cukry proste

Więcej o:

cukry proste

  • Cukier

    Dołącz do nas na Facebooku! Cukry a próchnica zębów Pokarmy zawierające cukry proste i skrobię mogą przyczyniać się do powstawania próchnicy zębów. Bakterie znajdujące się w jamie ustnej, jak również brak fluorowania zębów, także prowadzi do próchnicy. Drobnoustroje te, z cukrów produkują kwas

  • Grzybica ogólnoustrojowa - co to za choroba? Sposoby na odgrzybienie

    , na przykład poprzez dietę bogatą w cukry proste, gdy jednocześnie pozbawiamy się produktów z błonnikiem oraz z witaminami z grupy B. Te niedobory, w powiązaniu z obniżeniem odporności organizmu, sprzyjają namnażaniu się grzybów i migracji do innych narządów wewnętrznych. Rozwojowi grzyba "pomaga" nadmiar

  • Glukoza - charakterystyka, funkcje i norma we krwi

    Glukoza - charakterystyka Glukoza jest jednym z najważniejszych składników biorących udział w wielu procesach chemicznych i biologicznych w ludzkim organizmie. Jest kluczowym elementem odpowiedzialnym za prawidłową pracę układu nerwowego, mózgu oraz wielu innych narządów. Glukoza powstaje w wyniku

  • Co to są węglowodany? Jakie produkty są bogate w cukry?

    ze spalenia jednego ich grama to aż 4 kcal. W najprostszym przypadku rozróżnia się kilka rodzajów tych związków, są to: cukry proste lub też monosacharydy cukry złożone, czyli polisacharydy Czym zatem różnią się od siebie te dwa rodzaje węglowodanów oraz gdzie można je spotkać? Węglowodany proste Cukry proste

  • Chcesz wrócić do formy? Te produkty mogą ci w tym pomóc!

    połączeniu z aktywnością fizyczną, znacznie ułatwia osiągnięcie sportowych celów. Smacznie i bez wyrzutów sumienia. Ale czy zdrowo? Sprawdzaj składy produktów Czasami możemy usłyszeć jednak, że produkty te mogą zawierać zbyt dużą ilość tłuszczu lub cukrów prostych. Dlatego tak ważne jest, by sprawdzać

  • Glikozydy: rodzaje, zastosowanie

    zwanego też monosacharydem lub cukrem prostym - jest to rodzaj węglowodanu) i części aglikonowej, niecukrowej, którymi mogą być różne związki, takie jak np. alkohole, fenole, sterole, kumaryny, laktony, kwasy karboksylowe. Część cukrowa natomiast zawiera od jednej do dwunastu cząsteczek cukrów prostych

  • Grzyby Candida - objawy zarażenia, leczenie, profilaktyka

    nadmiaru drożdżaków. Bardzo często przyczyną zachwiania mikroflory jelit jest zła dieta. Chorzy jedli zbyt mało produktów z błonnikiem i witaminami z grupy B. Do nadmiernego wzrostu grzybów w organizmie przyczynia się jadłospis bogaty w cukry proste (to pożywka dla drożdżaków). Należy jednak podkreślić