Białko składa się z aminokwasów zwanych peptydami, a w diecie jest nie tylko ważne dla tych, którzy skupiają się na ograniczeniu węglowodanów. Dostarczenie go do organizmu pozwala zapewnić odpowiednią ilość budulca niezbędnego do życia i rozwoju. Nie każdy jednak zna źródła białka i ogranicza jego spożycie głównie do mięs.
Myśląc o źródłach białka, w pierwszej kolejności do głowy przychodzi mięso z kurczaka, indyka lub inny drób. Jednak choć mięso zdecydowanie można zaliczyć do produktów bogatych w białko, to nadmierne spożycie nie jest zbyt zdrowe. Dlatego warto poszukać innych produktów, które dostarczą niezbędnych składników. Przygotowaliśmy listę składającą się z pięciu alternatywnych rozwiązań.
Propozycja numer jeden - fasolka szparagowa! Nie każdy wie, że to właśnie warzywa strączkowe są jednym z najzdrowszych źródeł białka, ponieważ pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto strączki zawierają takie witaminy jak A, K, C i B. Dodatkową zaletą fasolki jest jej niska kaloryczność. Warzywo zmniejsza wchłanianie tłuszczu oraz działa przeciwnowotworowo. Dlatego z powodzeniem może być zdrową alternatywą białka zwierzęcego.
Propozycja numer dwa - masło orzechowe. Idealna propozycja to różnego rodzaju śniadań na słodko. Świetnie komponuje się nie tylko z owsianką, ale także w formie dodatku do naleśników, placuszków czy muffinek. Masło orzechowe to produkt bogaty w białko. Wybierając wersję arachidową w 100 gramach znajdziesz aż 26 gram białka roślinnego.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Każdego dnia zastanawiasz się co przygotować na śniadanie, obiad czy kolację. Najczęściej w grę wchodzą klasyczne kanapki, kotlety, zupy, czy naleśniki. Nie zapominaj jednak, że produkty bogate w białko to także jajka, które są naszą trzecią propozycją. Ważne jednak, aby wybierać jaja ekologiczne, ponieważ tylko w ten sposób masz szansę zadbać o zdrowie. Już w jednej sztuce znajdziesz aż sześć różnych protein.
Propozycja numer cztery - ryby. Najlepiej wybierz tuńczyka lub łososia wędzonego. W 100 gramach tuńczyka jest aż 28 g białka, natomiast w łosiu 22 g. Zatem planując kolację, czy obiad pełen białka możesz z powodzeniem połączyć rybę z fasolką szparagową i kaszą, a twój organizm będzie ci wdzięczny.
Piąta propozycja - nasiona. W pierwszej kolejności warto wymienić pestki dyni oraz słonecznika. Dodatkowo dostarczają wielu witamin i świetnie komponują się z różnymi sałatkami.