czarnuszka
-
Zabija bakterie i grzyby, obniża cukier we krwi. Wystarczy, że zjesz kilka ziarenek każdego dnia
Nasiona czarnuszki możemy wykorzystać do przyprawiania potraw czy aromatyzowania chleba. Roślinie przypisuje się także pewne korzyści zdrowotne. Zacznij od niewielkich ilości i ciesz się efektami.
-
Kiedy pić olej z czarnuszki? Na czczo czy po kolacji? Czy pora dnia ma znaczenie?
Olej z czarnuszki to bogactwo prozdrowotnych składników, w tym nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz przeciwutleniaczy. Przypisuje się mu mnóstwo korzystnych dla organizmu właściwości.
-
Czarnuszka - działa przeciwzapalnie, bakteriobójczo, pomoże też ustabilizować cukier. A to jeszcze nie wszystkie jej zalety
Nasiona czarnuszki oraz tłoczony z nich olej, wykazują szereg prozdrowotnych właściwości, którym coraz wnikliwiej przyglądają się naukowcy. Najbardziej obiecującym wydaje się być związek o nazwie tymochinon, główny składnik olejku eterycznego...
-
Czarnuszka - wzmacnia układ odpornościowy, ale nie tylko. Właściwości i zastosowanie czarnuszki
Czarnuszka siewna jest cenioną przyprawą oraz rośliną leczniczą, i to od tysięcy lat. Ze względu za zawartość składników bioaktywnych działa pozytywnie na organizm i może zmniejszać objawy wielu chorób. Z nasion tłoczy się olej, używany w...
-
Olej z czarnuszki: właściwości, cena. Na co pomaga olej z czarnuszki?
Olej z czarnuszki, zwanej też czarnym kminem, kolendrą siewną czy czarnuchą, to substancja o niezwykle bogatych właściwościach prozdrowotnych. Uzyskuje się go z nasion czarnuszki siewnej, w procesie tłoczenia na zimno.