Opuncja figowa - właściwości, zastosowanie

Z nasion opuncji indyjskiej przygotowuje się olejek, który zawiera m.in duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz fitosteroli. W niektórych regionach liście opuncji są używane jako warzywo.

Opuncja figowa jest nazywana również figą indyjską lub opuncją indyjską, gdyż została sprowadzona do Europy przez Krzysztofa Kolumba, który będąc w Ameryce Południowej myślał, iż dopłynął do Indii. Opuncja figowa to jeden z gatunków kaktusa. Jest rośliną wieloletnią, która pierwotnie występowała na obszarze Meksyku, Kanady, Stanów Zjednoczonych, a także w Ameryce Południowej i Środkowej. Obecnie ten gatunek kaktusa można spotkać również w obszarze Morza Śródziemnego, w Australii oraz w Afryce.

Opuncja figowa - właściwości

Opuncja indyjska osiąga maksymalnie 4 – 5 metrów wysokości. Roślina ma rozłożyste przekształcone z łodyg płaskie, mięsiste liście pokryte ostrymi kolcami. Ten gatunek kaktusa wydaje owoce o owalnym kształcie. Nie są one wielkie i ważą zazwyczaj około 100 – 200 gramów. Owoce mogą mieć różną barwę, od zielonej poprzez żółtawą, pomarańczową, a kończąc na czerwonej. Skórka owoców opuncji jest twarda i pokryta wypustkami. W środku znajduje się soczysty miąższ zawierający dużą ilość nasion.

Opuncja figowa to roślina pełna wartościowych składników, do których należą między innymi:

Preparaty zawierające ekstrakty z opuncji indyjskiej mają wszechstronne zastosowanie. Opuncja ma działanie przeciwbólowe, przeciwzapalne oraz przeciwwirusowe. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów roślina chroni komórki organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników i spowalnia procesy starzenia. Roślina ta może być stosowana w terapii wielu schorzeń, takich jak między innymi:

Poza tym opuncja łagodzi nieprzyjemne dolegliwości, jakie występują w przypadku kaca, takie jak suchość w ustach, jadłowstręt, zawroty głowy, bóle głowy oraz nudności. Opuncja może być stosowana również zewnętrznie w formie okładów. Okrywanie ciała podgrzanymi okładami może łagodzić reumatyzm, przyspieszać gojenie ran, łagodzić ból oraz przyspieszać regenerację skóry w przypadku oparzeń czy skaleczeń. Obkłady można stosować również w okresie karmienia piersią w celu wzmagania laktacji. Dodatkowo, w badaniach, którym poddawano myszy stwierdzono, że ekstrakt z owoców opuncji może wykazywać działanie przeciwnowotworowe. Wykazano, że ekstrakty roślinne w warunkach in vitro mogą hamować rozwój komórek raka jajnika, raka pęcherza oraz raka szyjki macicy.

U niektórych osób stosowanie preparatów z opuncją może wywoływać niepożądane efekty, takie jak zwiększenie częstotliwości wypróżniania, biegunki, nudności, wzdęcia, uczucie pełności, łagodna niedrożność okrężnicy, bóle głowy.

Olejek z opuncji figowej

Z nasion opuncji indyjskiej przygotowuje się olejek bogaty w substancje biologicznie czynne, takie jak związki fenolowe, tanina, flawonoidy oraz kwas hydroksycynamonowy. W olejku zawarta jest również duża ilość niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E oraz fitosteroli.

Ze względu na swój wyjątkowy skład olejek z nasion opuncji figowej jest uważany za eliksir młodości. Olejek doskonale wpływa na kondycję skóry, zwiększa jej elastyczność i stopień nawilżenia, działa łagodząco, przeciwzapalnie i normalizuje pracę gruczołów łojowych. Olejek z opuncji figowej jest szczególnie polecany do stosowania na skórze dekoltu, szyi, biustu, a także delikatnej skórze wokół oczu. Olejek można bezpośrednio nakładać na skórę (mniej więcej dwie krople powinny wystarczyć na całą twarz) albo mieszać go z ulubionym kremem. Można go nakładać również na włosy, którym olejek nadaje miękkość, elastyczność i połysk. Co więcej, regularnie stosowany olejek ogranicza wypadanie włosów.

Wytworzenie takiego olejku jest niezwykle praco- i czasochłonne, a żeby uzyskać litr oleju potrzebne jest około miliona pestek opuncji indyjskiej. Z tego względu olej z nasion opuncji jest jednym z najdroższych i najbardziej luksusowych olejów na świecie.

Opuncja figowa – jak jeść?

W niektórych regionach liście opuncji są używane jako warzywo. Przyrządza się z nich na przykład sałatki. Z owoców przygotowuje się natomiast soki, dżemy, marynaty oraz wino. Nasiona pozyskane z owoców można wykorzystać jako przyprawę. Z rośliny tej pozyskuje się również ekstrakty, które wchodzą w skład preparatów zapobiegających kacowi oraz wspomagających odchudzanie.

Miąższ opuncji można jeść na surowo. Przygotowując owoc do zjedzenia należy zachować ostrożność, ponieważ owoce pokryte są kolcami. Najlepiej odciąć obydwa końce opuncji, a skórka powinna z niej bez problemu zejść.

Więcej o: