enzymy
-
AspAT: czym jest i z jakich powodów to badanie jest istotne?
AspAT, nazywany także AST lub aminotransferaza asparaginianowa, jest jednym z enzymów. Występować może głównie w wątrobie, komórkach serca, nerkach, mózgu, trzustce, czy w mięśniach szkieletowych. By wykluczyć lub potwierdzić występowanie choroby...
-
Pepsyna: enzym odpowiedzialny za trawienie białek. Jakie są jego dodatkowe funkcje?
Pepsyna pełni kluczową rolę w organizmie zarówno ludzkim, jak i zwierzęcym. Preparaty, których składnikiem jest pepsyna, stosuje się w leczeniu wielu chorób, a na dodatek można wykryć dzięki temu enzymowi objawy niektórych schorzeń. Co to jest...
-
COVID-19: genetyczny defekt może mieć związek z przebiegiem pandemii? To tylko teoria
Od kilku tygodni naukowcy donoszą, że niedobór enzymu G6PD może sprzyjać ciężkiemu przebiegowi COVID-19 i wysokiej śmiertelności wśród zakażonych SARS-CoV-2. To mogłoby wyjaśniać dramatyczną sytuację w Hiszpanii czy Włoszech i wyraźnie lepszą na...
-
Badanie DAO, czyli diagnozujemy pseudoalergię
Badanie DAO to wciąż nowość w polskich laboratoriach. Wiele z nich go jeszcze nie wykonuje lub badanie jest dostępne tylko w określonej sytuacji. Prawdopodobnie wkrótce się to zmieni, bo zdiagnozowanie ewentualnej nietolerancji histaminy...
-
Bromelaina - dobroczynny enzym z ananasa. Jakie ma właściwości?
Bromelaina, zwana też bromeliną, to naturalny enzym trawiący białko, wytwarzany przez łodygi i owoce ananasa. Jego zalety odkryła już dawno medycyna ludowa. Współcześnie uważa się bromelinę za pomocną w leczeniu stanów zapalnych w organizmie, uraz...
-
Lizozym - co to takiego? Jakie pełni funkcje w organizmie?
Lizozym to białko kationowe, które naturalnie występuje w ludzkim organizmie, ale nie tylko. Można je znaleźć także w niektórych produktach spożywczych, np. jajkach. Na czym polega jego działanie?
-
Enzymy - co to za związki i jaką funkcję pełnią w organizmie człowieka?
Enzymy to grupa związków chemicznych, które są niezbędne do przeprowadzenia wielu procesów w organizmie. Z ich udziałem odbywa się trawienie, proces krzepnięcia krwi oraz odpowiedź autoimmunologiczna organizmu. Dlaczego są takie ważne?
-
Bromelina. Co to za zawiązek? Jakie ma właściwości i w jakich sytuacjach warto sięgać po bromelinę?
Bromelina to enzym, który naturalnie występuje przede wszystkim w ananasie. Przypuszcza się, że związek ten może być pomocny w leczeniu kontuzji u sportowców, łagodzić stany zapalne, a nawet wyciszać niektóre choroby o podłożu autoimmunologicznym....
-
Choroba von Gierkego: objawy, diagnoza, leczenie
Choroby spichrzeniowe mają podłoże genetyczne i rozpoznawane są niezwykle rzadko. Do najczęściej występujących, a tym samym najlepiej poznanych należy m.in. choroba von Gierkego, nazywana także glikogenozą typu Ia.
-
Choroba Taya-Sachsa: objawy, diagnoza, leczenie
Choroba Taya-Sachsa to rzadka choroba genetyczna, nazywana także niedołęstwem umysłowym rodzinnym ze ślepotą, rozpoznawana jest przede wszystkim u bardzo małych dzieci. Postęp zmian i rozwój schorzenia jest na tyle gwałtowny, że większość pacjentó...
-
Napar z siemienia lnianego - jak go przygotować i na co pomoże? Poznaj jego właściwości
-
Taka dieta może szkodzić zdrowiu. Na czym polega dieta kefirowa?
-
Polacy segregują odpady, jednak wciąż nie wszyscy. Szczególnie problem z tym obowiązkiem mają młodzi. [RAPORT] MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Sok z buraków korzystny dla jelit. Potwierdzają to pilotażowe badania
-
Napar z pokrzywy - na co pomaga? Właściwości i przeciwwskazania. Jak go przygotować?