enzymy trawienne
-
Enzymy trawienne: rodzaje enzymów trawiennych, funkcje
Enzymy trawienne są cząsteczkami białkowymi, wytwarzanymi przez gruczoły trawienne. Przyspieszają i warunkują procesy chemicznego rozkładu złożonych związków, takich jak skrobia, białko, czy tłuszcz, na prostsze składniki odżywcze.
-
Sok żołądkowy - rola w procesie trawienia
Sok żołądkowy to wydzielina gruczołów błony śluzowej żołądka. W wydzielinie znajdują się enzymy trawienne, śluz, sole mineralne, woda oraz, niezwykle żrący, kwas solny. Nasz żołądek wydziela około 2-3 litrów soku żołądkowego na dobę. Jego...
-
Enzymy - co to za związki i jaką funkcję pełnią w organizmie człowieka?
Enzymy to grupa związków chemicznych, które są niezbędne do przeprowadzenia wielu procesów w organizmie. Z ich udziałem odbywa się trawienie, proces krzepnięcia krwi oraz odpowiedź autoimmunologiczna organizmu. Dlaczego są takie ważne?
-
Sok trzustkowy - substancja niezbędna w procesie trawienia. Skład soku trzustkowego i jego rola w organizmie
Sok trzustkowy to sok trawienny wydzielany przez, jak sama nazwa wskazuje, trzustkę. Bez niego proces trawienia nie mógłby się odbyć. Sok trzustkowy zawiera enzymy trawienne, które poddają pokarm chemicznej obróbce.
-
Gamma-glutamylotransferaza (GGTP)
Zachodzące w ludzkim organizmie procesy metaboliczne to znacznie więcej niż wysoce wyspecjalizowane ?oczyszczanie?. Prawidłowo działający układ trawienny oddziałuje m.in. na działanie wątroby czy nerek. Jednym ze szczególnie ważnych enzymów,...