tłuszcze roślinne

Więcej o:

tłuszcze roślinne

  • Oleje i tłuszcze roślinne - naturalne kosmetyki do zadań specjalnych

    shea - do skóry przesuszonej i opalania Piękna i zdrowa skóra latem Bardzo wrażliwa cera i chłody: jak sobie radzić? Zobacz: Masło kakaowe (także olej kakaowy) to tłuszcz roślinny, otrzymywany z dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Aby je pozyskać, owoce najpierw poddaje się fermentacji. W jej wyniku

  • Dwie porcje awokado tygodniowo zmniejszają ryzyko chorób serca o 16 procent

    takim przypadku ryzyko udaru mózgu wzrasta bowiem aż o 45 proc. Tylko zamiana tłuszczów pochodzenia zwierzęcego na tłuszcze roślinne jest korzystna dla zdrowia serca. Należy pamiętać, że awokado nie zastąpi zdrowych tłuszczów w diecie, takich jak oliwa z oliwek, orzechy i inne oleje roślinne - podkreślają

  • Olej kokosowy - właściwości i zastosowanie

    Olej z kokosa nierafinowany Jak każdy tłuszcz roślinny, tak i olej z kokosa, najlepszy jest nierafinowany. Tłoczony na zimno olej zachowuje właściwości kokosa i nie traci cennych składników odżywczych. Ponadto, nie zawiera dodatków chemicznych, które stosuje się podczas rafinacji. Olej z kokosa

  • Masło kakaowe - smaczny kosmetyk

    Masło kakaowe (znane także jako olej kakaowy) to tłuszcz roślinny, otrzymywany z dojrzałych owoców kakaowca właściwego. Aby je pozyskać, owoce najpierw poddaje się fermentacji. W jej wyniku otrzymuje się ziarna, które następnie tłoczy się na ciepło. Po zebraniu tłuszczu pozostaje z nich tzw. kuch

  • Najpopularniejsze oleje - co w sobie mają i kiedy warto po nie sięgać?

    Olej rzepakowy, zwany także "oliwą Północy", jest jednym z najczęściej spożywanych tłuszczów roślinnych w naszym kraju, choć nie zawsze cieszył się dobrą renomą. Niegdyś uważany był bowiem za niezbyt zdrowy, ze względu na zwartość toksycznego kwasu erukowego (mogącego powodować uszkodzenie mięśnia

  • Olej z kiełków pszenicy - na suchą skórę i zmarszczki

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Olej z kiełków pszennych, jak wskazuje nazwa, wytwarza się poprzez tłoczenie podkiełkowanych ziaren pszenicy. Zimnotłoczony, a więc najbardziej wartościowy olej, ma piękną, złocistą barwę i delikatny, zbożowy aromat. Jego zaletą jest również wydajność - do

  • Wieprzowina napędzi podwyżki. Co zdrożeje najbardziej?

    . Te na razie spadają, co może jednak doprowadzić do zmniejszenia hodowli. Więcej o 6 proc. zapłacimy również za oleje i tłuszcze roślinne. Nawet o 10 proc. zdrożeć mogą warzywa, co, zdaniem rozmówców "Rz", nie musi przełożyć się na wzrost cen mrożonek. O 4 proc. wzrosną ceny zbóż. Zwiększający się popyt spowoduje

  • Dieta przeciwzapalna - na czym polega, jakich produktów unikać

    czerwonego mięsa, mało cukru i mało tłuszczów nasyconych. W zamian za to obfitość świeżych warzyw, owoców, orzechów oraz tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych (królową jest oliwa z oliwek). Dieta DASH została opracowana specjalnie z myślą o walce z nadciśnieniem i kładzie nacisk na dania bez soli lub

  • Soki, chleb, drób, piwo i wódka mocno zdrożeją

    Gazeta podkreśla, że w pierwszym półroczu ceny żywności mogą zwiększyć się średnio o 5 proc.. - Najbardziej, od kilkunastu do kilkudziesięciu procent, zdrożeją przetwory z owoców, w tym soki, dżemy i mrożonki. W grupie szybko drożejących produktów znajdą się także tłuszcze roślinne. - podaje "Rz

  • Inflacja w marcu poniżej oczekiwań

    W marcu największy wzrost odnotowano w kategorii "paliwa do prywatnych środków transportu" - o 10,1% r/r oraz "użytkowanie mieszkania i nośniki energii" - o 7,7% r/r. Wśród produktów żywnościowych największe wzrosty w ujęciu miesięcznym odnotowały: drób (2,6%) i owoce (o 2,5%), warzywa i tłuszcze