enzymy

Więcej o:

enzymy

  • Enzymy trawienne: rodzaje enzymów trawiennych, funkcje

    Enzymy trawienne - na czym polega proces trawienia pokarmów? Na początek przypomnijmy, na czym polega trawienie pokarmów. Ten proces dzieli się na dwie fazy: mechaniczną i chemiczną. Celem jest taka obróbka produktów spożywczych, aby mogły być wchłonięte przez kosmki jelita cienkiego i przyswojone

  • Bromelaina - dobroczynny enzym z ananasa. Jakie ma właściwości?

    , dotyczących leczniczych właściwości bromeliny, jednakże, jako suplement diety, polecana jest przy kilku co najmniej schorzeniach. Bromelaina - właściwości enzymu Bromelaina - roślinny enzym - wytwarzana jest przez ananasy, jako jedna ze strategii obronnych przeciwko larwom owadów. Posiada szczególną

  • Enzym z tego owocu może pomóc chorym na alzheimera

    Więcej ważnych informacji o zdrowiu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl Bromelaina (bromelina) to enzym rozkładający białka, który naturalnie występuje w łodygach ananasa. Od dawno wiadomo, że nie tylko ułatwia trawienie białek, ale także działa przeciwzapalnie, przeciwobrzękowo

  • Amylaza, ważny enzym trzustkowy. Kiedy trzeba wykonać badanie amylazy?

    Dołącz do Zdrowia na Facebooku! Amylaza: co to takiego? Amylaza to jeden z najważniejszych enzymów trzustkowych. Wytwarza go przede wszystkim trzustka, jednak produkują go także ślinianki, błona śluzowa jelita, jajniki i jądra. Amylaza trzustkowa trafia do soku trzustkowego, skąd wędruje

  • Kofaktor - czym jest, jak działa, przykłady kofaktorów

    Nazwa kofaktor powstała z połączenia ?co? - ?współ? oraz ?factor? - ?czynić?. Kofaktory są związkami chemicznymi, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania enzymów i tego, aby dochodziło do katalizowania reakcji zachodzących między różnymi związkami chemicznymi. Kofaktor razem z apoenzymem