Naukowcy: Orzechy chronią przed pogorszeniem nastroju i symptomami depresji

Osoby, które dodają do swojej diety orzechy włoskie, cieszą się lepszym samopoczuciem, mają więcej energii, nie mają kłopotów z koncentracją, a także rzadziej doświadczają objawów depresji niż konsumenci innych gatunków orzechów. Tak wynika z obserwacji naukowców z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Los Angeles.

Które orzechy są najzdrowsze, a które maja najwięcej kalorii, dlaczego warto po nie sięgać? O tym mówi nasz film

Zobacz wideo

Badanie oparte zostało na danych z National Health and Nutrition Examination Survey, które obejmują dużą część populacji USA. Pytanie o nawyki żywieniowe zadano 26 tysiącom osób. Powiązano to z pytaniem o objawy depresji oraz samopoczucie w ciągu ostatnich dwóch tygodni. Respondenci odpowiadali więc na pytania o zainteresowanie i zapał do robienia różnych rzeczy, problemy ze snem, zaburzenia koncentracji, zmęczenie lub brak energii.

Analiza wyników pokazała, że konsumenci orzechów włoskich mają się lepiej. Ta grupa, która przynajmniej przez dwa dni jadła orzechy, czuła się odprężona, a przypadki symptomów depresji były o 26 procent rzadsze niż w grupie osób, które w ogóle nie jadły orzechów. Natomiast konsumenci innych gatunków orzechów mieli o osiem procent niższy wskaźnik objawów depresji w porównaniu z grupą, która w ogóle nie jadła orzechów. Badani zjadali około 24 gramów orzechów włoskich dziennie, czyli mniej niż jedną czwartą szklanki.

Wskaźnik symptomów depresji wśród tych, którzy spożywali orzechy, a zwłaszcza orzechy włoskie, był niższy niezależnie od wieku, płci, rasy, dochodów, wskaźnika BMI, stanu cywilnego, a nawet spożywania alkoholu czy palenia papierosów. Chociaż wyniki nie były uzależnione od płci, to jednak pozytywny efekt utrzymywał się dłużej u kobiet. 

Na depresję cierpi ok. 350 mln ludzi na całym świecie, w Polsce ok. 1,5 mln. Szacuje się, że do 2030 roku depresja znajdzie się na pierwszym miejscu największych problemów zdrowotnych światowej populacji. . Zmiana sposobu odżywania się wydaje się jedną z najbardziej dostępnych strategii przeciwdziałania depresji. Jak mówi jeden z autorów badania, dr Lenore Arab z David Geffen School of Medicine w Los Angeles:

Orzechy włoskie były wcześniej badane pod kątem ich roli w utrzymaniu zdrowia serca i naczyń oraz funkcji poznawczych, teraz widzimy dodatkowo ich pozytywną rolę w zapobieganiu depresji. To kolejny dowód na to, że warto je włączyć do swojej diety, jeżeli dbamy o zdrowie.

Czym orzechy włoskie wyróżniają się wśród innych orzechów? Otóż, posiadają unikalny profil kwasów tłuszczowych, wśród których znajdują się głównie wielonienasycone kwasy tłuszczowe, w tym duże ilości omega-3. Orzechy włoskie dostarczają ponadto sporo magnezu, kwasu foliowego i innych witamin z grupy B oraz witaminę E.

Na rozwój depresji wpływa wiele czynników. Niewłaściwa dieta może być jednak zarówno przyczyną, jak i skutkiem, ponieważ w chorobie zmieniają się typowe zachowania żywieniowe i apetyt. Niemniej jednak warto rozważyć wprowadzenie zmian w codziennej diecie i wzbogacić ją o orzechy, w tym orzechy włoskie, chociażby w celach prewencyjnych.

Źródło: EurekAlert

Więcej o: