owoce
-
Dania bardzo niskokaloryczne - gotowe pomysły na zdrowe posiłki. Nie tylko warzywa i owoce
Dania bardzo niskokaloryczne są szczególnie chętnie wybierane przez osoby będące na diecie czy chcące zrzucić zbędne kilogramy. Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kalorii jest niezwykle ważne nie tylko dla utrzymania szczupłej sylwetki,...
-
Twoja dieta ma moc - jedz warzywa i owoce nie tylko od święta
W zasadzie wszyscy mamy świadomość, że warzywa i owoce są zdrowe. Kiedy jednak mielibyśmy powiedzieć, jaka ich dawka i forma zapewnia optymalne efekty, zaczynają się schody. Pojawiają się też wątpliwości dotyczące owoców czy soków. O ich rozwianie...
MATERIAŁ PROMOCYJNY -
Acerola - w jakich postaciach występuje i jakie ma właściwości? Zobacz, co warto o niej wiedzieć
Acerola to owoc, pochodzący z Wysp Kanaryjskich. W Polsce znamy go jako doskonały naturalny sposób na przeziębienie i wzmocnienie odporności organizmu. Zobacz, w jakich postaciach można go zdobyć, a także co w sobie skrywa.
-
Cudowne owoce, które poprawią funkcje poznawcze mózgu? Znajdziesz je na straganie
Śliwki są bez wątpienia warte grzechu - mają mniej cukru niż wiele innych owoców, są pełne najlepszych składników odżywczych. Są też potężnymi przeciwutleniaczami. Zadbają o nasz mózg, serce, kości i sylwetkę.
-
Co jeść i pić, by się najlepiej nawodnić podczas fali upałów? W tych 10 pokarmach jest najwięcej wody
O tym, że możesz być odwodniony wcale nie świadczy tylko to, że chce ci się pić. Jednym z sygnałów, które wysyła nasz organizm w takim momencie, może być np. ból głowy lub przyciemniony kolor moczu. Aby temu zapobiec, warto w szczególnie parne dni...
-
Pektyny - czym są, czy są zdrowe? W jakich owocach jest ich najwięcej?
Pektyna to naturalna substancja występująca w roślinach i owocach. Pektyna wspomaga odchudzanie, mają właściwości żelujące. Ta niezwykła substancja, wchodząca wraz z innymi związkami w skład błonnika, potrafi dużo więcej.
-
Polifenole - czy polifenole są zdrowe? Nie ma wątpliwości, że warto je jeść
Polifenole to te związki, które "kolorują" owoce i warzywa. Chronią rośliny przed szkodnikami, chorobami i nadmiarem słońca. Ale także dla ludzkiego zdrowia okazują się być bardzo ważne.
-
Liczi - jak jeść? Jak smakuje i po czym poznać dojrzały owoc?
Liczi to mały, okrągły owoc kryjący w sobie głębię smaków i potęgę dobroczynnych właściwości. Smakuje doskonale jako samodzielna przekąska, ale także w towarzystwie innych składników. Skąd pochodzi liczi? Jak smakuje i jak poznać dojrzały owoc?
-
Dieta odgrywa kluczową rolę w łagodzeniu objawów ADHD u dzieci
Dzieci z ADHD muszą dostawać wszystkie składniki odżywcze, których potrzebują, a nie kolejnej, większej dawki leków. Zrealizowane niedawno w Ameryce Północnej badania pokazały, że te dzieci, które jadły więcej warzyw i owoców miały mniejsze proble...
-
Enzym z ananasa może pomóc chorym na alzheimera
Hinduscy naukowcy odkryli, że zawarta w ananasach bromelaina może łagodzić objawy alzheimera. W przyszłości ten roślinny enzym może być wykorzystany do stworzenia leków hamujących postęp tej choroby. Dalsze badania mają wykazać, czy korzystny wpły...
-
Naturalny lek na cukrzycę typu 2. Wprowadź go do swojej diety jak najszybciej
-
Odczarować gruźlicę, uwolnić pacjentów. Kiedy światowe standardy w Polsce?
-
Poradnik świeżo upieczonego taty, czyli jak wspierać partnerkę po porodzie?MATERIAŁ PROMOCYJNY
-
Co pić rano, aby mieć płaski brzuch? Ten jeden składnik może nam pomóc
-
Jak obniżyć poziom cukru we krwi? Ta jedna zmiana w życiu jest kluczowa
- Nasza dziennikarka nagrodzona w prestiżowym konkursie. "Mam nadzieję, że piekło tych dzieci się skończy"
- Jak zbić temperaturę domowymi sposobami? Istotne wskazówki
- Ponownie gotowana woda szkodzi? Dr Jacek Postupolski: To jakieś straszne bzdury
- Więcej w tobie kobiety czy mężczyzny? Można się zdziwić. Test na płeć mózgu
- Jak wygląda cichy zawał serca?