czerwone mięso
-
Niebezpieczna alergia na czerwone mięso? Powodem może być ukąszenie kleszcza
Zagrożenie ukąszeniem przez kleszcza o tej porze roku jest bardzo wysokie. Niestety, złapanie pasażera na gapę może nieść za sobą wiele niebezpiecznych powikłań. Jednym z nich jest zespół alfa-gal, czyli niebezpieczna reakcja alergiczna na czerwon...
-
Rak jelita grubego: coraz więcej dowodów na to, że nasza dieta zwiększa ryzyko choroby
Nadmiar czerwonego mięsa i jego przetworów w diecie, "puste kalorie" w wysokoprzetworzonej żywności - to wszystko nie pozostaje bez wpływu na zdrowie jelit. Sprzyja bowiem namnażaniu się pewnych szczepów bakterii, które zmieniają DNA komórek jelit...
-
Nabiał, sól i stek: mogą być dobre dla zdrowia. Czas skończyć z niektórymi mitami - twierdzą eksperci
Dowody naukowe sugerują, że zarówno wysokotłuszczowy nabiał, jajka, a nawet czerwone mięso mogą przynosić korzyści zdrowotne. Wiedza na temat tego, co jest zdrowe, a co nie, zmienia się w miarę, jak przybywa coraz więcej dobrej jakości badań. Może...
-
Czy dieta bogata w czerwone mięso wywołuje raka jelita grubego? Są mocne dowody
Od dawna wiadomo, że jest związek pomiędzy spożywaniem większych ilości czerwonego mięsa a ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Nie było jednak jasne, jaki biologiczny mechanizm za tym stoi. Naukowcy rozwikłali tę zagadkę.
-
Czy czerwone mięso źle wpływa na nasze zdrowie? Naukowcy są podzieleni
W Stanach Zjednoczonych trwa właśnie dyskusja, czy ograniczenie spożycia czerwonego mięsa daje jakieś większe korzyści zdrowotne? Stało się to po serii pięciu publikacji analizujących dane z innych badań, tzw. metaanalizy. Wielu naukowców i...
-
Wielkanoc bez wędlin i białej kiełbasy? Nie przejdzie! Jak wybrać najlepsze produkty?
Wędliny, czyli samo zło? Niekoniecznie! Istotne, by z szerokiej oferty rynkowej wyłowić to, co najlepsze. Znakomicie sprawdza się zasada: im mniej, tym lepiej i nie chodzi jedynie o wielkość porcji. Wiesz, że różnice zawartości tłuszczu w...