allicyna
-
Zacznij jeść dwa ząbki czosnku dziennie. Zdziwisz się, jak zareaguje twój organizm
Czosnek jest dobrze znany ze swoich właściwości leczniczych i od dawna stosowany w walce infekcjami bakteryjnymi. Ale to nie wszystkie jego prozdrowotne zalety. Dlaczego jeszcze warto jeść czosnek?
-
Czy czosnek rzeczywiście jest naturalnym antybiotykiem? [NaZdrowie]
Czosnek z pewnością jest naszym sojusznikiem w sezonie infekcji, ale czy nazywanie go naturalnym antybiotykiem nie jest jednak przesadą? Warto się przekonać...
-
Czosnek - niepowtarzalny zapach, niezawodny lek. Dlaczego warto jeść 2 ząbki czosnku dziennie?
Czosnek był znany i lubiany już długo przed naszą erą - nic dziwnego! Właściwości zdrowotne i wartości odżywcze czosnku sprawiają, że to naturalny antybiotyk. Walczy z nowotworami, bakteriami, wirusami i stanami zapalnymi.
-
Allicyna - supermoc czosnku. Co to jest, jak powstaje i gdzie jej szukać?
Allicyna to związek chemiczny, który wytwarza się, gdy uszkadzamy - czyli na przykład kroimy - czosnek. To właśnie dzięki niej czosnek ma tak intensywny zapach i smak. Uważa się, że allicyna ma różne właściwości lecznicze. Jest jednak substancją...