Kaki pochodzi z subtropikalnych obszarów Azji oraz Ameryki. Obecnie owoc ten sprowadzany jest do Polski głównie z Chin oraz obszarów bezpośrednio sąsiadujących z basenem Morza Śródziemnego. Na pierwszy rzut oka kaki przypomina pomidora, lecz jego smak jest słodki i intensywny. Persymona to bogactwo wielu witamin oraz minerałów, których jest znacznie więcej niż w innych owocach tropikalnych.
Kaki jest znakomitym źródłem wielu cennych antyoksydantów, a także błonnika pokarmowego. Co warto jeszcze wiedzieć o persymonie i kto w szczególności powinien sięgać po ten owoc?
Lecznicze i prozdrowotne właściwości persymony jako pierwsi docenili mieszkańcy Azji Wschodniej, gdzie pierwotnie występowały drzewa hurmy dające owoce tego gatunku. Obecnie rozróżnić można aż cztery jadalne odmiany: digyna, lotus, virginiana oraz owoc hurmy wschodniej, czyli kaki, które cieszy się w Europie największą popularnością.
Z reguły owoce charakteryzują się czerwonopomarańczową barwą, średnicą wynoszącą od 6 do 10 cm i czterema listkami od jego spodniej strony. Miąższ jest galaretowaty, a po całkowitym dojrzeniu owocu bardzo słodki i aromatyczny.
Badania wykazują, że regularne spożywanie kaki w znaczącym stopniu przyczynia się zmniejszenia ryzyka zachorowania na choroby serca, białaczkę, a także wspiera narząd wzroku i redukuje poziom złego cholesterolu we krwi.
Lecznicze właściwości owocu kaki doceniane były już w starożytności. Są one w głównej mierze uwarunkowane dużą zawartością różnych mikro- i makroskładników, które wspierają prawidłową pracę wielu narządów w ludzkim ciele. 100 gramów owocu kaki to wartość energetyczna wynosząca 70 kcal. W tej samej ilości produktu znajduje się także blisko 0.2 grama tłuszczu, 0.58 grama białka, około 18.6 gramów węglowodanów i 3.6 gramów błonnika pokarmowego. Jeżeli chodzi o witaminy to 100 gramów owocu zawiera między innymi:
Zdecydowanie więcej o witaminach z grupy B:
Ta sama ilość owoców kaki dostarcza także wielu cennych minerałów, takich jak:
1. Owoc kaki w walce z białaczką - badania japońskich naukowców z Mie University wskazują, że wyciąg z owoców kaki w znaczącym stopniu przyczynia się do hamowania rozwoju komórek nowotworowych odpowiedzialnych za białaczkę. Za tą właściwości odpowiedzialne są polifenole, które po trzech dniach kuracji powodowały uszkodzenia komórek Molt 4b (powodujących białaczkę limfoblastyczną T).
2. Owoc kaki pozytywnie wpływa na krew - głównie jest tak za sprawą zawartości błonnika pokarmowego, którego jest więcej niż np. w jabłkach. Badania potwierdziły, że regularne spożywanie kaki może zredukować poziom złego cholesterolu we krwi oraz poziom trójglicerydów. Skutkuje to oczywiście zmniejszeniem prawdopodobieństwa zachorowania na miażdżycę oraz inne dolegliwości ze strony układu sercowo-naczyniowego.
3. Owoc kaki wspiera narząd wzroku - składnikiem zawartym w owocach kaki, odpowiedzialnym za poprawę kondycji narządu wzroku jest beta-karoten. Ten naturalny przeciwutleniacz hamuje negatywny wpływ wolnych rodników na plamkę żółtą. Badania wykazały, że spożywanie kaki może również przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zapadnięcia na zaćmę.
4. Owoc kaki pozytywnie wpływa na wygląd skóry - jest tak za sprawą wielu naturalnych przeciwutleniaczy, które hamują procesy starzenia się skóry, która na dłużej pozostaje jędrna, gładka i promienna.
Owoce kaki pojawią się w polskich sklepach zazwyczaj w okolicach jesieni. Z reguły są już one dojrzałe i gotowe do spożycia. Jednak warto pamiętać, że należy wybierać owoce mięsiste, o barwie ciemnopomarańczowej, okrągłym kształcie oraz te posiadające zielone listki. W przypadku, gdy owoc będzie miał poleżeć trochę dłużej, należy wybrać jak najmniej dojrzały, aby w domowych warunkach mógł powoli dojrzeć.
Jak jeść i przechowywać owoc kaki?
Najważniejszą kwestią w przypadku jedzenia owocu kaki jest dokładne obranie go ze skórki, która jest niejadalna. Zaleca się także, aby spożywać go na surowo, gdyż jakakolwiek obróbka termiczna powoduje drastyczne zmniejszenie ilości wielu cennych mikro- i makroskładników. Owoc można spożywać w kawałkach lub w całości (np. jak jabłko). Kaki może być również składnikiem wielu sałatek czy dżemów. Owoce mocno dojrzałe lub te, które są rozkrojone i obrane trzeba przechowywać w lodówce, w bardzo krótkim czasie może pojawić się na nich pleśń.