Bromelaina - dobroczynny enzym z ananasa. Jakie ma właściwości?

Bromelaina, zwana też bromeliną, to naturalny enzym trawiący białko, wytwarzany przez łodygi i owoce ananasa. Jego zalety odkryła już dawno medycyna ludowa. Współcześnie uważa się bromelinę za pomocną w leczeniu stanów zapalnych w organizmie, urazów sportowych, problemów trawiennych, miażdżycy i kilku innych schorzeń. Sądzi się ponadto, że enzym wspomaga odchudzanie oraz działa profilaktycznie przy niektórych chorobach. Bromelaina jest dostępna w formie suplementu. Przemysł spożywczy wykorzystuje enzym do zmiękczania mięsa.

Bromelaina dla zachodniej nauki odkryta została pod koniec XIX wieku, ale zalety ananasa ludzie znali już znacznie wcześniej. Mieszkańcy Ameryki Południowej, ojczyzny tej rośliny, wykorzystywali owoc przy leczeniu, między innymi, opuchlizn i ran.

Nie ma jednoznacznych, "twardych" danych naukowych, dotyczących leczniczych właściwości bromeliny, jednakże, jako suplement diety, polecana jest przy kilku co najmniej schorzeniach.

Bromelaina - właściwości enzymu

Bromelaina - roślinny enzym - wytwarzana jest przez ananasy, jako jedna ze strategii obronnych przeciwko larwom owadów. Posiada szczególną właściwość: rozkłada białko na polipeptydy, łatwiej przyswajane przez ludzki organizm. W celu uzyskania bromeliny do celów farmaceutycznych odzyskuje się ją z owoców i łodyg ananasów.

Enzymowi przypisuje się właściwości przeciwzapalne, wspomagające trawienie, przeciwzakrzepowe, wspierające odporność i przyspieszające gojenie się ran. A ponadto wzmacnia działanie antybiotyków w organizmie.

Działanie bromeliny

Enzymowi przypisuje się szereg prozdrowotnych zalet i odpowiednio zaleca przy wielu schorzeniach.

Suplement można zażywać w stanach zapalnych, takich jak reumadoidalne zapalenie stawów, zapalenie dróg moczowych, ponadto w nawracających zapaleniach zatok.

Bromelina ma działanie przeciwzapalne ponieważ reguluje działanie prostaglandyn, hormonów odpowiedzialnych za ból i stan zapalny, wspierając jednocześnie produkcję prostaglandyn przeciwzapalnych.

Działanie przeciwzapalne bromeliny wykorzystywane jest też w walce z opuchlizną i obrzękami. Suplement przyjmuje się dla złagodzenia bólu uszkodzonych tkanek, na przykład w wyniku odniesionych kontuzji, stąd popularność bromelainy wśród sportowców.

Bromelina pomaga ponadto przy gojeniu się ran i oparzeń. Łagodnie wspiera złuszczanie się uszkodzonego naskórka, niemal dwukrotnie przyspieszając proces leczenia, co potwierdziły niektóre badania.

Będąc naturalnym enzymem rozkładającym białko bromelaina może okazać się pomocna przy problemach z trawieniem. Zapobiega zaleganiu pokarmu w jelitach, ułatwia przyswajanie aminokwasów. Dzięki temu suplement jest także przydatny odchudzającym się osobom.

Przy infekcjach górnych dróg oddechowych działanie bromeliny polega na rozrzedzaniu wydzieliny oskrzelowej, co ułatwia odkrztuszanie, ponadto wspiera antybakteryjne działanie antybiotyków.

Uważa się, że bromelaina może być pomocna w leczeniu astmy, w stanach zapalnych w jamie ustnej oraz w profilaktyce raka.

Właściwości antyzakrzepowe bromuliny biorą się z tego, że enzym pobudza rozkład fibryny, białka biorącego udział w procesie krzepnięcia krwi. Dzięki temu bromelina wspiera organizm w walce z zakrzepicą. Pomocna może być ponadto w miażdżycy, w chorobie wieńcowej, ponieważ rozkłada płytkę miażdżycową, przeciwdziałając zwężaniu się tętnic.

Enzym służy białym ciałkom krwi do walki z patogenami w chorobach autoimmunologicznych, jest pomocny także w leczeniu wrzodów żołądka, hamując nadmierne wydzielanie kwasu solnego. 

4 sekrety zdrowej diety

Bromelaina - jak zażywać suplement?

Dawkowanie zależy od rodzaju schorzenia, z którym walczymy. Efekty przeciwzapalne bromeliny pokazują się dość szybko, zatem nie jest konieczne dłuższe używanie suplementu. Walcząc z zakrzepami jednak środek powinniśmy przyjmować przez kilka miesięcy.

Nie powinno się przekraczać dziennej dawki: 3 razy po 500 mg suplementu. Zażywamy na czczo, popijając wodą. Jeżeli suplement wykorzystujemy przy odchudzaniu się, bierzemy go w trakcie jedzenia.

Bromelaina - skutki uboczne

Działanie enzymu nie zostało jeszcze dokładnie zbadane. Uważa się, że jest bezpieczny dla ludzi i może być przyjmowany, w rozsądnych ilościach, bez skutków ubocznych. W razie wątpliwości spytajmy farmaceuty lub lekarza. Przed zażyciem przeczytajmy ulotkę dołączoną do opakowania.

Więcej o: