olej

Więcej o:

olej

  • Olej ryżowy: jakie ma właściwości, jak stosować olej ryżowy

    Olej ryżowy - właściwości odżywcze Olej tłoczy się z łusek ryżowych pełnych cennego roślinnego błonnika. Ponadto olej ryżowy zawiera: działający prozdrowotnie kwas omega-6 - głównie kwas linolowy kwas oleinowy z grupy kwasów omega-9 nasycone kwasy tłuszczowe witaminę E ( tokoferole i tokotrienole

  • Olej konopny - właściwości, działanie, zastosowanie

    Konopia siewna to jednoroczna roślina należąca do rodziny konopiowatych. Co ciekawe, olej z konopi był kiedyś bardzo popularny, a konopie siewne były uprawiane na terenie całej Polski. Wówczas nie tylko olej, ale również włókna z konopi były powszechnie stosowane. Ze względu na wysoką wytrzymałość

  • Stanieje olej rzepakowy

    . Z sondażu "Gazety" wynika, że olej tłoczony z tegorocznego rzepaku może być o 5-10 proc. tańszy od ubiegłorocznego. Jednak na półkach sklepowych pojawi się on dopiero po sprzedaniu starych zapasów, czyli na początku sierpnia. Eksport do Niemiec to jest to

  • Olej z nasion bawełny: właściwości zastosowanie

    Olej z nasion bawełny - jak się go pozyskuje, skład oleju Olej bawełniany pozyskuje się z nasion bawełny, które są produktem ubocznym produkcji włókien bawełnianych. Nasiona zawierają od 15 do 20 procent tłuszczu, a także białko (dlatego wykorzystywane są także jako pasza dla bydła i owiec). Aby

  • Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

    Olej z kokosa nierafinowany Jak każdy tłuszcz roślinny, tak i olej z kokosa, najlepszy jest nierafinowany. Tłoczony na zimno olej zachowuje właściwości kokosa i nie traci cennych składników odżywczych. Ponadto, nie zawiera dodatków chemicznych, które stosuje się podczas rafinacji. Olej z kokosa

  • Olej słonecznikowy - bogactwo witaminy E

    Olej słonecznikowy to drugi (po oleju rzepakowym) najczęściej spożywany przez Polaków olej roślinny. Wytwarzany jest z nasion słonecznika, zarówno z wykorzystaniem metody tłoczenia na zimno, jak i rafinacji. Charakteryzuje się jasnożółtą barwą oraz łagodnym smakiem i zapachem

  • Olej arganowy - smakuje i pielęgnuje

    miejscu na świecie, tj. południowo-zachodniej części Maroka. Owoce drzew arganowych wielkością przypominają oliwki. W ich wnętrzu znajdują się orzechy zawierające nasiona, z których właśnie pozyskiwany jest olej o złocistej barwie. Do celów kosmetycznych tłoczy

  • Olej z awokado: jakie ma właściwości. Jak stosować olej z awokado

    Olej z awokado jest wyciskany z miąższu owocu Ten olej nie jest tłoczony z pestek (jak większość olejów), ale wyciskany z miąższu awokado (Persea americana). Olej z awokado wyróżnia się na wiele sposobów i to bardzo pozytywnie. Ma wysoką temperatura dymienia, co oznacza, że może być bezpiecznie