allicyna

Więcej o:

allicyna

  • Allicyna - supermoc czosnku. Co to jest, jak powstaje i gdzie jej szukać?

    Allicyna to substancja należąca do związków siarkoorganicznych. Jest fitonocydem, a więc substancją naturalnie wydzielaną przez rośliny, która hamuje rozwój mikroorganizmów. "Fitonocyd" oznacza dosłownie "wytępiony przez roślinę". Ma zatem właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze, często też

  • Czosnek: jak go używać, aby skutecznie zwalczył infekcję

    Więcej o zdrowiu przeczytasz na głównej stronie Gazeta.pl. Czosnek zawiera związek zwany allicyną. To substancja chemiczna, która powstaje, gdy kroimy lub miażdżymy czosnek. To właśnie dzięki allicynie roślina ma specyficzny intensywny zapach i smak. Allicyna zawiera przede wszystkim siarkę

  • Czy czosnek rzeczywiście jest naturalnym antybiotykiem? [NaZdrowie]

    allicyna. To związek siarkowy, który nadaje czosnkowi specyficzny zapach. Allicyny boi się nawet Helicobacter pylori, ale nowoczesnych preparatów z apteki czosnek nie zastąpi. Zarazem: warto korzystać z natury, bo allicyna dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze i wpływa pozytywnie na poziom cholesterolu, a

  • Domowe sposoby na ból gardła. Tak pozbędziesz się go najszybciej

    antyseptyczne. Może okazać się bardzo pomocny w leczeniu infekcji bakteryjnej i łagodzeniu bólu gardła. Wszystko dzięki zawartemu w nim składnikowi o nazwie allicyna. Hamuje ona rozwój bakterii i wspomaga drogi oddechowe, Ocet jabłkowy. Zawarty w nim kwas octowy może nam pomóc w zwalczeniu bakterii. Do ciepłej

  • Jodyna: właściwości, zastosowanie

    z widzeniem oraz łzawienie. Wąchanie jodyny może skończyć się podrażniem dróg oddechowych, w niektórych wypadkach mogą wystąpić nawet duszności. Spożycie jodyny może natomiast skutkować bólem brzucha, wymiotami, zmniejszeniem ciśnienia i uciskiem na klatkę piersiową. Może cię też zainteresować: Allicyna

  • Czerwona cebula: chroni przed rakiem, wzmacnia odporność

    dla działania systemu immunologicznego, powodując, że ten jest mniej przeciążony. W czerwonej cebuli znajdziemy także allicynę, związek siarki, działający bakteriobójczo i grzybobójczo, co dodatkowo zwiększa działanie prewencyjne czerwonej cebuli. Związki siarki są zdolne do pobudzania naturalnych mechanizmów