warzywa
-
Co jeść na kolację, aby mieć niski cukier rano. Zacznij od jednej prostej zmiany w swoim życiu
Kluczem do kontroli glukozy we krwi jest zjadanie właściwych posiłków o właściwej porze. Kiedy jeść kolację i co położyć na talerzu? O czym musimy pamiętać?
-
Dania bardzo niskokaloryczne - gotowe pomysły na zdrowe posiłki. Nie tylko warzywa i owoce
Dania bardzo niskokaloryczne są szczególnie chętnie wybierane przez osoby będące na diecie czy chcące zrzucić zbędne kilogramy. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kalorii jest niezwykle ważne nie tylko dla utrzymania szczupłej sylwetki,...
-
Surowe czy gotowane? W jakiej postaci jeść popularne warzywa, aby w pełni wykorzystać ich wartości odżywcze
Zwykle namawia się nas do jedzenia jak najwięcej nieprzetworzonych warzyw. I słusznie, ponieważ w ten sposób korzystamy ze zgromadzonych w nich składników odżywczych, którym wysoka temperatura nie zawsze służy. Przykładem jest witamina C, która...
-
Twoja dieta ma moc - jedz warzywa i owoce nie tylko od święta
W zasadzie wszyscy mamy świadomość, że warzywa i owoce są zdrowe. Kiedy jednak mielibyśmy powiedzieć, jaka ich dawka i forma zapewnia optymalne efekty, zaczynają się schody. Pojawiają się też wątpliwości dotyczące owoców czy soków. O ich rozwianie...
MATERIAŁ PROMOCYJNY -
Dbaj o siebie kolorowo! Barwniki owoców i warzyw mają spore znaczenie dla zdrowia
Po kolorze warzyw i owoców można wstępnie ocenić, jak wpłyną na nasze zdrowie? Tak! Barwniki to cenni informatorzy i wyróżniki. Generalnie cała "zielenina" (niekoniecznie zielona) ma znakomity wpływ na nasz organizm i tęczowy talerz jest...
-
Warzywa po które kobiety powinny sięgać częściej
Wybierajmy żółte, pomarańczowe, czerwone, z pełnym likoprenu pomidorem na czele. A także warzywa zielonolistne, zwłaszcza te ciemnozielone.
-
Polifenole - czy polifenole są zdrowe? Nie ma wątpliwości, że warto je jeść
Polifenole to te związki, które "kolorują" owoce i warzywa. Chronią rośliny przed szkodnikami, chorobami i nadmiarem słońca. Ale także dla ludzkiego zdrowia okazują się być bardzo ważne.
-
Warzywa bogate w potas. Dlaczego nie może ich zabraknąć w naszej diecie
Głównym "dostawcą" potasu w polskich daniach pozostaje ziemniak. Potas znajdziemy jednak w większości zjadanych przez nas potraw. To bardzo ważne, ponieważ niedobory potasu grożą złą pracą serca, skurczami mięśni, zmęczeniem. Bez tego minerału...
-
Dieta odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu objawów ADHD u dzieci
Dzieci z ADHD muszą dostawać wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują, a nie kolejnej, większej dawki leków. Zrealizowane niedawno w Ameryce Północnej badania pokazały, że te dzieci, które jadły więcej warzyw i owoców miały mniejsze proble...
-
Błonnik - dlaczego nie może go braknąć w diecie. Najlepsze źródła błonnika
Błonnik jest bardzo ważny dla prawidłowego działania układu pokarmowego, a także układu sercowo-naczyniowego, przyczyniając się do obniżania poziom cholesterolu. Pojawiły się dowody, że błonnik jest również ważny dla pracy mózgu. Dlatego tak ważna...
-
Co jeść na kolację, aby mieć niski cukier rano. Zacznij od jednej zmiany
-
Za wysoki cukier. Objaw, który wyczujesz w czasie oddawania moczu
-
Co jeść na śniadanie, żeby mieć niski cukier? Zacznij od prostego nawyku
-
Co pić rano, aby mieć płaski brzuch?
-
Pomaga obniżyć cholesterol i zgubić zbędne kilogramy. Sięgnij po niebieski napój
- Olej z czarnej porzeczki na cholesterol. Obniża jego poziom w miesiąc
- Schudłeś 5 kg? Dowiedz się, jakie zmiany zaszły w twoim organizmie
- Ciąży na mnie wielka odpowiedzialność - pan Marcin wspiera chorą żonę i synka
- Zabronić oranżady i coli? O co chodzi z zakazem dla monsterków?
- Sprawdź, jak zneutralizować bakterie odpowiedzialne za efekt jo-jo