mleko
-
Męczy cię zgaga? Ten domowy sposób przegoni przykrą dolegliwość. Po prostu wypij szklankę tego napoju
Zgaga to uciążliwa dolegliwość, która pojawia się, gdy jemy w pośpiechu bądź spożywamy ciężkostrawne posiłki. Nie musimy jednak od razu szukać pomocy w specyfikach z apteki. Warto najpierw sięgnąć po domowe sposoby, które również doskonale...
-
Ten napój może prowadzić do marskości wątroby. Polacy spożywają 252 l rocznie i nie jest to alkohol
Marskość wątroby to coraz częstszy problem wśród dorosłej populacji Polski. Szacuje się, że nawet co dziesiąty Polak boryka się z tym schorzeniem. Wiele osób myśli, że choroba ta dotyczy jedynie osób uzależnionych od alkoholu. Prawda jest jednak...
-
Nieprzyjemne dolegliwości po jedzeniu? Winowajcą może być jeden prosty składnik
Mleko to dla niektórych obowiązkowy składnik codziennej diety. Zwłaszcza jeśli od lat na śniadanie zjadali owsiankę, lub inne dania z wykorzystaniem tego typu produktu bogatego w wapń. Czasem jednak zaczynają pojawiać się nieprzyjemne dolegliwości...
-
Laktoza twój wróg? Nie wierz, że pozbędziesz się nietolerancji dzięki tabletkom bez recepty
Nietolerancja laktozy bywa często mylona z alergią na białka mleka krowiego. Nie musi jednak być mniej poważnym problemem zdrowotnym, jak kiedyś sądzono. Chociaż łatwiej stosować dietę bez laktozy niż uczulających białek, lekceważenie schorzenia...
-
Wiemy już, że kawa to napój pełen zdrowia. A co, jeśli dodamy do niej odrobinę cukru czy mleka?
Według prof. Reginy Wierzejskiej, eksperta w zakresie żywienia, kończy się dyskusja na temat tego, czy kawa jest napojem bezpiecznym. Dziś naukowcy zastanawiają się raczej, czy już uznać ją za lek. Kawoszom przyda się aktualna, solidna porcja wied...
-
Które produkty, oprócz mleka, zawierają wapń. Czym grozi niedobór wapnia
Wapń znajdziemy nie tylko w mleku i jego przetworach. Dobrymi źródłami tego minerału są zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, niektóre owoce, orzechy oraz ryby zjadane wraz z ośćmi, takie jak sardynki.
-
Jogurt: właściwości zdrowotne. Dlaczego warto sięgać po jogurt
Jogurt jest nie tylko smaczny, ale i niezwykle zdrowy. Zawiera bowien żywe kultury przyjaznych organizmowi bakterii. Naturalny jogurt zawiera łatwo przyswajalne białko, więcej witamin z grupy B niż mleko, a także uzupełnia zapasy wapnia, żelaza i...
-
Pij mleko, będziesz wielki? A może: pij mleko, będziesz kaleką? Kontrowersje nie ustają [NaZdrowie]
Czy picie krowiego mleka może być groźne dla zdrowia? Tak, ale to nieprawda, że szkodzi większości z nas. Warto czy nie warto pić? Co możesz zyskać, a co stracić i w jakiej sytuacji? Sprawdź!
-
Mleka roślinne: rodzaje, właściwości. Dla kogo mleko roślinne?
W ostatnich latach, gdy weganizm oraz zdrowy styl życia zyskują coraz więcej zwolenników, na popularności zyskały również mleka roślinne. Sa pozyskiwane ze zbóż, nasion, orzechów, roślin strączkowych. Każdy z tych napojów cechuje się innym smakiem...
-
Gazy, wzdęcia, nawet nieprzyjemne odbijania? Sprawdź, które produkty im sprzyjają
Zwykle wydaje się nam, że wiemy dokładnie, które produkty sprzyjają nadmiarowi gazów w niemal całym układzie pokarmowym. Gdyby jednak było to tak proste, trwale rozwiązywalibyśmy problem. Nie jest...
-
Rak jelita grubego - najważniejsze objawy. Badania, które mogą ratować życie
-
Zastąp kawę tym napojem. Będziesz tryskać energią przez cały dzień
-
Ich unikalna i trwała kompozycja zapachowa, zniewala i przywołuje piękne chwileMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Żywność pochodzenia roślinnego a ryzyko chorób serca i cukrzycy typu 2 - nowe badania
-
Czy codzienna kąpiel nam nie służy? Opinie dermatologów
- Co kryje się za falą dziecięcego zapalenia płuc w Chinach? Eksperci wyjaśniają
- Witamina B12 może przyspieszyć naprawę tkanek i pomóc w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego - nowe badanie
- Napar, który pomaga przy bólu gardła
- Kiedyś robiły go babcie. Dziś ten rosół jest eliksirem zdrowia i młodośći
- W QUIZIE medycznym pytamy o choroby. Jak z Waszą wiedzą na ten temat?