dieta
-
Niezdrowy ("zły") cholesterol związany jest z długotrwałymi objawami COVID-19
Naukowcy odkryli, że osoby, którzy mają wysoki poziom szkodliwych tłuszczów we krwi, częściej doświadczają objawów długiego COVID. Ale, co ciekawe, ten sam problem zaobserwowano także u osób z podobnymi objawami, co długi COVID, mimo że nie...
-
Wegetarianki, bardziej niż kobiety jedzące mięso, są narażone na złamania bioder w późniejszym życiu
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko rozwoju wielu groźnych chorób, jest przy tym przyjazna dla środowiska i warta polecenia. Niemniej jednak, jak pokazują badania, ma też swoją "ciemniejszą stronę". Wegetarianki, częściej niż kobiety jedzące mięs...
-
Zamienniki soli w diecie zmniejszają ryzyko zawału serca, udaru mózgu i przedwczesnej śmierci
Niewielka zmiana w diecie może mieć kolosalne znaczenie dla naszego zdrowia. A chodzi tutaj o zamianę soli chlorkowej na sól z większą zawartością potasu.
-
Jest kilka powodów, dla których dieta powinna być bogata w wapń i potas. Jednym z nich są nerki
Cierpimy na powracającą kamicę nerkową? Możliwe, że zbyt mało jest w naszej diecie produktów bogatych w wapń i potas.
-
Czy lepiej zjeść kilka małych posiłków, czy mniej większych?
Korzystniej jest skupić się na jakości pożywienia, niż na częstotliwości posiłków. Z punktu widzenia zdrowia nie jest tak ważne, czy jemy trzy razy, czy też cztery-sześć razy dziennie, tylko to, co znajduje się na naszym talerzu.
-
Rak jelita grubego: coraz więcej dowodów na to, że nasza dieta zwiększa ryzyko choroby
Nadmiar czerwonego mięsa i jego przetworów w diecie, "puste kalorie" w wysokoprzetworzonej żywności - to wszystko nie pozostaje bez wpływu na zdrowie jelit. Sprzyja bowiem namnażaniu się pewnych szczepów bakterii, które zmieniają DNA komórek jelit...
-
Czy wyższe spożycie białka to zdrowszy sposób odżywiania?
Zamiast białego pieczywa czy cukru sięgamy po białko? To może być klucz do skutecznego odchudzenia się, ale bez utraty beztłuszczowej masy ciała, czyli bez utraty siły mięśni. Badacze potwierdzają, że zwiększenie ilości białka na talerzu poprawia...
-
Domowe sposoby na porost włosów: najskuteczniejsze metody
Domowe sposoby na porost włosów mogą niekiedy okazać się zaskakujące. Długie, gęste i mocne włosy to marzenie wielu kobiet i mężczyzn. Niestety, zapuszczanie ich to długotrwały proces, który wymaga sporo cierpliwości. Gdy włosy osiągną już pożądan...
-
Jod: właściwości, zapotrzebowanie i najlepsze źródła jodu
Jod to jeden z najważniejszych pierwiastków. Bierze udział w biosyntezie hormonów tarczycy, tyroksyny oraz trijodotyroniny. Tym samym jest odpowiedzialny za rozwój fizyczny i rozwój mózgu, a także za przemianę materii, w tym tłuszczów oraz za...
-
Domowe sposoby na wzdęcia. Skuteczne metody radzenia sobie z krępującym problemem
Domowe sposoby na wzdęcia pomagają na co dzień uniknąć wprawiających w zakłopotanie ytuacji. Wzdęcia to nieprzyjemne uczucie pełności, rozpierania i bulgotania w jamie brzusznej. Ta często występująca dolegliwość stwarza znaczny dyskomfort, a w...
-
Nowo odkryta cząsteczka zwalcza ponad 300 rodzajów lekoopornych bakterii
-
COVID-19. Wartość odszkodowań za odczyny poszczepienne w Polsce przekroczyła już 2,2 mln zł
-
Jeśli masz takie objawy, lepiej zgłoś się do lekarza. 10 sygnałów wskazujących na nowotwór
-
Pacjent z małpią ospą po raz pierwszy zakaził psa. Przełomowe odkrycie w Paryżu
-
Problemy z wątrobą, nerkami, nowotwory - choroby, które widać na skórze. Na co zwracać uwagę?
- Objawy udaru słonecznego okiem ratownika medycznego. Na co zwrócić uwagę u ludzi oraz u psów?
- Redukcja kalorii obniża poziom białka związanego z procesem starzenia
- Pierwsza na świecie szczepionka przeciw omikronowi dopuszczona do użytku. Chroni też przed COVID-19
- Zawarcie małżeństwa lub uzyskanie stopnia naukowego zwiększa szanse mężczyzn na przeżycie kobiet
- Wszystkie mamy menopauzę? Dość czerpania wiedzy z reklam