cukry proste
-
Laktoza twój wróg? Nie wierz, że pozbędziesz się nietolerancji dzięki tabletkom bez recepty
Nietolerancja laktozy bywa często mylona z alergią na białka mleka krowiego. Nie musi jednak być mniej poważnym problemem zdrowotnym, jak kiedyś sądzono. Chociaż łatwiej stosować dietę bez laktozy niż uczulających białek, lekceważenie schorzenia...
-
Najwięksi wrogowie wątroby w twojej kuchni. Czego nie toleruje wątroba?
Wątroba jest największym narządem wewnętrznym organizmu, pełniącym ponad 500 różnych funkcji. Wspiera procesy trawienne, metabolizm, zajmuje sie usuwaniem toksyn oraz magazynowaniem składników odżywczych. Jakie składniki spożywcze nie służą naszej...
-
Dobre i złe węglowodany- co to znaczy, jaka jest między nimi różnica?
Węglowodany są głównym źródłem energii dla naszego organizm oraz gromadzonym w mięśniach materiałem zapasowym, biorą udział w budowie struktur komórkowych. Glukoza stanowi też jedyne "pożywienie" mózgu. Może więc niesłusznie węglowodany mają taką...
-
Dieta FODMAP - na czym polega. Kto powinien ją stosować
FODMAP nie jest dietą odchudzająca, jej celem jest wyeliminowanie dolegliwości związanych z układem pokarmowym, procesem trawienia oraz nieprawidłową pracą jelit. Zasady diety FODMAP są restrykcyjne i trzymanie się ich zbyt długo może szkodzić,...
-
Jak cukier wpływa na nasze zdrowie
Nadmiar spożywanego cukru to znak naszych czasów. Do nadmiaru przyzwyczaił na przemysł spożywczy, wykorzystujący węglowodany do produkcji żywności i napojów właściwie bez umiaru. Naukowcy i lekarze są jednak przerażeni tą ekspansją słodkości. Nasz...
-
Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić
Twoje odchudzanie za każdym razem kończy się tak samo - totalną porażką? Zacznij troszczyć się o siebie, zamiast karać, że nie jesteś taki "jak powinieneś".
-
Kulinarne hity lata: jak wpływają na nasze zdrowie? Ile kalorii ma urlopowy grzech?
Gofry, lodowe desery, frytki zjedzone w biegu: bez tego na wakacjach się nie da żyć. Co w tych pysznościach siedzi? Ile trzeba ruchu, żeby to spalić? Sporo!
-
Glikozydy: rodzaje, zastosowanie
Glikozydy to związki chemiczne składające się z dwóch części: cukrowej oraz aglikonowej. W roślinie odpowiadają za kolor, charakterystyczny zapach czy smak. Ze względu na zróżnicowaną budowę wykazują się wieloma właściwościami. Niektóre grupy...
-
Nietolerancja fruktozy: przyczyny, leczenie i dieta
Nietolerancja fruktozy to przypadłość wielu osób związana z niewłaściwym wchłanianiem przez organizm cukru owocowego, czyli fruktozy. Pod pojęciem nietolerancji fruktozy kryją się dwa zaburzenia: upośledzenie wchłaniania fruktozy w przewodzie...
-
Indeks glikemiczny - jak się nim posługiwać?
Tabele indeksu glikemicznego mają nam pomóc w przestrzeganiu diety i panowaniu nad swoją wagą. Żeby wykorzystać je w walce o lepszą sylwetkę, a także w dietach, które towarzyszą np. cukrzycy, trzeba wiedzieć, jak się nimi posługiwać i do czego...
-
Czy te oczy mogą kłamać? Podniecenie seksualne można poznać po źrenicach i nie tylko
-
Bąki, plaśnięcia, wycieki, nietrafienia, czyli łóżkowe wpadki. Jak się zachować?
-
Dzień dziecka powinien być każdego dnia. Jak okazywać wsparcie dzieciom na co dzień, nie tylko od święta?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Szklanka zdrowia, czyli dlaczego warto sięgać po sokiMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Jesteś na diecie? Ten prosty napój świetnie wspomaga odchudzanie
- Jaki masz rodzaj hemoroidów? Ustal to, by dobrać najskuteczniejsze leki
- Jak mogę szybko obniżyć ciśnienie?
- Kleszcza nie było, rumienia też, a jest borelioza. Jak to możliwe?
- Odczuwasz zmęczenie i częste bóle brzucha? Możesz mieć niedobór witaminy
- Jak pozbyć się kleszczy z ogrodu? Przygotuj ekologiczny oprysk