Znudził ci się kurczak? Oto inne produkty bogate w białko. Włącz je do codziennej diety [TOP 5]

Stosując dietę niskowęglowodanową, należy zadbać o dostateczną ilość białka i zdrowych tłuszczy. Dlatego jeśli masz dość pospolitego kurczaka i szukasz rozwiązań, aby nieco urozmaicić codzienne menu, włącz do diety pięć produktów bogatych w białko.
Zobacz wideo Co dorośli powinni robić częściej i co to znaczy być na diecie?

Białko składa się z aminokwasów zwanych peptydami, a w diecie jest nie tylko ważne dla tych, którzy skupiają się na ograniczeniu węglowodanów. Dostarczenie go do organizmu pozwala zapewnić odpowiednią ilość budulca niezbędnego do życia i rozwoju. Nie każdy jednak zna źródła białka i ogranicza jego spożycie głównie do mięs. 

Produkty bogate w białko, czyli co jeść zamiast kurczaka?

Myśląc o źródłach białka, w pierwszej kolejności do głowy przychodzi mięso z kurczaka, indyka lub inny drób. Jednak choć mięso zdecydowanie można zaliczyć do produktów bogatych w białko, to nadmierne spożycie nie jest zbyt zdrowe. Dlatego warto poszukać innych produktów, które dostarczą niezbędnych składników. Przygotowaliśmy listę składającą się z pięciu alternatywnych rozwiązań.

Propozycja numer jeden - fasolka szparagowa! Nie każdy wie, że to właśnie warzywa strączkowe są jednym z najzdrowszych źródeł białka, ponieważ pomagają kontrolować poziom cukru we krwi. Ponadto strączki zawierają takie witaminy jak A, K, C i B. Dodatkową zaletą fasolki jest jej niska kaloryczność. Warzywo zmniejsza wchłanianie tłuszczu oraz działa przeciwnowotworowo. Dlatego z powodzeniem może być zdrową alternatywą białka zwierzęcego.

Propozycja numer dwa - masło orzechowe. Idealna propozycja to różnego rodzaju śniadań na słodko. Świetnie komponuje się nie tylko z owsianką, ale także w formie dodatku do naleśników, placuszków czy muffinek. Masło orzechowe to produkt bogaty w białko. Wybierając wersję arachidową w 100 gramach znajdziesz aż 26 gram białka roślinnego.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zdrowe źródła białka, czyli co warto jeść na co dzień?

Każdego dnia zastanawiasz się co przygotować na śniadanie, obiad czy kolację. Najczęściej w grę wchodzą klasyczne kanapki, kotlety, zupy, czy naleśniki. Nie zapominaj jednak, że produkty bogate w białko to także jajka, które są naszą trzecią propozycją. Ważne jednak, aby wybierać jaja ekologiczne, ponieważ tylko w ten sposób masz szansę zadbać o zdrowie. Już w jednej sztuce znajdziesz aż sześć różnych protein.

Propozycja numer cztery - ryby. Najlepiej wybierz tuńczyka lub łososia wędzonego. W 100 gramach tuńczyka jest aż 28 g białka, natomiast w łosiu 22 g. Zatem planując kolację, czy obiad pełen białka możesz z powodzeniem połączyć rybę z fasolką szparagową i kaszą, a twój organizm będzie ci wdzięczny.

Piąta propozycja - nasiona. W pierwszej kolejności warto wymienić pestki dyni oraz słonecznika. Dodatkowo dostarczają wielu witamin i świetnie komponują się z różnymi sałatkami.

Więcej o: