nienasycone kwasy tłuszczowe
-
Jak szybko obniżyć poziom "złego" cholesterolu? Produkty, które ci w tym pomogą
Czy da się szybko obniżyć cholersterol? Niestety, nie jest to zadanie na tydzień lecz na dłuższy czas. Warto zacząć od pewnych zmian w diecie oraz zadbać o ruch fizyczny i obniżenie wagi.
-
Co oznacza skrót NNKT? Gdzie występują i jakie mają znaczenie dla organizmu?
Skrót NNKT oznacza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zgodnie z nazwą są podstawą do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na ich obecności najbardziej korzystają układ krwionośny, serce i mózg. W jakich produktach można znaleźć ich...
-
Olej z nasion bawełny: właściwości zastosowanie
Olej z nasion bawełny ma pewne zalety, ale z punktu widzenia korzyści zdrowotnych lepiej jest jednak na co dzień używać oleju rzepakowego, czy też oliwy z oliwek. Olej bawełniany, mimo że zawiera kwasy wielonienasycone, jest też zasobny w tłuszcze...
-
Węgorz: właściwości zdrowotne i odżywcze
Węgorz jest źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, chroni więc przed chorobami serca, udarem mózgu, nadciśnieniem tętniczym. Ma ponadto dobry wpływ na stan naszych oczu i skóry oraz kości dzięki obecności witaminy A, witaminy D oraz witami...
-
Jaja strusia - wartości odżywcze, zastosowanie w kuchni
Jaja strusie to wciąż mało popularny produkt na polskim rynku, a szkoda, ponieważ są one bardzo zdrowe. Zawierają mało cholesterolu oraz cechują się dużą zawartością zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównym ograniczeniem jaja strusiego...
-
Naukowcy: Orzechy chronią przed pogorszeniem nastroju i symptomami depresji
Osoby, które dodają do swojej diety orzechy włoskie, cieszą się lepszym samopoczuciem, mają więcej energii, nie mają kłopotów z koncentracją, a także rzadziej doświadczają objawów depresji niż konsumenci innych gatunków orzechów. Tak wynika z...
-
Opuncja figowa - właściwości, zastosowanie
Z nasion opuncji indyjskiej przygotowuje się olejek, który zawiera m.in duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz fitosteroli. W niektórych regionach liście opuncji są używane jako warzywo.
-
Guacamole: wartości odżywcze. Jak zrobić idealne guacamole?
Guacamole przygotowujemy na bazie awokado i soku z limonki oraz odrobiny soli. Do tego dodajemy - w zależności od naszego gustu - czosnek, cebulę, pomidory, ostre papryczki oraz zioła. Awokado, główny składnik guacamole, to "witaminowa bomba",...
-
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe - ich rola dla zdrowia i najlepsze źródła
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA - Polyunsaturated Fatty Acids) to składnik pożywienia, który powinien znaleźć się w każdej zbilansowanej diecie. Wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych znajdują się między innymi kwasy tłuszczowe z grup...
-
Kwasy tłuszczowe omega-9. Właściwości zdrowotne i najlepsze źródła omega-9
Kwasy tłuszczowe omega-9 to jedne z najważniejszych związków, bez których prawidłowe funkcjonowanie wielu narządów byłoby niemożliwe. Warunkowo zaliczane są do tzw. niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), co oznacza, że organizm ludz...
-
Kraken zakaża coraz więcej osób. Lada moment nowe szczepienia
-
Trzy niebezpieczne lekarstwa. Zła dawka może zabić dorosłego człowieka
-
Polacy nie chcą przepłacać za koszty ogrzewania. Stawiają na to rozwiązanieMATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Nowa szczepionka na COVID-19. Czym różni się od szczepionek mRNA?
-
Szok psychiczny. Jak go rozpoznać i we właściwy sposób udzielić pomocy?