antyoksydanty
-
Polifenole - czy polifenole są zdrowe? Nie ma wątpliwości, że warto je jeść
Polifenole to te związki, które "kolorują" owoce i warzywa. Chronią rośliny przed szkodnikami, chorobami i nadmiarem słońca. Ale także dla ludzkiego zdrowia okazują się być bardzo ważne.
-
Stres oksydacyjny - przyczyny powstawania, skutki, leczenie, dieta
Stres oksydacyjny to stan zaburzenia równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami występującymi w ludzkim organizmie. Jest to bardzo niebezpieczne, gdyż sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych.
-
Na ciepło i z tłuszczem zdrowiej. O likopenie, mocarzu z pomidora
Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, keczup... Oczywiście, świeże pomidory są bardzo zdrowe, ale podgrzane i przygotowane z odrobiną tłuszczu pod pewnymi względami okazują się lepsze. Wszystko za sprawą likopenu, naturalnego barwnika zawartego w...
-
Morwa biała - właściwości, przeciwwskazania, opinie
Morwa jest rośliną, z którą farmakolodzy i lekarze wiążą ogromne nadzieje. Naukowcy od kilku lat próbują przeanalizować jej właściwości. Co ciekawe, jadalne owoce morwy były od wielu wieków wykorzystywane w medycynie ludowej m.in. w Afganistanie....
-
Dynia dobra nie tylko w Halloween. Dlaczego warto ją jeść?
Niektórzy twierdzą, że jest mdła i nadaje się bardziej do straszenia niż jedzenia. Na pewno? Poznaj zalety dyni i ciesz się smakiem. Wiele zależy od sposobu przygotowania.
-
Jackfruit - właściwości, zastosowanie. Jak smakuje jackfruit
Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego (zwany też drzewem bochenkowym). Jest to największy owoc na świecie, który rośnie na drzewach - może osiągać masę nawet do 30 kilogramów. Jakie właściwości ma jackfruit? Jakie zastosowanie ma ten owoc i ja...
-
Okra - właściwości. Dlaczego warto sięgać po to warzywo
Okra, znana również pod nazwami piżmian oraz ketmia jadalna, to jednoroczna roślina należąca do rodziny ślazowatych, do której należą również takie rośliny jak prawoślaz, kakaowiec właściwy, baobab czy durian. Jest ona bardzo popularna w kuchni...
-
Longan (tropikalny owoc) - właściwości, zastosowanie
Longan to tropikalny owoc przypominający swoim wyglądem oraz smakiem liczi. Owoc ten jest bogaty w cenne wartości odżywcze i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jakie właściwości ma longan? Jakie składniki zawiera i jak należy jeść ten...
-
Odchudzanie bez diety? Sprawdź, jak to zrobić
Twoje odchudzanie za każdym razem kończy się tak samo - totalną porażką? Zacznij troszczyć się o siebie, zamiast karać, że nie jesteś taki "jak powinieneś".
-
Kapary: właściwości, zastosowanie, przepisy
Kapary to warzywo, które coraz częściej gości na stołach Polaków. Początkowo jedliśmy go głównie jako dodatek do pizzy czy do sałatek w restauracjach specjalizujących się w kuchni śródziemnomorskiej. Obecnie śmiało eksperymentujemy z nimi we...
-
Jeśli masz takie objawy, lepiej zgłoś się do lekarza. 10 sygnałów wskazujących na nowotwór
-
Atenolol już nie wróci. Brak leków na cukrzycę i antybiotyków dla dzieci - nowy raport prosto z aptek
-
Nowo odkryta cząsteczka zwalcza ponad 300 rodzajów lekoopornych bakterii
-
Problemy z wątrobą, nerkami, nowotwory - choroby, które widać na skórze. Na co zwracać uwagę?
-
COVID-19. Wartość odszkodowań za odczyny poszczepienne w Polsce przekroczyła już 2,2 mln zł
- Zamienniki mięsa na bazie roślin są naprawdę zdrowsze - sugeruje nowy przegląd
- Prawdopodobnie - jak większość z nas - źle zażywasz tabletki. Sposób ma wielkie znaczenie
- Objawy udaru słonecznego okiem ratownika medycznego. Na co zwrócić uwagę u ludzi oraz u psów?
- Redukcja kalorii obniża poziom białka związanego z procesem starzenia
- Pacjent z małpią ospą po raz pierwszy zakaził psa. Przełomowe odkrycie w Paryżu