Banan to nie tylko potas. Żółto i zdrowo, czyli dlaczego warto jeść banany

Chyba trudno znaleźć osobę, która nie lubi bananów. Jeśli taka istnieje, powinna zmienić swoje przyzwyczajenia, ponieważ banany to sporo pysznego zdrowia. Niestety, są i tacy, którzy powinni na banany uważać.

Dołącz do Zdrowia na Facebooku!

Banany możemy dostać w sklepach przez okrągły rok. To uniwersalna przekąska, łatwa w przechowywaniu, noszeniu i jedzeniu, a także zdrowa i smaczna. Trudno się im oprzeć i wcale nie trzeba - chyba że jesteś cukrzykiem, wtedy trzymaj się od bananów z daleka.

Banany: wartości odżywcze i właściwości zdrowotne

Banany mogą się poszczycić przede wszystkim wysoką zawartością potasu. 100 gramów tego owocu to aż 350 miligramów potasu! Oprócz tego zawierają magnez, wapń, fosfor i trochę żelaza. Mają także sporo witaminy C, A, E, K oraz witamin z grupy B.

Potas jest jednym z najważniejszych dla naszego organizmu składników mineralnych. Brak potasu skutkuje nadciśnieniem tętniczym i zwiększeniem ryzyka zapadnięcia na kamicę nerek i choroby układu krążenia. Poważny niedobór potasu może spowodować zaburzenie pracy nerek, migotanie komór i zatrzymanie akcji serca! Więcej o potasie dowiesz się stąd.

Dzięki zawartości żelaza banany pomagają w walce z anemią. Są także wsparciem w leczeniu nadciśnienia i zbyt wysokiego poziomu "złego" cholesterolu. Mają błonnik, więc stymulują procesy trawienne. Zawarty w nich magnez wpływa pozytywnie na pracę mózgu. Zawarte w bananie cukry proste działają jak szybki zastrzyk energii.

Banany rzadko uczulają, dlatego mogą je jeść nawet małe dzieci. Zamienione w papkę stanowią posiłek nie tylko lekkostrawny, lecz także łatwy do przeżucia i połknięcia. Chcesz wiedzieć, jakie pokarmy najczęściej wywołują alergię? Zajrzyj tutaj.

Banany: cukrzycy, uważajcie!

Banan ma wysoki indeks glikemiczny (60), muszą na niego uważać zatem osoby cierpiące na cukrzycę. Banany powodują duże wahania poziomu cukru. Im banan dojrzalszy, tym większy ma indeks glikemiczny (nawet ponad 70). Z bananami nie powinny przesadzać osoby na diecie - w 100 gramach tego owocu jest 90 kalorii. Banan to nie najlepsza opcja na kolację, za to świetnie spisze się jako składnik śniadania czy podwieczorku, a także przekąska po ćwiczeniach.

> Przeczytaj: Krążą mity o cukrzycy. Jak jest naprawdę?

Banany: mordercza końcówka?

Z pewnością nieraz spotkaliście się z przesądem o "trującej" końcówce banana. To miejska (a może raczej owocowa?) legenda - końcówka nie jest groźna, czasem po prostu wygląda nieapetycznie. Podobnie rzecz się ma z ciemnymi plamami na bananowej skórce. Wskazują one na dojrzałość, a nie na toksyczność. Ogólnie rzecz biorąc, banany nie wykazują morderczych skłonności - prawdopodobieństwo, że przewrócisz się na ich skórce, jest nikłe. Na ziemskim globie żyją wprawdzie nieszczęśnicy, którzy mieli pecha kupić banany z kokonem jadowitych pająków, ale to przypadki jedne na miliard, więc miłośnicy żółtych owoców mogą spać spokojnie.

Banany: przechowywanie

Nie trzymaj bananów w lodówce - niska temperatura pozbawi je cennych właściwości. Znajdź dla bananów suche, dość chłodne i ciemne miejsce; słońce powoduje, że szybciej się psują. Możesz je położyć z innymi owocami, jednak unikaj sąsiedztwa jabłek, ponieważ stymulują one proces dojrzewania owoców (a więc skracają ich przydatność do spożycia). Wskazówka dla perfekcyjnych pań i panów domu - jeśli chcesz, żeby twój banan przetrwał jak najdłużej, szczelnie owiń jego szypułkę folią spożywczą.

To także może cię zainteresować:

> Pomarańcza - cytrusowa królowa. Co oprócz witaminy C kryją w sobie pomarańcze?

> Ananas - egzotyczny sprzymierzeniec odchudzania?

Potasowi rekordziści. Uwaga, banan przy nich wymięka!

Więcej o: