grzyby jadalne
-
Koźlarz pod brzozą, borowik pod sosną. Gdzie szukać konkretnych grzybów i kiedy kończy się sezon
Doświadczeni grzybiarze przekonują, że może tegoroczny sezon nie jest rekordowy, ale przynajmniej zanosi się na długi. Przyzwoitych zbiorów można się spodziewać nawet w listopadzie, ale dokładnie teraz, od 5 października, przechodzi leśna...
-
Pieczarka polna - jak rozpoznać i kiedy zbierać dzikie pieczarki?
Polska jest krajem, w którym popularność grzybów z roku na rok ciągle rośnie. Należymy także do ścisłej czołówki największych producentów pieczarek w Europie. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę, że źródłem pieczarek do sosu czy pizzy wcale nie...
-
Rydze - pyszne i bardzo odżywcze grzyby. Gdzie występują i jak je rozpoznać?
Rydz, którego pełna nazwa to mleczaj rydz, to grzyb, który jest poszukiwany przez wiele osób, ponieważ wyróżnia się wyjątkowym smakiem i aromatem. Według dużej części grzybiarzy, rydz jest jednym z najszlachetniejszych i najsmaczniejszych z grzybó...
-
Spożycie jednego ze 160 gatunków grzybów występujących w Europie grozi zgonem. Polaków zabija głównie muchomor zielonawy
Czy możliwa jest polska jesień bez śmiertelnych ofiar grzybobrania? W ostatnich latach zatruć jest niewiele, ale nie można tracić czujności. Jak zbierać grzyby, żeby było bezpiecznie? To proste.
-
Borowik szlachetny: bogactwo składników odżywczych
Borowik szlachetny to jeden z najbardziej pożądanych grzybów, jakie spotkać można w polskich lasach. Nic w tym dziwnego, gdyż jego smak i intensywnie grzybowy aromat umożliwia wykorzystanie go w wielu daniach. Borowik szlachetny charakteryzuje się...
-
Pieprznik pomarańczowy - wygląd ten grzyb. Gdzie występuje pieprznk pomarańczowy
Pieprznik pomarańczowy, nazywany również pieprznikiem Friesa, to grzyb należący do rodziny pieprznikowatych. Występuje bardzo rzadko, tylko na terenie Europy. Jest grzybem jadalnym, ale ze względu na zagrożenie wymarciem nie należy go zbierać. Moż...
-
Jakie są grzyby jadalne w Polsce - jak je odróżnić od trujących?
Grzyby jadalne to takie, które odpowiednio przyrządzone mogą być spożywane przez człowieka i nie powodują żadnych dolegliwości. Większość rodzajów grzybów jadalnych w Polsce jest zbierana w lasach, a tylko niektóre rodzaje są uprawiane. Jakie są...
-
Grzybiarz czasem jak saper - myli się tylko raz. Zabójcze mity o grzybach
Wielokrotnie obalane w praktyce, bez żadnych podstaw naukowych i zdroworozsądkowych, a jednak wciąż żywe: mity o grzybach. Wiadomo, że wielu Polaków uważa się za świetnych grzybiarzy, tymczasem w statystykach zatruć wciąż pozostajemy liderami.
-
Występowanie grzybów - kiedy i gdzie w Polsce wyruszyć na grzyby?
W Polsce występuje ponad 1000 gatunków jadalnych grzybów, a tradycja wybierania się na grzybobranie jest bardzo długa i dobrze ugruntowana. Grzyby są doskonałym dodatkiem do wielu dań, a samo ich zbieranie dostarcza dużo satysfakcji i radości. Gdz...
-
Turki grzyby. Smaczni mieszkańcy polskich lasów
Turki to grzyby, o których słyszy się bardzo rzadko. Ich niska popularność wynika z tego, że występują jedynie w niektórych regionach Polski. Na pierwszy rzut oka turki kojarzyć się mogą z grzybem trującym, gdyż mają dosyć specyficzny wygląd. Co...
-
Brzydki zapach moczu po szparagach? Odpowiedź w nosie i genach
-
Jak objawia się rak trzustki? Na co zwrócić szczególną uwagę
-
Opowiada o swojej pasji: Lecimy sprzętem, który nie ma sterów. Jest tylko palnikMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Najlepsze na kolację dla diabetyka
-
Niepozorna przyprawa wymiecie załogi z jelit i sprawi, że waga poleci w dół
- A może to niestrawność? Dlaczego pozwalamy zabić się zawałowi
- Jak zadbać o wątrobę? Pij ten napar każdego dnia, a poczujesz różnicę
- Szklanka zdrowia, czyli dlaczego warto sięgać po soki
- Szklanka zdrowia, czyli dlaczego warto sięgać po soki
- Maślanka przereklamowana. 5 najlepszych sposobów na oparzenia słoneczne