antyoksydanty
-
Stres oksydacyjny - przyczyny powstawania, skutki, leczenie, dieta
Stres oksydacyjny to stan zaburzenia równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami występującymi w ludzkim organizmie. Jest to bardzo niebezpieczne, gdyż sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych.
-
Na ciepło i z tłuszczem zdrowiej. O likopenie, mocarzu z pomidora
Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, keczup... Oczywiście, świeże pomidory są bardzo zdrowe, ale podgrzane i przygotowane z odrobiną tłuszczu pod pewnymi względami okazują się lepsze. Wszystko za sprawą likopenu, naturalnego barwnika zawartego w...
-
Morwa biała - właściwości, przeciwwskazania, opinie
Morwa jest rośliną, z którą farmakolodzy i lekarze wiążą ogromne nadzieje. Naukowcy od kilku lat próbują przeanalizować jej właściwości. Co ciekawe, jadalne owoce morwy były od wielu wieków wykorzystywane w medycynie ludowej m.in. w Afganistanie....
-
Dynia dobra nie tylko w Halloween. Dlaczego warto ją jeść?
Niektórzy twierdzą, że jest mdła i nadaje się bardziej do straszenia niż jedzenia. Na pewno? Poznaj zalety dyni i ciesz się smakiem. Wiele zależy od sposobu przygotowania.
-
Jackfruit - właściwości, zastosowanie. Jak smakuje jackfruit
Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego (zwany też drzewem bochenkowym). Jest to największy owoc na świecie, który rośnie na drzewach - może osiągać masę nawet do 30 kilogramów. Jakie właściwości ma jackfruit? Jakie zastosowanie ma ten owoc i ja...
-
Okra - właściwości. Dlaczego warto sięgać po to warzywo
Okra, znana również pod nazwami piżmian oraz ketmia jadalna, to jednoroczna roślina należąca do rodziny ślazowatych, do której należą również takie rośliny jak prawoślaz, kakaowiec właściwy, baobab czy durian. Jest ona bardzo popularna w kuchni...
-
Longan (tropikalny owoc) - właściwości, zastosowanie
Longan to tropikalny owoc przypominający swoim wyglądem oraz smakiem liczi. Owoc ten jest bogaty w cenne wartości odżywcze i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jakie właściwości ma longan? Jakie składniki zawiera i jak należy jeść ten...
-
Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić
Twoje odchudzanie za każdym razem kończy się tak samo - totalną porażką? Zacznij troszczyć się o siebie, zamiast karać, że nie jesteś taki "jak powinieneś".
-
Kapary: właściwości, zastosowanie, przepisy
Kapary to warzywo, które coraz częściej gości na stołach Polaków. Początkowo jedliśmy go głównie jako dodatek do pizzy czy do sałatek w restauracjach specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej. Obecnie śmiało eksperymentujemy z nimi we...
-
Kulinarne hity lata: jak wpływają na nasze zdrowie? Ile kalorii ma urlopowy grzech?
Gofry, lodowe desery, frytki zjedzone w biegu: bez tego na wakacjach się nie da żyć. Co w tych pysznościach siedzi? Ile trzeba ruchu, żeby to spalić? Sporo!
-
Kareta lada dzień się rozsypie. Kogo to obchodzi? Na pewno nie warszawskich urzędników
-
Nie lubisz czystej wody? To jej nie pij. Pięć smacznych i zdrowych napojów, które też cię nawodnią
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
-
Pomogą się obudzić. Poprawią koncentrację i nastrój. Naturalne dopalacze - najlepszy pomysł na poranek?
-
Nie stosują diet cud, niekoniecznie ciężko trenują, to co robią? Sekrety szczupłych kobiet
- Produkty, które obniżają ciśnienie krwi. Co warto włączyć do diety
- Zatwierdzono nowy lek na cukrzycę. Ma pomóc w walce z... otyłością
- Matura z chemii? Sprawdź, czy coś jeszcze pamiętasz
- Zaparcia w ciąży. Jak poradzić sobie z uporczywym problemem?
- Przeciętna pielęgniarka w Polsce ma 53 lata, umiera 7 lat później. Niedługo może ich zabraknąć