antyoksydanty
-
Czarnuszka - działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, pomoże też ustabilizować cukier. A to jeszcze nie wszystkie jej zalety
Nasiona czarnuszki oraz tłoczony z nich olej, wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, którym coraz wnikliwiej przyglądają się naukowcy. Najbardziej obiecującym wydaje się być związek o nazwie tymochinon, główny składnik olejku eterycznego...
-
Najlepsze napoje, które opóźniają starzenie się organizmu. Większość nasz w swojej kuchni
Wiele produktów spożywczych kojarzy się z dobrym zdrowiem i długowiecznością. Także napoje, takie jak kawa, herbata czy naturalne soki, poprawiają ogólny stan zdrowia i zmniejszają ryzyko pojawienia się wielu problemów medycznych. Innymi słowy -...
-
Polifenole - czy polifenole są zdrowe? Nie ma wątpliwości, że warto je jeść
Polifenole to te związki, które "kolorują" owoce i warzywa. Chronią rośliny przed szkodnikami, chorobami i nadmiarem słońca. Ale także dla ludzkiego zdrowia okazują się być bardzo ważne.
-
Stres oksydacyjny - przyczyny powstawania, skutki, leczenie, dieta
Stres oksydacyjny to stan zaburzenia równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami występującymi w ludzkim organizmie. Jest to bardzo niebezpieczne, gdyż sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych.
-
Na ciepło i z tłuszczem zdrowiej. O likopenie, mocarzu z pomidora
Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, keczup... Oczywiście, świeże pomidory są bardzo zdrowe, ale podgrzane i przygotowane z odrobiną tłuszczu pod pewnymi względami okazują się lepsze. Wszystko za sprawą likopenu, naturalnego barwnika zawartego w...
-
Morwa biała - właściwości, przeciwwskazania, opinie
Morwa jest rośliną, z którą farmakolodzy i lekarze wiążą ogromne nadzieje. Naukowcy od kilku lat próbują przeanalizować jej właściwości. Co ciekawe, jadalne owoce morwy były od wielu wieków wykorzystywane w medycynie ludowej m.in. w Afganistanie....
-
Dynia dobra nie tylko w Halloween. Dlaczego warto ją jeść?
Niektórzy twierdzą, że jest mdła i nadaje się bardziej do straszenia niż jedzenia. Na pewno? Poznaj zalety dyni i ciesz się smakiem. Wiele zależy od sposobu przygotowania.
-
Jackfruit - właściwości, zastosowanie. Jak smakuje jackfruit
Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego (zwany też drzewem bochenkowym). Jest to największy owoc na świecie, który rośnie na drzewach - może osiągać masę nawet do 30 kilogramów. Jakie właściwości ma jackfruit? Jakie zastosowanie ma ten owoc i ja...
-
Okra - właściwości. Dlaczego warto sięgać po to warzywo
Okra, znana również pod nazwami piżmian oraz ketmia jadalna, to jednoroczna roślina należąca do rodziny ślazowatych, do której należą również takie rośliny jak prawoślaz, kakaowiec właściwy, baobab czy durian. Jest ona bardzo popularna w kuchni...
-
Longan (tropikalny owoc) - właściwości, zastosowanie
Longan to tropikalny owoc przypominający swoim wyglądem oraz smakiem liczi. Owoc ten jest bogaty w cenne wartości odżywcze i znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jakie właściwości ma longan? Jakie składniki zawiera i jak należy jeść ten...
-
Co pić, żeby odstraszyć kleszcze? Tak odstraszysz "pasażerów na gapę"
-
Co na kolację, aby mieć niski cukier rano? Ważny jest jeden kluczowy nawyk
-
Dzieci chcą wiedzieć więcej o bezpieczeństwie w sieci. I liczą na rodzicówMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Zaglądajcie do sedesu. Jeśli kupa się przykleja do muszli, trzeba sprawę wyjaśnić
-
Które zęby wyleczysz na NFZ? Darmowa wizyta u dentysty jest możliwa
- Jak natychmiast odetkać nos i zatoki? Wypróbuj ten tani domowy sposób
- Co jeść, żeby schudnąć z brzucha? Zacznij od czyszczenia lodówki z tych produktów
- Poznaj trzy główne przyczyny drętwienia rąk. Mogą dotyczyć ciebie
- Otyli to "pacjenci gorszej kategorii"? Lekarka rozwiewa mity o Saxendzie i glutydach
- Trzy dość częste choroby, które sprawiają, że tyjesz i trudno ci schudnąć