Co oznacza skrót NNKT? Gdzie występują i jakie mają znaczenie dla organizmu?

Skrót NNKT oznacza niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które zgodnie z nazwą są podstawą do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na ich obecności najbardziej korzystają układ krwionośny, serce i mózg. W jakich produktach można znaleźć ich najwięcej? Jakie mają funkcje?

Osoby, które wiedzą co oznacza skrót NNKT mogą śmiało uznać, że mają wiedzę w zakresie niezbędnych składników w swojej codziennej diecie. Dzięki obecności w niej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych możliwe jest wzmocnienie odporności i serca czy też wspomaganie procesów myślowych.

Zobacz wideo Szadkowska: Wegetarian przybywa w Polsce i na świecie

Co to są NNKT, jakie są ich rodzaje i funkcje?

Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe dzielą się na dwie główne grupy. Pierwsza z nich to kwasy jednonienasycone, do których można zaliczyć przede wszystkim kwas oleinowy, przydatny przy okazji zrzucania kilogramów. W drugiej grupie kwasów wielonienasyconych znajdują się głównie kwasy omega-3 (m.in. kwas alfa-linolenowy) i omega-6 (m.in. kwas linolowy).

Do głównych korzyści zdrowotnych wynikających z obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych w pokarmie można zaliczyć wspomaganie pracy serca i układu krwionośnego. Mają ponadto działanie przeciwzakrzepowe i antyateromatyczne, co wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu. Ponadto NNKT obniżają ciśnienie tętnicze krwi, zapobiegają zawałom serca, chronią przed udarami mózgu, a niekiedy mogą nawet ograniczyć ryzyko wystąpienia przerzutów nowotworowych.

Gdzie występują NNKT?

Wśród głównych źródeł kwasu linolowego, który należy do kwasów z rodziny omega-6 znajdują się przede wszystkim oleje roślinne. Z tego powodu NNKT znajdziemy głównie w oleju słonecznikowym, sojowym, krokoszowym, z pestek winogron, z kiełków pszenicy, kukurydzianym, sezamowym i arachidowym.

Do kwasów omega-6 należy również kwas GLA, czyli kwas γ-linolenowy, który z kolei występuje między innymi w nasionach ogórecznika lekarskiego, czarnej porzeczki, wiesiołka oraz w oleju konopnym. Kwas ALA natomiast (α-linolenowy), należący do rodziny kwasów omega-3 znajdziemy w nasionach lnu, oleju lnianym, soi, rzepaku czy kiełkach pszenicy.

Zobacz też: Zdrowy tłuszcz - czy jest coś takiego? W jakich produktach go znajdziesz

Więcej o: