alergia-pokarmowa

Alergia-pokarmowa

Co to jest alergia pokarmowa? Alergia spowodowana przez żywność jest to nieprawidłowa reakcja organizmu w wyniku spożycia określonych pokarmów, w której pośredniczą mechanizmy zarówno immunologiczne, jak i nieimmunologiczne. W drugim przypadku mówi się o nietolerancji pokarmowej. Co powoduje alergię? Choroba może pojawić się w związku z przyjmowaniem pokarmów dowolnego typu i w dowolnym wieku, ale najczęściej za reakcje alergiczne odpowiedzialne są mleko krowie, białko jaja, zboże, niektóre jarzyny, ryby i mięczaki, orzechy włoskie i laskowe; ponadto także barwniki i konserwanty. Osoby dotknięte alergiami różnego typu są narażone na większe ryzyko rozwoju reakcji alergicznych na pokarmy, zwłaszcza jeśli należą do rodziny, w której stwierdzono inne przypadki alergii pokarmowych. Występowanie: Alergia pokarmowa jest chorobą często występującą i wciąż się rozprzestrzeniającą. Dotyczy ok. 3% populacji, głównie płci męskiej. Jest powszechna głównie u dzieci w pierwszych czterech latach życia, ze wskaźnikiem zachorowalności dochodzącym do 15%, natomiast w późniejszym wieku zjawisko to trudno oszacować. Diagnoza: Diagnoza wydawana jest na podstawie objawów nadwrażliwości, które pojawiają się po bardzo krótkim czasie od spożycia pokarmu, 30 min - 2 godz. W większości przypadków dominują objawy ze strony układu pokarmowego, takie jak nudności, wymioty, biegunka, gazy jelitowe i bóle skurczowe brzucha. Objawy te często łączą się z reakcjami skórnymi, takimi jak pokrzywka, obrzęk naczyniowy głównie warg i błony śluzowej jamy ustnej, zaczerwienienie lub bladość skóry. Niekiedy mogą pojawić się także katar alergiczny i astma, a rzadko wstrząs anafilaktyczny. Diagnoza może być potwierdzona przez wykonanie szeregu badań laboratoryjnych i testów skierowanych na rozpoznanie żywności odpowiedzialnej za przejaw alergii. Alergologiczne testy skórne i badania przeciwciał w surowicy pozwalają uzyskać użyteczne informacje, ale najbardziej wiarygodną diagnozę można wydać na podstawie testów eliminacyjnych i łańcuchowych, polegających na obserwowaniu ewentualnych zmian w następstwie wyeliminowania lub podania żywności podejrzewanej o wystąpienie reakcji alergicznych.

alergia pokarmowa

Więcej o:

alergia pokarmowa

  • Alergia pokarmowa

    Po zjedzeniu uczulającego pokarmu u maluszka pojawia się biegunka, wymioty, wzdęcia, wysypka (patrz: atopowe zapalenie skóry), czasem trudności z oddychaniem, katar, kaszel. Alergie pokarmowe najczęściej zaczynają się u dzieci odstawionych od piersi w 2-3 mies. życia. Białko mleka krowiego

  • Uczulenie na truskawki - kto jest narażony, pierwsze objawy

    . Zawierają całą masę witamin z grupy B, witaminę E i C, a ponadto błonnik, potas, fosfor, żelazo, magnez. Zdarzają się jednak osoby uczulone na truskawki, chociaż alergia na truskawki nie jest tak powszechna, jak inne alergie pokarmowe. Czynnikiem alergizującym jest białko znajdujące się w tych owocach

  • Nietolerancje pokarmowe: objawy, przyczyny, leczenie

    Nietolerancje pokarmowe - czym różnią się od alergii? Nietolerancje pokarmowe są coraz bardziej powszechne. Trudno jest jednak ustalić, ile tak naprawdę ludzi na nią cierpi. Często bowiem objawy nietolerancji pokarmowej mylone są z alergią pokarmową lub są objawem innych niezdiagnozowanych schorzeń

  • Rumieńce na twarzy - kiedy nie są oznaką zdrowia

    i są czymś całkowicie naturalnym, o co nie trzeba się martwić. Główne przyczyny występowania rumieńców na twarzy to: Silne emocje Alergie pokarmowe i kontaktowe Zmiany hormonalne Choroby skóry. Częstą przyczyną zaczerwienienia skóry twarzy jest alergia kontaktowa albo pokarmowa. Jeżeli wypieki pojawiają się na twarzy

  • Alergia na białko u dorosłych - przyczyny, objawy, leczenie

    Alergia pokarmowa to zespół nieprawidłowych reakcji ze strony układu immunologicznego na spożyte składniki. Zdarza się, gdy organizm zidentyfikuje je jako potencjalnie szkodliwe, zaczyna produkować przeciwciała typu IgE i wysyła je do walki. Alergia na białko - czym jest? Zacznijmy od tego, że w

  • Choroba trzewna, czyli celiakia. Kto jest na nią narażony?

    Choroba trzewna u dzieci ? jak ją rozpoznać? Choroba trzewna dzięki mediom stała się dla nas wszystkich bardziej zrozumiała. Do tej pory wiele osób zmagających się z jej objawami nawet nie podejrzewało, że może to być poważny problem zdrowotny. Tymczasem celiakia występuje nie tylko u dorosłych, ale

  • Wysypka - rodzaje, przyczyny i leczenie

    Wysypka - rodzaje Wysypki można podzielić na kilka grup, w zależności od przyjętych kryteriów. Pierwszym kryterium podziału może być przyczyna wysypki. Wówczas wysypki dzieli się na: alergiczne, towarzyszące innym chorobom, wywołane czynnikami zakaźnymi. Jako inne kryterium można przyjąć wygląd