ryby
-
Panga - właściwości. Co warto wiedzieć o tej rybie?
Panuje powszechne przekonanie, że niezależnie od tego jaką rybę jemy, nasz organizm dostaje wszystko to, co najlepsze. Bezcenne kwasy omega-3 i omega-6 oraz witaminy. Niestety ta reguła nie zawsze się sprawdza. Najlepszym tego dowodem jest panga.
-
Halibut - ryba morska zagrożona wyginięciem. Jakie zalety ma hodowlana?
Halibut to źródło wysokiej jakości białka, selenu, kwasów omega-3 i wielu innych cennych składników odżywczych. Niestety, jest zagrożony wyginięciem z powodu przełowienia mórz i oceanów. Dlatego w naszej kuchni częściej mamy do czynienia z halibut...
-
Czy jedzenie ryb może zwiększać ryzyko czerniaka? Skutki skażenia środowiska zaskoczyły naukowców
Przez 15 lat naukowcy z Brown University przebadali prawie pół miliona dorosłych Amerykanów i zauważyli, że spożywanie 300 g ryb tygodniowo może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem czerniaka. Zawarte w nich dioksyny, arsen, rtęć lub polichlorowane...
-
Cztery niezawodne produkty, które pomogą rozpędzić metabolizm
Przedstawiamy cztery produkty, które są popularne w polskiej kuchni, a zarazem pomagają rozpędzić metabolizm. Zawierają bowiem substancje poprawiające przemianę materii (kapsaicynę, błonnik, witaminy z grupy B, kwasy omega). Szczęśliwie, nie musis...
-
Dieta Omega Judith Wills - bez głodzenia się i kontroli kalorii. Chudnij licząc do 12
Dieta Omega to żadna nowość, chociaż wciąż sporo się o niej mówi. Znana brytyjska specjalistka żywienia Judith Wills stworzyła program żywieniowy, który przemawia do wyobraźni, przynosi efekty i pozwala je utrzymać. Potrzebujesz zrzucić parę kilo?...
-
Zdrowy tłuszcz - czy jest coś takiego? W jakich produktach go znajdziesz
Zdrowy tłuszcz to tłuszcz, który jest korzystny dla organizmu. Tłuszcze dostarczają energii, umożliwiają wchłanianie witamin oraz chronią przed chorobami. Aby dieta była zbilansowana, powinniśmy spożywać pokarmy zawierające tłuszcz. W jakich...
-
Ryby - nie tylko dla zdrowego serca i nie tylko na święta. Dlaczego warto jeść ryby
To, że ryby są bardzo zdrowe, każdy wie. Mimo to ciągle stanowią mniejszość wśród produktów obecnych w naszej codziennej diecie. Dlaczego tak konkretnie warto po nie sięgnąć? Jak wybrać w sklepie świeżą rybę? Na co zwracać uwagę przy zakupie...
-
Rybiki cukrowe - czym są, czy są szkodliwe, jak je zwalczać?
Rybiki cukrowe, nazywane także srebrzykami, to drobne szkodniki, które pojawiają się w naszych mieszkaniach. Żywią się resztkami jedzenia, papierem, a także owadami. Nie stanowią bezpośredniego zagrożenia dla człowieka, ale mogą niszczyć dokumenty...
-
Ryby - nie tylko dla zdrowego serca i nie tylko na święta. Na co zwracać uwagę przy zakupach?
To, że ryby są bardzo zdrowe, każdy z nas wie. Mimo to ciągle stanowią mniejszość wśród produktów obecnych w naszej codziennej diecie. Dlaczego tak konkretnie warto po nie sięgnąć? Jak wybrać w sklepie świeżą rybę? Na co zwracać uwagę przy zakupie...
-
Na czym polega dieta przeciwzapalna? Jakie produkty są dozwolone, a z jakich należy zrezygnować?
Dieta przeciwzapalna jest to sposób żywienia, mający na celu ochronę przed stanami zapalnymi organizmu oraz ich niwelowanie, ponieważ nieleczone zapalenia mogą prowadzić do poważnych chorób. Autorem tej diety jest Andrew Weil, amerykański naukowie...
-
Witamina B12 - na co pomaga? Możesz się zdziwić. Będziesz przenosić góry
-
Co pić przed snem, gdy walczymy o smukłą sylwetkę?
-
Co motywuje kobiety do pracy w branży motoryzacyjnej? [Podcast]MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Efekt brzasku dotyczy tylko tego grupy osób - jak go wcześnie rozpoznać?
-
Proste badanie krwi może wyjaśnić, dlaczego odchudzanie nie pomaga
- Zaglądajcie do sedesu. Jeśli kupa się przykleja do muszli, trzeba sprawę wyjaśnić
- Jak boli wątroba? Jeśli widzisz na ciele plamki, umów się do lekarza
- Jakie badania krwi zrobisz w NFZ?
- Jak prawidłowo myć zęby? Jak się okazuje większość z nas robi to źle
- Śmiercionośny grzyb rozprzestrzenił się w cieniu pandemii. Jest lekooporny i wywołuje epidemie w szpitalach