antyoksydanty
-
Biegnij do lasu i zbieraj te owoce. Uchodzą za jedne z najzdrowszych, a teraz jest prawdziwy wysyp
Jak się okazuje grzyby to nie jedyne skarby lasu. Aktualny wysyp jagód może być znacznie bardziej kuszącym kąskiem - owoce są nie tylko smaczne, ale i wyjątkowo zdrowe. Polska odmiana to bogactwo antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy....
-
Czarnuszka - działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, pomoże też ustabilizować cukier. A to jeszcze nie wszystkie jej zalety
Nasiona czarnuszki oraz tłoczony z nich olej, wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, którym coraz wnikliwiej przyglądają się naukowcy. Najbardziej obiecującym wydaje się być związek o nazwie tymochinon, główny składnik olejku eterycznego...
-
Najlepsze napoje, które opóźniają starzenie się organizmu. Większość nasz w swojej kuchni
Wiele produktów spożywczych kojarzy się z dobrym zdrowiem i długowiecznością. Także napoje, takie jak kawa, herbata czy naturalne soki, poprawiają ogólny stan zdrowia i zmniejszają ryzyko pojawienia się wielu problemów medycznych. Innymi słowy -...
-
Polifenole - czy polifenole są zdrowe? Nie ma wątpliwości, że warto je jeść
Polifenole to te związki, które "kolorują" owoce i warzywa. Chronią rośliny przed szkodnikami, chorobami i nadmiarem słońca. Ale także dla ludzkiego zdrowia okazują się być bardzo ważne.
-
Stres oksydacyjny - przyczyny powstawania, skutki, leczenie, dieta
Stres oksydacyjny to stan zaburzenia równowagi między wolnymi rodnikami a antyoksydantami występującymi w ludzkim organizmie. Jest to bardzo niebezpieczne, gdyż sprzyja rozwojowi chorób nowotworowych.
-
Na ciepło i z tłuszczem zdrowiej. O likopenie, mocarzu z pomidora
Zupa pomidorowa, sos pomidorowy, keczup... Oczywiście, świeże pomidory są bardzo zdrowe, ale podgrzane i przygotowane z odrobiną tłuszczu pod pewnymi względami okazują się lepsze. Wszystko za sprawą likopenu, naturalnego barwnika zawartego w...
-
Morwa biała - właściwości, przeciwwskazania, opinie
Morwa jest rośliną, z którą farmakolodzy i lekarze wiążą ogromne nadzieje. Naukowcy od kilku lat próbują przeanalizować jej właściwości. Co ciekawe, jadalne owoce morwy były od wielu wieków wykorzystywane w medycynie ludowej m.in. w Afganistanie....
-
Dynia dobra nie tylko w Halloween. Dlaczego warto ją jeść?
Niektórzy twierdzą, że jest mdła i nadaje się bardziej do straszenia niż jedzenia. Na pewno? Poznaj zalety dyni i ciesz się smakiem. Wiele zależy od sposobu przygotowania.
-
Jackfruit - właściwości, zastosowanie. Jak smakuje jackfruit
Jackfruit to owoc chlebowca różnolistnego (zwany też drzewem bochenkowym). Jest to największy owoc na świecie, który rośnie na drzewach - może osiągać masę nawet do 30 kilogramów. Jakie właściwości ma jackfruit? Jakie zastosowanie ma ten owoc i ja...
-
Okra - właściwości. Dlaczego warto sięgać po to warzywo
Okra, znana również pod nazwami piżmian oraz ketmia jadalna, to jednoroczna roślina należąca do rodziny ślazowatych, do której należą również takie rośliny jak prawoślaz, kakaowiec właściwy, baobab czy durian. Jest ona bardzo popularna w kuchni...
-
Choroby wątroby a dieta. Co jeść na obiad na diecie wątrobowej?
-
Taka dieta może szkodzić zdrowiu. Na czym polega dieta kefirowa?
-
O jakiej porze pić siemię lniane? Lepiej rano czy wieczorem?
-
Co najlepiej pić po posiłku na wzdęty i twardy brzuch? Wystarczy ten jeden napój
-
Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?
- To mogło skończyć się tragicznie. Dwulatek połknał osiem weterynaryjnych igieł
- Odczuwasz ból i pieczenie podczas oddawania moczu? To może być nowotwór
- Krwiak pod paznokciem najczęściej jest wynikiem urazu mechanicznego. Dowiedz się, jak z nim postępować
- Dieta Ewy Dąbrowskiej - ile można schudnąć? Czy to bezpieczna dieta?
- Agnieszka Woźniak-Starak w kampanii THEGLOOW.COM promuje zdrowy styl życia