np. czekolady, kawy, herbaty czy wina. "W przypadku wina jednak musiałoby to być wino bezalkoholowe, ponieważ każdy dodatek alkoholu zmniejsza siłę działania tej kombinacji" - podkreśla.

Co zatem jeść, aby dostarczać organizmowi odpowiednich ilości cynku? Pierwiastek ten występuje m.in. w: mięsie wołowym i drobiu, owocach morza (krewetki, ostrygi), jajkach,
warzywach strączkowych, kaszach, orzechach, pestkach dyni i pieczywie pełnoziarnistym.

Stres oksydacyjny - czym jest, jakie są objawy?

Stres oksydacyjny inaczej nazywa się stresem lub obciążeniem tlenowym. To stan, w którym ilość antyoksydantów (przeciwutleniaczy) oraz wolnych rodników (utleniaczy) ulega zachwianiu. Zarówno wolne rodniki, jak i antyoksydanty znajdują się w organizmie i są niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Powinny jednak występować w odpowiednich ilościach. W innym razie może dojść do niebezpiecznej dla naszego organizmu sytuacji.

Wolne rodniki powstają przy każdym oddechu, w efekcie przetwarzania tlenu na energię, ale ich nadmiar jest skutkiem niezdrowego trybu życia. Wśród czynników, które sprzyjają ich tworzeniu się są: spożywanie nadmiernych ilości alkoholu, palenie papierosów, zła dieta (bogata w tłuszcze utlenione i cukry), przebywanie w zanieczyszczonym środowisku, długotrwały stres, długa ekspozycja na promieniowanie UV, duży wysiłek fizyczny.

Do najpowszechniejszych objawów stresu oksydacyjnego należą: bóle głowy, mięśni i stawów, zaparcia, problemy z trawieniem, wysypka na ciele. Później mogą pojawić się kolejne: stany zapalne, ogólne osłabienie, skutki niedoboru witamin.

Stres oksydacyjny powoduje również, że utlenieniu ulegają lipidy błon komórkowych skóry oraz m.in. kolagen, co skutkuje przedwczesnym starzeniem się skóry. Stres oksydacyjny powoduje również jej liczne choroby, np. czerniaka.

Więcej o: