grzyby jadalne
-
72-latek przekonał się, że jadalne grzyby również mogą być trujące. "Ból był nie do zniesienia"
Wybierając się na grzybobranie, zbieramy wyłącznie grzyby jadalne. Okazuje się jednak, że i one mogą być trujące dla naszego organizmu. Boleśnie przekonał się o tym 72-latek, który jak sam twierdził, "ból był nie do zniesienia".
-
Mówią na niego grzyb sarna, krowia gęba, wołowy język. Zachowaj ostrożność, jeśli chcesz go zjeść
Grzyb sarna, krowia gęba, wołowy język to potoczne nazwy sarniaka dachówkowatego. Rośnie głównie w górach, w lasach świerkowych i sosnowych. Czy można go jeść?
-
Soplówka jeżowata - superfood czy jednak trucizna? Nie tak łatwo odpowiedzieć na to pytanie
Wiele osób po raz pierwszy usłyszało o tym grzybie na początku wiosny, gdy w mediach społecznościowych pojawiły się informacje o jego rzekomym niszczącym wpływie na układ nerwowy. Sporo czasu zajęło nam sprawdzenie, jak to z tą soplówką jeżowatą...
-
Koźlarz pod brzozą, borowik pod sosną. Gdzie szukać konkretnych grzybów i kiedy kończy się sezon
Doświadczeni grzybiarze przekonują, że może tegoroczny sezon nie jest rekordowy, ale przynajmniej zanosi się na długi. Przyzwoitych zbiorów można się spodziewać nawet w listopadzie, ale dokładnie teraz, od 5 października, przechodzi leśna...
-
Pieczarka polna - jak rozpoznać i kiedy zbierać dzikie pieczarki?
Polska jest krajem, w którym popularność grzybów z roku na rok ciągle rośnie. Należymy także do ścisłej czołówki największych producentów pieczarek w Europie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że źródłem pieczarek do sosu czy pizzy wcale nie...
-
Rydze - pyszne i bardzo odżywcze grzyby. Gdzie występują i jak je rozpoznać?
Rydz, którego pełna nazwa to mleczaj rydz, to grzyb, który jest poszukiwany przez wiele osób, ponieważ wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Według dużej części grzybiarzy, rydz jest jednym z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych z grzybó...
-
Spożycie jednego ze 160 gatunków grzybów występujących w Europie grozi zgonem. Polaków zabija głównie muchomor zielonawy
Czy możliwa jest polska jesień bez śmiertelnych ofiar grzybobrania? W ostatnich latach zatruć jest niewiele, ale nie można tracić czujności. Jak zbierać grzyby, żeby było bezpiecznie? To proste.
-
Borowik szlachetny: bogactwo składników odżywczych
Borowik szlachetny to jeden z najbardziej pożądanych grzybów, jakie spotkać można w polskich lasach. Nic w tym dziwnego, gdyż jego smak i intensywnie grzybowy aromat umożliwia wykorzystanie go w wielu daniach. Borowik szlachetny charakteryzuje się...
-
Pieprznik pomarańczowy - wygląd ten grzyb. Gdzie występuje pieprznk pomarańczowy
Pieprznik pomarańczowy, nazywany również pieprznikiem Friesa, to grzyb należący do rodziny pieprznikowatych. Występuje bardzo rzadko, tylko na terenie Europy. Jest grzybem jadalnym, ale ze względu na zagrożenie wymarciem nie należy go zbierać. Moż...
-
Jakie są grzyby jadalne w Polsce - jak je odróżnić od trujących?
Grzyby jadalne to takie, które odpowiednio przyrządzone mogą być spożywane przez człowieka i nie powodują żadnych dolegliwości. Większość rodzajów grzybów jadalnych w Polsce jest zbierana w lasach, a tylko niektóre rodzaje są uprawiane. Jakie są...
-
Wypij ten napój zaraz po przebudzeniu. Działa lepiej niż kawa
-
"Cicha depresja" dopada coraz więcej osób. Tak może się przejawiać
-
Niezawodność, która odmieni twój dzień. Ten model odkrywa nowe horyzonty picia kawyMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Krępujące, choć robią to wszyscy. Dowiedz się, dlaczego puszczamy bąki
-
Odszkodowania za powikłania po szczepieniu na COVID-19