zatrucia pokarmowe
-
Grzyb olszówka kiedyś uważany był za przysmak. Dziś lepiej go nie jeść, jest silnie trujący. Jak go rozpoznać?
Olszówka to jedna z regionalnych nazw nadana gatunkowi krowiak podwinięty, grzybowi dość powszechnie rosnącemu w naszym kraju. Jest trujący, ale przez wiele lat uchodził za jadalny. Przez wiele lat ceniono sobie jego smak. Jednak spożywanie olszów...
-
Kto się boi gwiazdy betlejemskiej? Roślina faktycznie jest niebezpieczna dla dzieci?
Wielu ludzi naprawdę wierzy, że spożycie liści gwiazdy betlejemskiej stanowi zagrożenie dla życia. Miejska legenda, prawdopodobnie będąca pierwotną przyczyną tego przekonania, wciąż jest dość popularna w USA. Chociaż ma już 103 lata, nie znalazła...
-
To nie musi być zatrucie pokarmowe. Wskaż, gdzie cię boli brzuch, podpowiemy dlaczego (10 rysunków)
W portalowych wyszukiwarkach rządzi hasło: ból brzucha. Wiadomo - niestrawność, przejedzenie, posiłki poza domem, zatrucia pokarmowe... Nie zapominaj, że za bólem brzucha może się kryć wiele przyczyn.
-
Spożycie jednego ze 160 gatunków grzybów występujących w Europie grozi zgonem. Polaków zabija głównie muchomor zielonawy
Czy możliwa jest polska jesień bez śmiertelnych ofiar grzybobrania? W ostatnich latach zatruć jest niewiele, ale nie można tracić czujności. Jak zbierać grzyby, żeby było bezpiecznie? To proste.
-
Olszówka grzyb - czy to gatunek trujący? Jak go rozpoznać? Zobacz ZDJĘCIA
Olszówka grzyb rośnie z reguły pod olszami, świerkami, brzozami i dębami. Ma charakterystyczny wygląd, który ułatwia rozpoznanie tego gatunku. Czy grzyb olszówka jest jadalny? Podpowiadamy.
-
Tęgoskór cytrynowy - jak wygląda. Gdzie występuje tęgoskór cytrynowy, jakie ma właściwości
Tęgoskór cytrynowy (Scleroderma citrinum) to gatunek grzybów zaliczany do rodziny tęgoskórowatych. Występuje w polskich lasach, na terenach otaczających lasy, pastwiskach oraz torfowiskach. Jest grzybem jadalnym, ale jedynie w małych ilościach. Ja...
-
Ryba maślana - jakie właściwości ma jej mięso, jak ją spożywać?
Ryba maślana (masłowa) to wspólna nazwa dla kilkunastu gatunków ryb, które charakteryzują się białym mięsem o wysokiej zawartości tłuszczów. Niektóre z gatunków zawierają woski, które nie są tolerowane przez osoby z wrażliwym układem pokarmowym i...
-
Grzyby trujące - jakie grzyby najczęściej doprowadzają do zatruć i jak je odróżnić od tych jadalnych?
Grzyby trujące to grupa grzybów, która zawiera substancje toksyczne dla ludzi. Spożywanie ich może doprowadzić do dolegliwości żołądkowych, a w skrajnych przypadkach do śmierci. Warto dowiedzieć się nieco więcej na temat grzybów niejadalnych i...
-
Pamiętajcie o zatruciach nie tylko w wakacje. Zwłaszcza, gdy jecie drób, jaja i nabiał
Lato się kończy, więc jesteśmy już bezpieczni? Dr Elżbieta Płońska z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Warszawie: Nie można wprost określić, które miesiące należą do "najlepszych" lub "najgorszych" dla zatruć pokarmowych*.
-
Zatrucia pokarmowe latem. Tego lepiej nie jeść, jeśli nie chcesz spędzić urlopu w toalecie
Poznaj głównych sprawców letnich wymiotów i biegunek. Zdziwisz się, bo poza przewidywalną garmażerką, wielu z nich uchodzi za produkty bezpieczne.
-
Rośnie liczba chorych na raka. Czy to pokłosie pandemii COVID-19?
-
Czy nowy wariant koronawirusa wywołuje inne objawy?
-
Kalendarz świąt nietypowych dla zmęczonych ludziMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Objawy raka jamy ustnej zauważysz dość wcześnie. Na co zwrócić uwagę?
-
Straciła wzrok w jednym oku. Powód? Pasożyt, którego złapała w tym miejscu