Pomagamy w odchudzaniu na Gazeta.pl
Dietę Omega Judith Wills jest zdrowa i bezpieczna. Gwarantuje utratę wagi bez głodzenia się i liczenia kalorii. Po raz pierwszy głośno o tej diecie zrobiło się w Polsce już kilkanaście lat temu, gdy do księgarń trafił bestseller Judith Wills, brytyjskiej specjalistki żywienia i twórczyni tej diety, pt. "Dieta Omega, czyli schudnij, jedząc zdrowe tłuszcze" (oryginalny tytuł nie zawiera dopisku o tłuszczach). Niemal każde wznowienie książki sprawia, że o diecie znowu się mówi, jednak nigdy nie stała się tak modna, jak wiele innych, zdecydowanie mniej rozsądnych.
Dieta Omega Judith Wills - zasady
Główne zasady kuracji są proste.
- Wszelkie produkty żywnościowe, wyłącznie zdrowe i sprzyjające szczupłej sylwetce, podzielono na 12 grup, zwanych też jednostkami.
- Każdego dnia trzeba zjeść określoną ilość pożywienia z każdej grupy.
- Należy zmieścić je w 5 posiłkach: 3 większych i 2 mniejszych. W ten sposób dostarczasz organizmowi wszelkie niezbędne składniki we właściwych proporcjach.
- Codziennie musisz też wypić 6 szklanek wody.
Dietetycy są zgodni: ta dieta działa. Nie przynosi wprawdzie rewelacyjnych efektów (pozwala stracić 3,5 kg w 14 dni), ale to zdrowy pewniak. Właściwie skomponowany jadłospis wpływa znakomicie na gospodarkę hormonalną, pracę nerek, wątroby i mózgu, pozwala też wzmocnić odporność. Niewielkie wątpliwości zdrowotne budzi zalecenie, by wodą, małymi łykami, popijać posiłki. Wiadomo bowiem, że w ten sposób rozrzedzamy soki żołądkowe.
Kiedy już osiągniesz upragnioną wagę, przechodzisz do drugiego etapu diety - Omega Plus. Ten nie powinien nigdy się skończyć, bo nie tylko zapobiega efektowi jo-jo, ale przede wszystkim zapewnia dobre zdrowie.
12 grup produktów diety Omega
Nie ma znaczenia, podczas którego z 5 zalecanych posiłków zjesz produkt z danej grupy. Możesz też je dowolnie łączyć. Ważne jest, by z każdej jednostki danego dnia spożyć jedną i tylko jedną propozycję (chyba, że są wyraźnie inne zalecenia). Żadnej nie omijasz: proporcje składników są bowiem według Judith Wills tak samo ważne, jak ilości.
1. Jednostka białka:
- 150 g tłustej ryby (głównie morskie, np. tuńczyk, halibut),
- 200-250g chudej ryby (np. okoń),
- 180 g (liczymy tylko części jadalne, bez skorupek) owoców morza
- 130 g chudego mięsa (np. cielęcina, udziec jagnięcy)
- 150 g chudego drobiu lub dziczyzny, bez skóry.
Uwaga! Nie można spożywać ryb wędzonych. W dniu, w którym nie jesz ryby tłustej, trzeba połknąć 1-2 kapsułki tranu.
2. Jednostka olejów:
- 2 płaskie łyżki oliwy extra virgin,
- 2 płaskie łyżki mieszanki do smażenia w proporcji: na 75 ml oleju rzepakowego przypada 100 ml oliwy (przygotuj sobie dużą butelkę tej mieszanki, by nie musieć jej robić codziennie),
- 2 płaskie łyżki oleju sałatkowego, z równych części oleju rzepakowego, z orzechów włoskich i orzeszków ziemnych. Oleje powinny być surowe, ewentualnie lekko podgrzane.
3. Jednostka orzechów:
20 g mieszanki orzechów włoskich (50 proc.), nerkowców i orzechów laskowych (po 25 proc.). W razie uczulenia na orzechy, zastąp je 1/2 jednostki olejów.
4. Jednostka nasion:
czubata łyżka mieszanki pestek dyni (50 proc.), pestek słonecznika i siemienia lnianego (po 25 proc.).
5. Jednostka owoców z witaminą C.:
- jeden duży owoc do wyboru: pomarańcza, grejpfrut, mango
- 2 owoce mniejsze do wyboru: mandarynki, kiwi, nektarynki
- pełna miseczka owoców jagodowych: porzeczek, truskawek, poziomek, czarnych jagód (do wyboru).
6. Jednostka innych owoców:
- bez ograniczeń co do ilości: jabłka, gruszki, melony, czereśnie, brzoskwinie, ciemne winogrona, śliwki,
- ananas lub banan (niezbyt często),
- 8 suszonych moreli lub śliwek, albo 5 fig, albo mała garść rodzynek (najwyżej raz w tygodniu).
7. Jednostka zieleniny:
150 g świeżych, jasno- i ciemnozielonych warzyw, np. 10 łyżek zielonego groszku, 12 liści dowolnej sałaty, 1/2 szklanki szpinaku, 6 średnich liści kapusty włoskiej.
8. Jednostka czerwonych warzyw i owoców:
Uwaga! Do tej jednostki należą też warzywa żółte i pomarańczowe:
- 2 pomidory
- średnia papryka
- 2 łyżki startej marchwi
- kolba kukurydzy
- 2 szklanki pokrojonej rzepy.
9. Jednostka roślin strączkowych:
150 g ugotowanej fasoli, grochu, soczewicy, soi (objętość szklanki).
10. Jednostka węglowodanów:
- 3 kromki pieczywa pełnoziarnistego,
- duży razowy chlebek pitta lub ciabata,
- 4 ciasteczka owsiane lub 6 żytnich grzanek,
- szklanka (przed gotowaniem) makaronu razowego,
- 3 łyżki (przed gotowaniem) ryżu dzikiego lub brązowego,
- 8 łyżek płatków owsianych,
- 5 łyżek muesli (bez cukru i soli),
- 3 młode ziemniaki ze skórką.
11. Jednostka wapnia
Najlepiej spożywać ją w ratach, np.:
- 2 razy po pół szklanki chudego biojogurtu lub wzbogaconego wapniem mleka sojowego,
- 2 razy pół standardowego kubka chudego mleka,
- 2 razy 2 łyżki chudego twarożku,
- 2 razy 2 płaskie łyżki serka wiejskiego (tylko od czasu do czasu),
- 2 razy 1/4 szklanki półtłustego jogurtu (sporadycznie).
12. Jednostka wody
6 szklanek wody, najlepiej mineralnej, dziennie. Uwaga! Do jednostki nie wlicza się żadnych innych dozwolonych płynów, spożytych w ciągu dnia. Zawsze możesz pić, ile chcesz: zielonej herbaty, niesłodzonej herbatki rumiankowej lub z dzikiej róży.
Zalety diety Omega Judith Wills
To jest dieta odchudzająca, która może się podobać. Tu nie ma tortur.
- Każdego dnia masz całkiem sporo do zjedzenia, więc jesteś syty. Niech głodują zwolennicy innych diet!
- Posługując się tabelą z jednostkami, nie powinieneś mieć problemu z przestrzeganiem zasad diety.
- Nie liczysz kalorii, bo nie musisz.
- Dieta jest na tyle urozmaicona, że w ramach niemal każdej jednostki wybierasz to, co lubisz.
- Poza jednostkami są produkty, które można jeść bez ograniczeń i poprawiać nimi smak wybranych potraw. Dozwolone przyprawy i zioła (świeże oraz suszone): chili, czosnek, imbir, natka pietruszki, bazylia, kolendra, szczypiorek, czarny pieprz, naturalny przecier pomidorowy, octy winne, świeży sok z cytryny.
- Jeśli czujesz głód lub po prostu chcesz coś przekąsić, zawsze, niezależnie od jednostek, możesz zjeść sałatkę z zielonych lub czerwonolistnych sałat, ogórka, cebuli, selera, kalafiora, grzybów, rzeżuchy. Dozwolone też są owoce cytrusowe.
- Poza wymienionym wcześniej znakomitym wpływem na zdrowie podobno ta dieta ma też znaczenie profilaktyczne w nowotworach jelit, osteoporozie, nadciśnieniu, udarze i cukrzycy.
- Chudniesz naprawdę i nie boisz się jo-jo.
Wady diety Omega
Pozornie wszystko wygląda znakomicie, a jednak ta dieta ma swoje wady. Zwłaszcza dla tych, którzy żyją w ciągłym pośpiechu.
- Dwanaście grup produktów! To wszystko trzeba kupić, przygotować i w końcu pamiętać, by zjeść w kilku posiłkach. Kto ma na to czas? Niewielu, niestety. I nie jest tanio.
- Jak to bywa z dietami serio, nie cud. Utrata wagi nie jest szybka. Jeśli masz sporą nadwagę, można stracić cierpliwość przed osiągnięciem upragnionego celu.
- Niby są odstępstwa na drugim etapie, ale niestety dzień, gdy można jeść wszystko bez ograniczeń, nie nadchodzi. To ten rodzaj prawdy, który często nie odpowiada osobom z nadwagą.
Omega Plus - etap II
Podstawowe zasady nie różnią się wyraźnie od obowiązujących podczas samego odchudzania. Menu jest jednak bardziej urozmaicone i masz prawo do kolejnych odstępstw. Trzeba jednak przyznać, że dla dla wielu osób niewystarczająco kuszące. Lody? Bita śmietana? Chociaż czekolada mleczna od święta? Nic z tego!
- Do diety możesz wprowadzić jaja i sery, ale wyłącznie topione i pleśniowe. Dwa jajka lub 100g serów dziennie to dopuszczalna dawka, traktowana jako jednostka białka.
- Lampka wina (najlepiej wytrawnego) do kolacji, bądź mała szklanka piwa - tyle ci przysługuje alkoholu.
- Możesz też wypić bezkarnie szklankę czarnej herbaty.
- Od czasu do czasu wolno ci już teraz zjeść pieczonego ziemniaka, ale pamiętaj, że pokrywa on całą jednostkę węglowodanów w danym dniu.
- Na deser, nawet codziennie, przysługuje czekolada, ale jedynie kostka (maksymalnie dwie) ciemnej i gorzkiej.