banany

Więcej o:

banany

  • Czerwone banany - właściwości, smak, zastosowanie

    Czerwone banany – smak Smak czerwonych bananów jest podobny do smaku bananów żółtych. Są równie słodkie, ale ich miąższ jest bardziej delikatny i kremowy, przypominający owocowy mus. Ich smak często jest określany jako maślany i jest delikatniejszy niż smak żółtej odmiany tych owoców. Ważne

  • Nowe zasady importu bananów

    Od 1 stycznia obowiązywać będzie nowa, jednolita stawka celna na import bananów - 176 euro za tonę. Dotychczasowa stawka wynosiła 187 euro za tonę. UE musiała ją obniżyć pod naciskiem Światowej Organizacji Handlu. Mimo to nowa stawka wciąż nie podoba się wielu państwom Ameryki Łacińskiej. Państwa

  • Banany znów zdrożeją

    Oficjalne zawiadomienie w sprawie nowego cła wpłynęło do kancelarii Światowej Organizacji Handlu (WTO) w poniedziałek wieczorem. Komisja Europejska poinformowała, że od 1 stycznia 2006 r. wprowadzi trzykrotnie wyższe cło na banany z krajów Ameryki Łacińskiej - zamiast 75 euro za tonę będzie to 230

  • Skąd się biorą banany?

    Zbliża się kolejne starcie wyciszonych na kilka lat sporów o kształt światowego rynku bananów między Ameryką a Unią Europejską. Politycy, urzędnicy i przedsiębiorcy zaczynają podchody, lobbing i ucieranie stanowisk. WTO na styczeń 2006 r. wyznaczyło moment ostatecznego zniesienia przez Europę

  • Banan - kalorie, właściwości odżywcze. Co jeszcze warto wiedzieć?

    Ile kalorii ma banan? Banany mają około 90 kilokalorii na 100 gramów produktu. Biorąc pod uwagę przeciętną wagę bananów, mały owoc ma około 70 kalorii, średni banan to około 120 kcal, natomiast duży banan dostarcza około 135 kcal. Ponad 75 proc. wagi banana stanowi woda, 22 proc. to węglowodany