składniki odżywcze

Więcej o:

składniki odżywcze

  • Borowik szlachetny: bogactwo składników odżywczych

    . Charakterystycznym elementem goryczaka żółciowego jest również trzon pokryty wyraźnie wyczuwalną pod palcami siateczką - ciemniejszą niż ta u borowika szlachetnego. Borowik szlachetny - wartości odżywcze Borowik szlachetny jest jednym z grzybów najbogatszych w składniki odżywcze. 100 gramów to wartość energetyczna

  • Mrożonki: co zyskasz, a co stracisz, wprowadzając je do diety?

    i konsystencję produktów oraz umożliwia usuwanie zanieczyszczeń, m.in. azotanów i azotynów, nawet do 70 %. Zarazem podczas tego procesu zachodzi nieznaczna utrata zawartości składników odżywczych, mineralnych i witamin. Straty są jednak porównywalne do tych, jakie zachodzą w świeżych produktach

  • Jedli je już Sumerowie

    Jedli je już Sumerowie Bez bakalii wiele potraw nie miałoby w ogóle racji bytu. Bo są nie tylko smaczne, ale też dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych Ich historia sięga bardzo odległych czasów. Podobno właśnie palmy daktylowe, migdałowce i figowce były pierwszymi roślinami

  • Pierzga pszczela: właściwości odżywcze

    . Pierzga pszczela - właściwości odżywcze Nie ulega wątpliwości, że pierzga pszczela należy do jednych z najbogatszych w składniki odżywcze naturalnych produktów spożywczych. Świetnie nadaje się do wzbogacania diety u rekonwalescentów, a także u osób aktywnych fizycznie. Pozwala wzbogacić dietę o

  • Jagody goji - na pewno wiesz, co jesz?

    składników, ale i interpretacji, porównań, itd. Podobno cynku mają zawierać 2mg/100g, czyli "znacznie więcej niż soja". Problem w tym, że soja nie jest czołowym dostarczycielem cynku w diecie, a według tabel zawartości składników odżywczych zwykle i tak ma go więcej (ok. 3,5 mg/100 g). Marchewka, liderka w

  • Nutrigenetyka - podstawa genodiety, czyli żywienia zgodnego z genami

    mu związki odżywcze. Jak dowiedzieć się, czy nasz organizm lepiej metabolizuje tłuszcze, czy raczej węglowodany i w jakich proporcjach przyjmować poszczególne składniki odżywcze? Z pomocą przychodzi właśnie nutrigenetyka, która bada związki między predyspozycjami genetycznymi a dietą na kilku poziomach. Może