Naukowcy: Dieta może wpływać na leczenie raka. Podkreślają jednak, że konieczne są dalsze badania

Czy dieta bezmięsna pomoże w zwalczaniu raka? Obniżenie poziomu metioniny w diecie wzmacnia działanie cytostatyków, czyli leków stosowanych w chemioterapii - zauważyli naukowcy. Metioninę, jeden z aminokwasów, znajdziemy przede wszystkim w mięsie i jajach.

Dieta z mniejszą zawartością metioniny może pomóc w leczeniu raka. Wspiera bowiem działanie leków stosowanych w trakcie chemioterapii - piszą naukowcy z Duke University School of Medicine w Durham na łamach czasopisma "Nature".

Metionina to jeden z najważniejszych aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm nie wytwarza sam, zatem związek musi być dostarczany wraz z pożywieniem. Metionina jest niezbędna dla rozwoju organizmu, uczestniczy w ponad 100 procesach metabolicznych. Najwięcej metioniny znajdziemy w mięsie, rybach oraz w jajach i w parmezanie.

Często podkreśla się rolę diety w zapobieganiu i leczeniu chorób, jednak w przypadku raka sprawa nie jest prosta. Jeden z autorów badania, Jason Locasale zastrzega, że do wyników eksperymentu należy podchodzić ostrożnie.

Rak należy do chorób występujących w wielu postaciach i dopiero zaczynamy rozumieć, w jaki sposób dieta wpływa na jego rozwój

- podkreśla naukowiec.

Metionina od dawna intrygowała naukowców. Już w 1993 roku zauważono w trakcie badań, że ograniczenie jej spożycia wydłużyło życie szczurów. Aminokwas zwrócił na siebie uwagę naukowców, zajmujących się badaniami nad rakiem, ponieważ bierze udział w tych samych procesach komórkowych, na które oddziałują leki stosowane w chemioterapii. Ponadto badaczy zainspirowały starsze badania, które sugerowały, że ograniczenie metioniny w pożywieniu działa przeciwnowotworowo.

Jak przebiegały badania i jakie efekty przyniosły?

Testy obejmowały różne rodzaje raka. Najpierw pobrane od ludzi komórki rakowe, oporne na leczenie, przeszczepiono myszom. Następnie karmiono je żywnością o obniżonym poziomie metioniny. Efekt był obiecujący: rozrost nowotworowego guza u tych myszy spowolnił, w porównaniu do guza u zwierząt żywionych tradycyjnie. W trakcie analizy molekularnej badacze dostrzegli, że brak metioniny utrudnia wzrost guza, ponieważ nie dochodzi wtedy do przemian jednego z atomów węgla.

W kolejnym eksperymencie badacze podali myszom lek do chemioterapii i jednocześnie ograniczyli metioninę w diecie. Także wtedy, mimo zastosowania niskiej dawki leku, wzrost guza wyraźnie zahamował. W innym przypadku, gdy myszom zostały przeszczepione tkanki mięsaka, nowotworu, który nie reaguje na radioterapię, sama dieta z minimalną zawartością metioniny nie była wystarczająca, aby zahamować rozprzestrzenianie się raka. Ale już w połączeniu z radioterapią zadziałała - guz rósł wolniej.

Potem do eksperymentu włączono zdrowych ludzi, którzy stosowali przez trzy tygodnie dietę z małą zawartością metioniny. Efekty metaboliczne były podobne do tych, które zaobserwowali naukowcy u myszy. Wysnuli stąd wniosek, że ograniczenie metioniny w pożywieniu wywołuje specyficzną reakcję organizmu na poziomie komórkowym, którą można wykorzystać w procesie leczenia raka. Zatem odpowiednia dieta może wzmacniać działanie leków stosowanych w chemioterapii - orzekli naukowcy z Durham.

Te wstępne - jak podkreślają badacze - wnioski nie dotyczą jednak wszystkich rodzajów raka i na razie nie zostały dostatecznie udokumentowane w badaniach nad ludźmi. Należy zatem z dużą ostrożnością podchodzić do wyników i poczekać na kolejne eksperymenty.

Zobacz wideo

Źródła: MedicalNewsToday. Wyniki prac zostały opublikowane w czasopiśmie "Nature".

Więcej o: