aminokwasy
-
Lizyna: właściwości, występowanie oraz oznaki niedoboru. W jakich produktach jest jej najwięcej?
Lizyna to organiczny aminokwas, który jest jednym z budulców białek. Ten związek chemiczny pełni w ludzkim organizmie wiele ważnych funkcji. Co ciekawe, nie jest wytwarzany przez ludzki organizm. Lizyna powinna być dostarczana do organizmu w takic...
-
Tryptofan: aminokwas znajdujący się w pożywieniu. Które produkty posiadają go najwięcej
Tryptofan to aminokwas, który jest niezbędny w organizmie ludzkim. Jego obecność związana jest z niezwykle istotnymi procesami zachodzącymi w ciele człowieka. Co warto wiedzieć na jego temat? Oto najważniejsze informacje.
-
Glicyna: ważna nie tylko dla nerek i wątroby. Właściwości i zastosowanie glicyny
Glicyna to prosty aminokwas, który pełni w organizmie wiele istotnych funkcji, przede wszystkim bierze udział w przemianach biochemicznych, które zachodzą w nerkach oraz wątrobie. Związek ten występuje w wielu produktach spożywczych, między innymi...
-
Hibernacja nie wywołuje u niedźwiedzi zaniku mięśni. Naukowcy badają, jak wykorzystać tę strategię, by zapobiegać atrofii mięśni u ludzi
Wydaje się, że to nadprodukcja aminokwasów endogennych zapobiega zanikowi mięśni w czasie hibernacji u zwierząt. Jak jednak zintensyfikować proces produkcji tych aminokwasów u ludzi unieruchomionych chorobą?
-
Griffonia simplicifolia (czarna fasola afrykańska) - 5HTP, właściwości, dawkowanie
Griffonia simplicifolia to inaczej czarna fasola afrykańska. Ziarna tej rośliny zawierają cenny aminokwas, 5-hydroksytryptofan (5HTP), który jest prekursorem serotoniny. Ekstrakt z tej rośliny wykorzystuje się przede wszystkim do produkcji leków...
-
Tauryna: właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Tauryna jest związkiem chemicznym obecnym w ludzkim ciele w stanie wolnym, krążącym wraz z krwią i gromadzącym się sercu, mięśniach oraz w siatkówce oka. Nie jest aminokwasem białkowym, zatem nie bierze bezpośredniego udziału w budowie mięśni ale ...
-
Leucyna - suplement diety. Właściwości, przeciwwskazania
Leucyna jest aminokwasem egzogennym obecnym w wielu produktach spożywczych. W organizmie jej rola polega na wspieraniu budowy masy mięśniowej. Dlatego jest popularna jako suplement diety wśród sportowców i kulturystów.
-
Naukowcy: Dieta może wpływać na leczenie raka. Podkreślają jednak, że konieczne są dalsze badania
Czy dieta bezmięsna pomoże w zwalczaniu raka? Obniżenie poziomu metioniny w diecie wzmacnia działanie cytostatyków, czyli leków stosowanych w chemioterapii - zauważyli naukowcy. Metioninę, jeden z aminokwasów, znajdziemy przede wszystkim w mięsie ...
-
Tyrozyna: jakie ma działanie, jak stosować tyrozynę?
Tyrozyna jest jednym z dwudziestu podstawowych aminokwasów budujących nasze ciało. Jest białkiem, które jest syntetyzowane przez organizm z innego aminokwasu - fenyloalaniny. Tyrozyna bierze udział w powstawaniu hormonów tarczycy oraz w syntezie...
-
Olej konopny - właściwości, działanie, zastosowanie
Olej konopny produkuje się z nasion albo kwiatostanów konopi siewnej, a nie jak wiele osób uważa z konopi indyjskiej, z której wytwarza się marihuanę. Olej ten ma wiele cennych składników i może być stosowany w kuchni, a także kosmetologii.
-
Flegma w gardle. Chrząkanie, chrypka, zalegająca flegma nie zawsze oznaczają infekcję
-
Opieka medyczna dla uchodźców z Ukrainy: "Przysługuje to samo, co Polakom". I tu zaczynają się schody
-
Pamiętacie Antosia? Chłopiec już jest po operacji. Ma się świetnie!
-
Kurzajki na dłoniach i stopach - skąd się biorą i jak się ich pozbyć
-
Jak rozpoznać nimfy kleszczy? Często się je myli z... pieprzykami
- Witamina D nie zapobiega cukrzycy typu 2 u dorosłych osób z grupy wysokiego ryzyka
- Mikcja - czym jest, jakie są normy oddawania moczu?
- Śmierć z przepracowania grozi nie tylko Japończykom
- Pierwszy na świecie podwójny przeszczep dłoni u pacjenta ze sklerodermią. "Wreszcie mogę pogłaskać ukochanego psa"
- Półpasiec oczny, czyli najgroźniejsza odmiana półpaśca [objawy, leczenie, powikłania]