skrobia
-
Codziennie jesz banany? To zdrowe owoce, ale nie przesadzaj z ilością, szczególnie gdy są niedojrzałe
Banany to samo zdrowie. Są dobrym źródłem błonnika i potasu, poprawiają trawienie i dbają o odporność. Nie należy jednak przesadzać z ilością zjadanych porcji.
-
Ziemniaki nie zasługują na swoją złą reputację - są na to dobre dowody!
Najnowsze badania wskazują na wielką rolę warzyw w zapobieganiu cukrzycy typu 2 i w łagodzeniu jej objawów. A przy okazji - uniewinniają ziemniaka.
-
Wiesz, ile kalorii ma piwo? Jak alkohol może rujnować odchudzanie
Kieliszek wina to jak zjedzenie kawałka czekolady, kufel piwa ma tyle kalorii co paczka chipsów. Wyprawa na drinki może zrujnować nasze plany odchudzania się na dłużej. To wszystko dlatego, że alkohol wyrabia się ze składników zawierających sporo...
-
Maniok: wartości odżywcze. Jak jeść maniok?
Maniok to podstawa diety mieszkańców trzech kontynentów, czyli tropikalnej Afryki, Ameryki Południowej oraz południowo-wschodniej Azji. Aż 2/3 mieszkańców tych rejonów spożywa maniok codziennie i stanowi on dla nich główne źródło węglowodanów. W...
-
Skrobia - co to takiego? Jakie ma właściwości i czy warto wprowadzić ją do codziennej diety?
Skrobia do doskonałe źródło energii, ale i błonnika pokarmowego, który pomaga nie tylko wyregulować trawienie. Potrzebują go bakterie jelitowe, które odpowiadają za odporność oraz układ krążenia. Dlaczego warto mieć w swojej diecie produkty bogate...
-
Polisacharydy - czym są oraz jakie znajdują zastosowania?
Polisacharydy - lub inaczej wielocukry, cukry złożone - to grupa związków zbudowanych z reszt monosacharydowych oraz różnych ich pochodnych. Zaliczane są do węglowodanów i biopolimerów, które w świecie roślin oraz zwierząt pełnią rolę zarówno...