składniki odżywcze
-
"Nawet co trzeci pacjent w polskich szpitalach jest niedożywiony" - alarmują eksperci już od dawna
Żywienie pacjentów w polskich szpitalach nadal pozostaje problemem. A niedożywienie chorego podczas leczenia nie tylko pogarsza wyniki terapeutyczne, ale i niejednokrotnie przedłuża pobyt w szpitalu.
-
Każdego dnia zjedz porcję arbuza. Będziesz w szoku, gdy odczujesz jego właściwości zdrowotne na własnej skórze
Nic nie smakuje lepiej w upalny dzień, niż zimny i soczysty arbuz. Ten wakacyjny owoc jest często niedoceniany i traktowany jak słodka przekąska. Tymczasem w arbuzie znajduje się cała masa cennych minerałów, oraz witamin, które pozytywnie wpływają...
-
Czego nie jeść i nie pić przy anemii? Te produkty znajdują się na czarnej liście, wypłukują żelazo
- Najlepsza dieta dla osoby z anemią to taka, która zawiera dużo dań bogatych w żelazo i inne pokarmy, które z kolei pomagają organizmowi pobierać żelazo. Musimy też być świadomi, że istnieją produkty spożywcze, które mogą hamować wchłanianie żela...
-
Czy rzeczywiście śniadanie jest najważniejszym posiłkiem dnia?
Eksperci uspokajają: nie musimy się czuć winni, jeżeli od czasu do czasu zapomnimy o zjedzeniu śniadania. Warto słuchać własnego organizmu i sygnałów głodu, które nam wysyła. Najistotniejsze jest, aby w ciągu dnia dostarczać organizmowi optymalnyc...
-
Nutritarianizm: na czym polega, jak wpływa na zdrowie
Nutritarianizm to rodzaj diety opartej o nieprzetworzone produkty spożywcze o najwyższej wartości odżywczej w przeliczeniu zawartość kalorii. Są to surowe warzywa i owoce, orzechy, nasiona, chociaż można też jeść niewielkie ilości mięsa i ryb....
-
Mikroelementy bez których nie da się żyć
Zapewniają znakomity nastrój. Regulują pracę nerek czy serca, temperaturę ciała czy apetyt na seks. Decydują o naszej wadze i urodzie, życiowej energii i sprawności mięśni... Mikroelementy, czyli substancje, na które zapotrzebowanie dobowe dorosłe...
-
Ser pasuje do wszystkiego
Tak o tartym żółtym serze śpiewał Wojciech Młynarski. Dietetycy są tego samego zdania i zalecają, byśmy codziennie zjadali porcję białego, żółtego lub pleśniowego przysmaku.
-
Jogurt, kefir i mleko, czyli zdrowie z kulturą
Fermentowane mleczne napoje odkryto przypadkiem. Mleko, które Beduini przed wiekami wozili przez pustynię, do celu podróży docierało kwaśne, ale za to orzeźwiające w smaku. Okazało się, że jest nawet zdrowsze niż świeże.
-
Ogródek na parapecie
Zioła dla zdrowia i dla ozdoby
-
Jak jedzą dzieci
-
Kraken zakaża coraz więcej osób. Lada moment nowe szczepienia
-
Nowa szczepionka na COVID-19. Czy jest bezpieczna? Co wykazały badania? Wyjaśniamy, jak działa
-
Polacy chcą korzystać z proekologicznych, wydajnych źródeł. Co wybierają?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Trzy niebezpieczne lekarstwa. Zła dawka może zabić dorosłego człowieka
-
Czym jest rak jelita grubego
- Powiatowy konkurs na najdorodniejsze płody rolne
- Czy kolor kataru to wskazówka? Kiedy iść do lekarza?
- Ten QUIZ medyczny powinien rozwiązać każdy! Temat jest bardzo ważny
- Szok psychiczny, czyli ostra reakcja na stres. Jak go rozpoznać i we właściwy sposób udzielić pomocy?
- Polacy wciąż jedzą ich za mało. A mogą ochronić nas przed zawałem